martes, 24 de enero de 2017

MARXES MORES FILÀ LLANA

La música festera i la filà Llana sempre han estat unides amb força. És una filà amb moltes marxes mores dedicades i va ser la primera que en 1817 es va acompanyar d'una banda de música. Aquest any celebrem els 200 anys desde que la filà Llana va incorporar el músics del Batallón de Milicianos Nacionales a les seues desfilades. Per això tenia que ser la primera filà mora a qui fer-li el repàs de música festera i a més a més és una filà molt veterana.

La marxa mora que tots els anys sona en l'Entrada Mora de la filà Llana és "LLANERO I PRESIDENT". Aquesta elegant i ceremonial marxa mora s'associa a la filà Llana d'Alcoi però es coneguda en moltes altres poblacions i està considerada un clàssic de la música festera. "Llanero i president" va ser escrita per José Albero Francés en 1956 i està dedicada al primer tro de la filà Llana en els anys 50: Francisco Agulló.


"FANFÀRRIA LLANERA" és la peça musical que es va estrenar en la capitania mora de la filà Llana de 1986. El capità Francisco Matarredona la va estrenar en la seua desfilada baix la pluja. José Maria Valls la va composar i actualment sona amb les dones de la filà Llana, encara que també ha sonat en alguns boatos moros.


"A MONS PARES", la célebre marxa mora de José Pérez Vilaplana, sols ha eixit una volta amb la filà Llana. Va ser en la capitania mora de 1986, quan la Unió Musical Contestana va poder tocar al principi de l'Entrada Mora i al final amb els Xanos. Aquesta pausada marxa mora va estar dedicada als pares de l'autor en 1959.


"EL MORO DEL SINC" és la marxa mora més identificativa de les Festes d'Alcoi però amb la filà Llana va sonar en l'esquadró recte del capità moro 1986. "El moro del Sinc" fa referència a un fester al Barranc del Sinc i va estar composada per Rafael Giner Estruch en 1954.

"L'ENTRÀ DELS NEGRES" estava dedicada a l'esquadra del capità moro llaner i per això la van estrenar els esquadrers en l'Entrada Mora 1986. Aquesta tenebrosa marxa mora de Rafael Mullor Grau ha sonat molt poc al carrer però és molt vibrant i està carregada d'energia i vigor.

"AL PRIMER TRO" és una marxa mora que en 1987 Rafael Mullor Grau va dedicar al primer tro de la filà Llana: José Luis Córcoles Bordera. Aquest fester és molt important en la filà Llana i la societat alcoyana. El conegut "abuelo brujo" va faltar fa uns mesos però es manté en el record d'amics i familiars gràcies a la marxa mora "Al primer tro".


"REIGE" és una marxa mora molt elegant que prové d'Ontinyent. El seu autor és José Maria Ferrero Pastor i "Reige" és un homenatge que se li va fer a l'amic i fester Vicente Reig en 1956. L'esquadra d'enmig 1992 va baixar pel carrer Sant Nicolau amb la marxa mora "Reige" i la filà Llana va deixar al públic satisfet.
 "L'ENTRÀ DE LA KABILA BEN KURDA" és una antiga marxa mora de Camilo Pérez Monllor. Té casi 100 anys ja que es va composar en 1919 i va sonar en 1999 al ballet de l'alferecia mora.
En l'alferecia llanera de 1999 també va sonar la clàssica marxa mora "TARDE DE ABRIL" d'Amando Blanquer. El prodigiós compositor la va escriure per a la filà Abencerrajes en 1957, però injustament amb "Tarde de abril no va guanyar el premi de l'Associació de Sant Jordi. Aquesta meravellosa marxa mora va acompanyar a l'alférez moro de la filà Llana Francisco Sanchis, junt al seu rodella en la nit del 22 d'abril.

Altra obra maestra d'Amando Blanquer va sonar en l'alferecia mora de la filà Llana. "MARXA DEL CENTENARI" va tancar les Entrades de 1999 amb l'esquadra de negres que va dissenyar Luis Sanus. La marxa del centenari és de 1982 i fa referència als 100 anys de música festera, ja que en 1882 es va composar "Mahomet" el primer pasdoble fester d'Alcoi.

"OBEIDA" és la marxa mora que en la capitania mora de l'any 2000 va acompanyar al primer ballet de la filà Llana. Aquesta peça musical de 1965 es obra de Rafael Casasempere Juan. "NEFIR" va ser una estrena de Jordi Bernàcer per a la capitania llanera del 2000, al igual que "VÍSPERA" que va marcar el ritme del segon ballet de Virginia Bolufer. "DARAXA", "RAÍZ" i "MAQAM" van ser altres obres noves en l'Entrada Mora de l'any 2000. L'esquadra de negres va repetir amb la "MARXA DEL CENTENARI" d'Amando Blanquer. El ballet d'Ana Botella movia palmeres al so de "ALJAMA", una marxa mora de José Carbonell García datada en els anys 50. El boato llaner del 2000 va ser el més llarg de la història i per això va tindre molta música.

Al capità moro de la filà Llana, José Luis Córcoles, el va acompanyar una adaptació de la banda sonora de "BEN HUR". La melodia principal de la oscaritzada pel·lícula de 1959 va permetre que el capità moro del 2000 protagonitzara una triomfal Entrada Mora. En moltes ocasions s'han fet adaptacions de la música de Hollywood per a les Festes de Moros i Cristians i "Ben Hur" s'ha interpretat moltes voltes, encara que la temàtica siga més romana.

"ZOC" va ser composada per Jordi Bernàcer i estava pensada per a l'últim ballet de la capitania mora de la filà Llana en el 2000. La seua ràpida melodia recordava el trafegar imparable d'un zoc, els típics mercats àrabs de l'Edat Mitjana. "Zoc" ha servit com a acompanyament de molts ballets que han eixit en les Festes de Moros i Cristians de bastants pobles valencians.

"ALS BEREBERS" és una increïble marxa mora de José Pérez Vilaplana que està dedicada a la filà Bereberes de Cocentaina. Data de 1972 però amb la filà Llana d'Alcoi ha sonat per a l'esquadra d'enmig de 2006 i per a l'esquadra commemorativa del bicentenari en 2011.

"PAULABEL" és una marxa mora de Mario Roig, el compositor d'Albaida. "Paulabel" no té cap vincle amb Alcoi, de fet sols ha sonat amb el ballet d'Ana Botella i no va ser una estrena. La peça musical va ser molt aplaudida en 2013, quan va eixir amb l'alferecia mora de la filà Llana.

"ALS XAPARROS" és una marxa mora de José Rafael Pascual i es va estrenar en 1990 en l'Entrada Mora de Muro, poble natal de l'autor. "Als Xaparros" és tan sonora i bonica que va ser escollida per Carlos Aracil, alférez moro 2013 de la filà Llana.

"QUIRBILYÀN" és la denominació antiga del poble de Crevillent. Per això José Rafael Pascual li va posar aquest nom a la marxa mora que és un homenatge a tots els festers d'aquesta localitat alacantina. Aquesta peça musical de 2010 li dona un gran protagonisme a les xirimites i sona màgica. Va acompanyar a la favorita en l'alferecia mora 2013 de la filà Llana d'Alcoi.

"MARCO POLO" és una melodia turca de gran potencial que es va adaptar a ballet i xirimites. Aquest treball va córrer a càrrec del contestà Hipòlit Agulló i desde 2001 ha sonat moltes voltes, tant a Cocentaina com a Alcoi. La última volta que es va escoltar en Alcoi va ser en 2013. Les xiquetes del ballet d'Ana Botella la van utilitzar per a tancar el boato de l'alferecia mora.

"EL PRESIDENT" és una de les marxes mores més escoltades en les Festes de Moros i Cristians. A Alcoi s'interpreta tots els anys, però la filà Llana sols l'ha va traure amb l'esquadra de negres de l'alférez 2013. La marxa mora va dedicada a Rafael Todolí, president de la Junta de Festes de Cocentaina en 1971 i fester de la filà Manta Roja. "El President" de Miguel Picó Biosca va tancar l'Entrada Mora de 2013.

"SANTIAGO CAPITÁN ABENCERRAJE" és una marxa mora que ha gaudit d'un gran èxit als últims anys. Se li va encarregar a Saül Gómez en 2009. Pretenia ser un homenatge del capità moro 2009 d'Alcoi al seu pare, també capità de la filà Abencerrajes. Desde aquella estrena multitudinària en l'Entrada Mora de 2009 ha sonat moltes més voltes en Alcoi i una d'elles va ser amb el ballet Gawazi a la capitania llanera de 2014.

"ALI GEABÀ-SPYROS" s'ha convertit en un referent de les marxes mores i no hi ha poble en el que no haja sonat. Fins hi tot està massa explotada i ho reconeix el seu autor Vicente Pérez Esteban. Desde 2002 no ha parat de sonar en Alcoi i ha acompanyat al capità moro de la filà Llana en 2014. Rafael Vilaplana va desfilar sobre cavall amb aquesta espectacular marxa mora.

"LAWRENCE D'ARABIA" és altra adaptació cinematogràfica. La banda sonora de "Lawrence d'Arabia", obra de Maurice Jarre, va servir com a base per a fer una de les marxes mores més interpretades de la música festera. Es va estrenar en l'alferecia mora 1986 de la filà Judíos. Amb la Llana ha sonat al boato del capità moro 2014 ja que tenia una ambientació del desert.

"AL BASORA" és un homenatge al llaner Vicente Blanes de part del músic José Maria Valls. Composada en 2012 va sonar en els càrrecs de la filà Llana d'Alcoi, per exemple amb la favorita amazona del capità moro 2014.


"TERRA" és una marxa mora per a xirimites de Joan Sanz. Data de 2005 i va formar part de la capitania mora 2014 de la filà Llana. Estupenda marxa mora, 100% recomanable.

"A L'AMIR EN L'EDU" és el títol original de la marxa mora que José Rafael Pascual va composar en 1999. Aquesta meravellosa marxa mora de gran qualitat sols ha sonat una volta en Alcoi, per desgràcia. Va ser l'any 2014 amb la part de la serp del boato llaner. El resultat del boato de la capitania mora va ser esplendorós, gràcies a la marxa mora "A l'Amir en l'Edu".

"BEL-ANA"  fa referència a Ana Botella, la coreògrafa alcoyana que va estrenar aquesta marxa mora en l'Entrada Mora de 2014. Jordi Company va composar "Bel-Ana" per al ballet de les palmeres de la capitania mora de la filà Llana.

"EL KABILA" és una cèlebre marxa mora del compositor d'Ontinyent José Maria Ferrero Pastor. Tal volta és la marxa mora més tocada en les Festes de Moros i Cristians i un dels seus mèrits és el primer premi en el Festival de Música Festera d'Alcoi en 1965. "El Kabila" és un homenatge a Francisco Martínez que va ser president de la Societat de Festers d'Ontinyent de 1964 a 1967. Amb una harmonia perfecta va acompanyar a l'esquadra de negres de la filà Llana d'Alcoi en la seua capitania mora de 2014. El resultat va ser òbviament magistral.

No hay comentarios:

Publicar un comentario

El temps en Alcoi.

El Tiempo en Alcoy, Alcoi

Visites