Analytics

lunes, 18 de mayo de 2020

SUSPENSIÓ FESTES DE MOROS I CRISTIANS D'ALCOI

Definitivament les Festes de Sant Jordi s'han suspès sense remei. Feia setmanes que la decisió anava complicant-se i finalment s'han complit els pitjors auguris. El passat 14 de maig de 2020 el president del Casal i l'alcalde d'Alcoi convocaven una roda de premsa per a donar novetats. La tristesa era palpable, desprès de dies de gran tensió. Els mitjans de comunicació exercien pressió per a que Alcoi es pronunciara i els habitants cada volta estaven més nerviosos. La crispació general que viu Espanya ha tingut en Alcoi altre tema de debat: La celebració d'unes Festes d'Interès Turístic Internacional. Les pèrdues econòmiques es valoren en 25 milions d'euros i a més a més no es rebran ajudes de l'Agència Valenciana del Turisme 40000 euros destinades a l'organització. Es tornaran els diners de les cadires a qui reclame el reemborsament del ticket per a les Entrades de 2020.

Davant la falta de garanties sanitàries, la Junta Directiva i els primers trons han decidit no fixar noves dates per a la pròxima Trilogia Festera Alcoyana. No seran en octubre com s'havia especulat, i tampoc hi ha certesa de que es puguen celebrar en abril de 2021, en les dates tradicionals de 22, 23 i 24 d'abril. Es fixarà un nou calendari fester quan la seguretat estiga garantida i la decisió és del govern espanyol. Les autoritats sanitàries seran les que autoritzen que les tradicions de tot el país tornen a realitzar-se. Al llarg de la primavera s'ha anunciat amb resignació l'aplaçament fins a 2021 de grans Festes com les Falles de València, les Fogueres d'Alacant, la Magdalena de Castelló, els romans de Cartagena, la Patum de Berga, la Tomatina de Bunyol, San Fermín de Pamplona o qualsevol fira i verbena de Madrid. Fins hi tot grans events mundials com els Jocs Olímpics, Eurovisión i l'Eurocopa de futbol s'han cancel·lat pel perill de juntar a tanta gent. En el cas de les Festes de Moros i Cristians a les nostres comarques, tan sols queda Cocentaina per a pronunciar-se. Lamentablement Muro, Ibi, Ontinyent, Castalla, Onil, Biar, Agullent, Banyeres, Petrer, Benissa, Oliva, Villena, Elda, Altea, Crevillent, Novelda i l'Olleria han suspès les seues Festes Patronals. La llista de pobles afectats és molt més llarga i desanima. Les aglomeracions que es produeixen en moltes festes valencianes sols provocarien més infectats per Covid-19. Està en les nostres mans previndre més contagis, focus i repunts de la pandèmia. El coronavirus ja ens ha fet prou mal en tots els aspectes i hem d'anar tots a una, sense enfrontaments.

L'estimat Miki va deixar clar als periodistes que l'Associació de Sant Jordi no té potestat per a cancel·lar Nostra Festa. No es pot cancel·lar el que no està fixat en el calendari. També va tindre paraules per a les famílies que han perdut alguna persona per la malaltia, les verdaderes víctimes d'aquesta tragèdia. Tot el sector de la sanitat pública mereix un reconeixement per tota l'entrega durant mesos, i això no es paga tan sols amb aplaudiments desde balcons. Les filaes alcoyanes han demostrat la seua solidaritat amb donacions benèfiques, la més recent la de la filà Vascos per a Càrites i la Creu Roja. Els 5 càrrecs festers de 2020 hauran de tindre paciència per a lluir els seus boatos al carrer. Molts ànims per a les filaes Muntanyesos, Cruzados, Cordoneros, Ligeros, Maseros, Llana, Navarros i Xanos, com també per a la resta de festers i festeres que han passat l'abril confinats. Al menys alguns li van retre honors a Sant Jordi desde els balcons i cantant l'Himne de Festes. Perquè ningú té més moral que Alcoi!

La notícia sobre les Festes d'Alcoi també inclou que no es celebrarà la Fira Modernista de setembre, el Mig Any a octubre, ni la visita al Sanatori de Fontilles. No obstant, si es publicarà la Revista de Festes, ja que estava impresa i preparada per a posar-se en venta al mes de març. Per a no perdre la subvenció de la Diputació d'Alacant, Juan José Olcina va anunciar que la Revista de Festes es presentarà el dia 28 de maig. Compromís ha demanat accions econòmiques per a salvar la situació dels artesans de Nostra Festa. Tal i com ha passat amb els artistes fallers i pirotècnics, els creadors de les posades en escena de les Entrades també necessiten ajudes. Sinó hauran de tancar i serà més difícil tornar a fer unes grandioses Entrades a Alcoi. Les conseqüències de la suspensió de les Festes d'Alcoi són terribles per a bars, hotels, empreses de confecció, carrossers, modistes, coreògrafes, dissenyadors, sabaters, metal·listes, músics. La seua faena estava quasi finalitzada en març, quan es va anunciar que les Entrades no serien el 25 d'abril de 2020 per l'estat d'alarma. Molts ànims per a tots els professionals que viuen de les Festes d'Alcoi. Ho estan passant mal perquè han perdut tota una temporada de negoci en pobles, al estar aplaçades totes les Entrades en les que anaven a alquilar trages. Toni Francés, com a alcalde de la ciutat, va dir que estudiarà ajudes per a la indústria festera. Per al regidor de Compromís, la solució s'ha de contemplar a escala autonòmica i que Alcoi com a referent ha de liderar la recuperació en l'àmbit fester, però sempre de forma conjunta amb la resta de municipis que celebren Festes de Moros i Cristians.

Aquesta crisi sense precedents ens ha de fer més forts. Les Festes d'Alcoi no són qualsevol cosa i hem de seguir pensant en elles, en com mantenir-les i superar aquesta situació penosa. Esperem que els treballadors que es dediquen al món fester es posen en marxa prompte i li retornen el seu esplendor a les Festes de Moros i Cristians. Hem de tindre esperança en el futur, ara que l'Hospital Verge dels Lliris no té cap pacient malalt de Covid-19. Però hi ha que actuar amb prudència i practicant el distanciament social fins que ens diguen els experts. Hi ha que ser responsables per a evitar altra onada que faja rebrotar el coronavirus. Bona senyal serà si al gener de 2021 Alcoi viu una Cavalcada de Reis Mags normal. Les circumstàncies són adverses i la desescalada crea inquietuds, però com va dir Lluís Llach a la seua coneguda cançó "Que tinguem sort": Malgrat la boira, cal caminar.

No hay comentarios:

Publicar un comentario

El temps en Alcoi.

El Tiempo en Alcoy, Alcoi

Visites