Analytics

domingo, 8 de enero de 2017

CAVALCADA REIS D'ORIENT ALCOI 2017

La Festa preferida dels xiquets ha sigut un èxit, com tots els anys ho és la Cavalcada de Reis Mags d'Alcoi. La senzillesa i puresa de la Cavalcada més antiga del mon la fan més màgica i impressionant del que pot parèixer. Llums, colors, melodies de Nadal i olors s'entremesclen per a conformar una tradició cada volta més volguda pels habitants i visitants: El Nadal Alcoyà i la CXXXII Cavalcada de Ses Majestats.


El dimecres 4 de gener de 2017 es va celebrar el popular acte del Bando. Per als alcoyans el conegut "Dia de la burreta" és dels més importants i esperats de l'any. Els personatges del Tirisiti i el poble cantant nadaletes li donen una atmosfera singular a la vesprada. Els majors tenen l'expectació de saber que diu el Bando, recitat per l'Emissari Reial. I també hi han moltes ganes d'escoltar el Pregó del Tio Piam. Per als xiquets el moment més vital és perseguir a les burretes per a dipositar les cartes als monarques a les bústies. Una tradició casi centenària que recorre molts barris i uneix la societat alcoyana.

BANDO REIAL 2017, Dani Moltó:
Xiquets i xiquetes d'Alcoi,
visitants, menuts i grans,
escolteu el meu missatge.
Desde terres molt llunyanes
creuant la mar embravida
arribem, seguint l'estel,
a aquesta vall beneïda
i amagada entre muntanyes.
I allà, envoltats de pins,
teixos i carrasques
enmig de camps farcits
d'espígol i romer
els camells ja descansen
a la llum de les antorxes
i els patges es preparen
per al 5 de gener.
Un petit campament
als peus de la Mariola,
on prompte estaran llestos
tots els vostres paquets.
Han portat nines, bicis,
balons, videoconsoles,
la Patrulla Canina
i molts altres joguets.
Ells a canvi us demanen
que sigueu molt feliços.
No tingueu pressa de crèixer,
per a això ja hi haurà anys.
Estimeu als amics,
respecteu als companys
i accepteu als que arriben
des d'altres païssos
per fugir de les guerres,
la violència i la fam.
Ara, deixeu que les burretes
duguen les vostres cartes.
Aneu-vos-en a casa,
dormiu, somieu tranquils.
Que els Reis lligen molt ràpid
i fan servir la màgia
per a que demà no falte
res del que haveu escrit.
I quan caiga la nit
per damunt les teulades
ompliu tots els balcons,
les places i els carrers.
Veniu tots a veure
la més gran Cavalcada
perquè arriben a Alcoi
Ses Majestats d'Orient!

Les fogueres al Campament Reial van avisar de que els Reis Mags i els seus patges negrets ja estaven instal·lats a la muntanya. Al matí del dia 5 de gener unes 8000 persones van pujar fins al Preventori per a visitar la jaima i les instal·lacions del Campament. Com va ser un acte massiu la recaptació solidària de l'Associació Cultural Samarita ha sigut molt positiva i anirà destinada als centres d'educació especial Tomás Llàcer i Gormaget. Les cues per a veure camells, patges, paquets de regals i burretes van ser immenses i llargues, però va valdre la pena sols per veure l'alegria i el somriure emocionat dels xiquets. La segona edició del Campament Reial ha portat grans sorpreses als xiquets que tenen un bon comportament durant tot l'any.

I a les 6 de la vesprada del dijous la fastuositat va impregnar els carrers d'Alcoi. Com cada 5 de gener la Cavalcada de Reis Mags va arrancar desde El Camí. La puntualitat de l'estrela, el grup de poble i les danses del Grup Carrascal van ser alabades pels espectadors. Hi ha que recordar que els xiquets esperen impacients a Melchor, Gaspar i Baltasar ja que besar-los els fa molta il·lusió. Però tot el seguici anterior a la carrossa de l'Emissari Reial va ser fantasiós.
 

Melchor va ser el primer Rei Mag en arribar saludant desde el seu camell. El fred de la nit no va ser obstacle per a que els xiquets s'aproximaren a ell per a besar-lo. Igual va passar amb el rei Baltasar ja que el rei negre és molt estimat. Gaspar ocupava el seu tercer lloc, com marquen els canons en Alcoi. Els fabulosos trages d'Alejandro Soler deixen veure un cert desgast i seran renovats l'any que ve, però es mantindran en la memòria col·lectiva dels alcoyans per ser els més bonics i adequats que s'han vist mai. Les tres peçes musicals per a cada Rei Mag van ser "L'Entrà dels Reis" de Camilo Pérez Monllor, "Cavalcada de Reis a Alcoi" de José Maria Valls i "Nit Màgica" d'Alfonso Yepes. Enhorabona a la Penya Fontilles, la filà Llana i la Escuderia Pistón pel seu acompanyament i col·laboració amb els Reis d'Orient. 

 No sols la proximitat dels Reis Mags fa especial la Cavalcada d'Alcoi. Els patges negrets que pugen pels balcons també són únics. Els 400 patges aporten realisme a la Cavalcada ja que els xiquets comproven en primera persona com els ajudants de Ses Majestats repartixen els regals. Van de casa en casa pujant amb enormes escales per a entregar els paquets i els xiquets obrin els seus regals en presència dels patges. Un simple vestit negre i el gorret roig són la característica principal dels esperats patges. Ningú millor per a donar els joguets als xiquets.

Abans de l'Adoració els 3 Reis Mags estaven rodejats d'una multitud que s'apropava a ells, però quan va sonar el "Haleluya" de Haendel la Plaça Espanya es va quedar a fosques i Melchor, Gaspar i Baltasar van tindre el camí lliure per a arribar al pessebre. La Sagrada Família va veure de ben prop com els monarques s'agenollaven davant el Jesuset per a entregar-li or, encens i mirra. La música es sentia desde els altaveus mentre les campanes de l'Església de Santa Maria repicaven. El castell de focs artificials, les bengales del públic i la parsimònia dels Reis Mags van fer que tot Alcoi s'emocionara. Una estampa que es repeteix tots els anys sense variacions però que manté la seua bellesa natural. L'Adoració és el moment culminant de la Trilogia dels Reis Mags i es cuida al detall per a que Alcoi continue sent la ciutat del Nadal. Amb el final de l'Epifania toca esperar fins 2018 per a una nova visita dels Reis Mags d'Orient.

No hay comentarios:

Publicar un comentario

El temps en Alcoi.

El Tiempo en Alcoy, Alcoi

Visites