Analytics

miércoles, 6 de mayo de 2020

DISPARO AL DIA DELS TRONS D'ALCOI

L'Alardo és un dels actes més importants de les Festes de Moros i Cristians, i especialment de l'últim dia de la Trilogia Festera Alcoyana. És el dia de la batalla, el que commemora la victòria de les tropes de Jaume I contra els atacants d'Al-Azraq. Està datat que en 1570 ja es feia l'Alardo en Alcoi. Els trabucs són els protagonistes d'aquest antic acte que forma part de la representació teatral del dia els Trons. Desprès de l'estafeta i les Ambaixades, els festers es preparen per a la lluita entre els dos bàndol. Són 14 filaes cristianes contra 14 filaes mores, encara que el final ja està escrit. Es recrea allò que va passar en 1276, amb l'ajuda miraculosa del "Walí Walí". L'Aparició providencial de Sant Jordi va decantar la balança cap als cristians, encara que els guerrers d'Al-Azraq eren més nombrosos i Jaume I tan sols va enviar 40 cavallers a defendre la vil·la. Finalment els 40 cavallers van ser derrotats en una emboscada a el paratge de la Canal, però els sarraïns no van conquistar Alcoi perquè Al-Azraq havia mort durant la Tercera Revolta. Els alcoyans i alcoyanes rememoren aixó la seua història, allò que va passar en estes terres valencianes fa 744 anys.

La pólvora i el fum omplin els carrers d'Alcoi i els dispars dels trabucs creen un soroll i olor increïble. Cada fester dispara 2 kilos de pólvora durant l'Alardo de matí i el de la vesprada. Una quantitat insuficient per al llarg recorregut pel centre de la ciutat. Els càrrecs festers tenen el seu protagonisme durant el dia, ja que lluiten amb espases cos a cos i brinden amb xampany a l'Encaro. També participa el Mossèn Torregrosa, religiós que va animar als alcoyans a defendre el seu territori. Qui porta el trabuc més gran i dirigeix els dispars dels trabucs és el Cop. Les armes de foc són un dels anacronismes de Nostra Festa, ja que no existien a l'Edat Mitjana. Per a disparar hi ha que traure's el permís d'armes d'avantcàrrega. En 1963 es va dividir en dos el trajecte de l'Alardo. Pel matí els cristians retrocedeixen per uns carrers mentre que els moros avancen i per la vesprada ocurreix al contrari.

El trage de les filaes té algunes variacions durant el dia dels Trons, per raons de seguretat i neteja. El canvi més visible és la cantimplora i el peto, que tapa gran part del disseny oficial. A les últimes dècades, la majoria de les 28 filaes han anat fent homogeni l'ús de petos per al dispar. A continuació es poden veure tots els petos que es llueixen a l'Alardo, i que són distints als que gasten algunes filaes mores a l'esquadra de blancs de les Entrades. I aprofitem per a recordar els fets del 5 de maig de 1276, al mateix temps que recuperem imatges de l'Alardo de 2019. L'acte del dispar es va celebrar el 6 de maig, fa un any exacte.
 Peto Aragonesos.

 Peto Xanos.

 Peto Almogàvars.

 Peto Asturianos.

 Peto Tomasines.

 Peto Benimerines.

 Peto Berberiscos.

 Peto Cides.

 Peto Cordoneros.

 Peto Cruzados.

 Peto Gusmans.

 Peto Judíos.

 Peto Ligeros.

 Peto Llana.

 Peto Maseros.

 Peto Muntanyesos.

 Peto Magenta.

 Peto Navarros.

 Peto Realistes.

 Peto Marrakesch.

 Peto Miqueros.

 Peto Mozàrabes.

 Peto Vascos.

 Peto Alcodianos.

 Peto Mudéjares.

 Peto Abencerrajes.

 Peto Andaluces.

 Peto Verds.

No hay comentarios:

Publicar un comentario

El temps en Alcoi.

El Tiempo en Alcoy, Alcoi

Visites