Analytics

miércoles, 18 de enero de 2017

MÚSICA FESTERA FILÀ ANDALUCES

La filà Andaluces té una música pròpia que la distingeix de la resta de bàndol cristià. Aquesta filà tan famosa no sol desfilar amb marxes cristianes, sinó amb pasdobles o les denominades marxes contrabandistes. Al ser la filà més antiga de les Festes d'Alcoi, iniciem el repàs de música festera de totes les filaes amb els Andaluces o Contrabandistes.

El pasdoble que més s'associa a la filà Andaluces és sense cap dubte "RAGÓN FALEZ" escrit per Emilio Cebrián en 1933. Acompanya tots els anys a l'esquadra oficial en l'Entrada Cristiana i permet fer el cabo amb navaixa. Per això els aplaudiments al pas dels contrabandistes és multitudinari. "Ragón Falez" és una de les peçes musicals més esperades pels alcoyans.


Però la primera esquadra de blancs de la filà Andaluces no va eixir amb "Ragón Falez" sinó amb el pasdoble "NIEVE Y MÁS NIEVE". Una peça musical dels anys 40 de Godofredo Garrigues molt adequada per a hui, ja que Alcoi s'ha despertat blanc per una gran nevada, la primera de 2017. Fins 1963 la filà Andaluces d'Alcoi desfilava sobre matxos i desde aquell any van començar a eixir en esquadra. Mentre que "Ragón Falez" va dedicat a una dona, Rafaelita González", "Nieve y más nieve" no va dedicat a cap persona. El maneig de la navaixa es va fer molt popular gràcies a "Nieve y más nieve" i desde 1963 la filà Andaluces té tots els anys esquadra de blancs.


"ELS CONTRABANDISTES" és una marxa contrabandista de José Maria Valls. Es va estrenar en l'Entrada Cristiana d'Alcoi de 1989. En aquell any la filà Andaluces celebrava els seus més de 150 anys d'existència en Nostra Festa i "Els contrabandistes" va ser un regal musical. Però va ser estrenada per l'esquadra d'enmig que en 1989 va tindre la filà. També va ser la marxa contrabandista escollida per l'alférez cristià 1995, Mario Sancho.

"CHURUMBELERÍAS" és un dels pasdobles més coneguts en Espanya, però amb la filà Andaluces sols ha sonat en el boato de l'alférez 1995. El pasdoble de Emilio Cebrián, composat en 1934, va acompanyar en l'alferecia cristiana a la favorita.


"DANZA COLORISTA" va ser una composició de Rafael Mullor Grau per a l'alferecia cristiana 1995. Mescla melodies contrabandistes amb altres de caràcter tenebrós. Va sonar per primera volta amb el ballet de Virginia Bolufer. Unes gitanes ballaven per a l'alférez cristia 1995 de la filà Andaluces. L'esquadra de negres va estrenar "Esquadra alferis 1995".


"FAROLERO" és una vibrant marxa contrabandista de José Maria Valls. Encara que va estar composada en 1996, la seua popularitat va créixer a principis del segle XXI. Va estar composada per a la capitania cristiana 1996 i la va estrenar l'alcoyà Miguel Juan Reig en la seua desfilada triomfal. També ha sigut una peça musical que ha acompanyat a dos esquadres de negres de la filà Andaluces: La de 2003 i 2010. "Farolero" acaba amb les notes musicals de la melodia popular "Serra de Mariola".


En el boato del capità cristià 1996 també va sonar "NERVA", un pasdoble taurí que va composar Manuel Rojas en 1923. L'autor era d'aquesta localitat de Huelva i la capitania de la filà Andaluces tenia molta relació amb Nerva. En el ballet de Virginia Bolufer va sonar per primera volta "Capitán Andaluces 96", una peça musical de Rafael Mullor Grau.


"ALS PREPARATS" és un pasdoble molt associat als Contrabandistes de Cocentaina. En Alcoi va acompanyar a la favorita del capità cristià 1996. Antonio Carrillos va composar aquest alegre pasdoble que s'ha tocat en les Festes de Moros i Cristians de la majoria de pobles valencians.


"JUAN MANUEL" va ser el pasdoble seriós que va escollir l'esquadra de negres 1996. Com el nom indica, aquest pasdoble va dedicat al fill de músic Juan Manuel Molina. En Alcoi va sonar en l'Entrada Cristiana de 1996, però va ser composat 20 anys abans, en 1976.


"CARIDAD GUARDIOLA" va sonar cap al final del boato del capità cristià d'Alcoi 1996. A la filà Andaluces els va acompanyar la pluja en aquell càrrec. Aquest pasdoble de 1987 és obra de Antonio Carrillos i és apte per als passacarrers.
 

"AFAR MOSEM" es va estrenar en 2006 però fins l'any 2009 no va eixir en Alcoi. Va ser gràcies a la favorita de l'alférez cristià i es va convertir en un èxit. L'autor Juan Carlos Sempere li la va dedicar al seu cosí Rafa Moscardó.

La popular melodia de la sèrie de televisió "CURRO JIMÉNEZ" es va adaptar per a ballet i per a les Festes de Moros i Cristians. En Muro va sonar en 2007 i en 2009 la filà Andaluces d'Alcoi la va aprofitar per al boato. Les taverneres de Maria José Albors van ballar amb "Curro Jiménez", un bandoler mític de la ficció espanyola.

L'alférez cristià 2009, Juan José Ferri, va estrenar el pasdoble "GÜENCHA". Gregorio Casasempere la va dedicar a la penya de la filà Andaluces. El nom prové de "Buen xaval" amb accent andalús. El ballet de Virginia Bolufer va desfilar en l'Entrada Cristiana 2009 amb "La Danza del Fuego". Aquesta dansa ritual és obra del mestre Manuel de Falla, un compositor espanyol molt important. "La Danza del Fuego" forma part de "El Amor Brujo", una famosa obra simfònica de 1915 amb bruixes i pitonisses. Les gitanes i la màgia van tindre el seu lloc en l'alferecia cristiana 2009.


"EXCISSUM BELLATORS" és una marxa cristiana de Francisco Valor. Va ser un encàrrec de l'esquadra de negres de la filà Andaluces. Es va estrenar en l'alferecia cristiana 2009 d'Alcoi. El nom es tradueix del llatí com a "Guerrers de la navaixa" i fa referència a l'arma dels contrabandistes. És una marxa cristiana molt bèl·lica i diferent a la resta de música dels Andaluces.


"DIMONIS DE MASSALFASSAR" va ser interpretada pels 150 músics de la Fanfàrria d'Elda al principi de la plujosa Entrada Cristiana de 2010. "Dimonis de Massalfassar" va acompanyar als cavallers del capità cristià de la filà Andaluces d'Alcoi.


"TOREADOR" de la òpera Carmen va ser la fantàstica peça musical que va acompanyar a Vicente Cortés, capità cristià 2010. "Toreador" és la part més coneguda de l'òpera Carmen de Bizet. Tot un encert de Tito Cortés baixar en calessa amb una obra tan important.


El boato del capità cristià 2010 es va inspirar en Goya i Bizet, per això es van escoltar moltes peçes musicals d'òpera, però les favorites van eixir amb el pasdoble "XELO LA PEQUEÑA", estrenat a Bocairent l'any 2006. El ballet Gawazi va dansar amb "HABANERA" ,altra part de l'òpera Carmen molt coneguda. Bizet va composar la seua obra més internacional en l'any 1875.


La filà Andaluces va traure en la capitania de 2010 la peça musical "FANTASIA IBÈRICA" d'Antonio de la Asunción. "Fantasia ibèrica" va eixir de la imaginació del compositor valencià en l'any 2002. El ballet de Virginia Bolufer va estrenar "GITANES BOLUFERES" de Bene Ripoll i així es va tancar el boato del capità cristià.


Altres peçes musicals relacionades amb la filà Andaluces són "ECOS ESPAÑOLES", peça musical de Pascual Marquina d'estil flamenc, que ens recorda als toreros en les places de bous.


Hi han tres obres musicals del contestà Santiago Revert Cantó que s'han de destacar perquè es relacionen amb els contrabandistes: Són "AL PINTORET (1997), "ANA MICÓ" (2009) i "TRABUC I NAVAIXA" (2012). Molt notables però poc conegudes.


La filà Andaluces té una última peça musical molt identificativa, encara que mai ha sonat a l'Entrada Cristiana. Es tracta de l'obra de Rogelio Groba "DE ROMAXE A FRANQUEIRA". La divertida melodia convida a desfilar en passacarrers i per això la filà Andaluces d'Alcoi la gasta per al dia Sant Jordi. La felicitat de "De Romaxe a Franqueira" crea l'ambient de unió i fraternitat que Nostra Festa ha de tindre sempre.

No hay comentarios:

Publicar un comentario

El temps en Alcoi.

El Tiempo en Alcoy, Alcoi

Visites