Els dies 15 i 16 d'octubre es va celebrar la Gala Festera que ha suplit la falta de Festes de Moros i Cristians durant la pandèmia. Al Teatre Calderón van haver ballets, interpretació de pasdobles, audiovisuals, reconeixements i un discurs del president de l'Associació de Sant Jordi. Els presentadors van ser els Ambaixadors: Ricard Sanz i Óscar Martínez, qui encara no s'ha pogut estrenar en el càrrec. Aquesta tercera Gala d'Exaltació Festera es va anomenar "Any i mig sense festa" i va tindre un aforament limitat per a seguir respectant les mesures de seguretat.
El moment més emotiu del divendres 15 d'octubre va ser quan els timbals van esclatar al carrer Sant Llorenç. Hi havia expectació per l'arrancà de la primera Entraeta 2 anys desprès. Va ser molt emocionant i el públic va aplaudir amb molta alegria. La filà Almogàvars va tindre l'honor de ser la primera en començar aquella nit. Els càrrecs festers de 2020 van ser els convidats i formaven la última esquadra de la Llaganya. El Sant Jordiet menejava la porra i darrere anaven els seus pares, les autoritats i els 4 càrrecs entre llàgrimes. Va haver moltes abraçades amb mascaretes i una il·lusió continguda que es va notar al sonar l'Himne de Festes. L'esforç de la Junta Directiva del Casal i de Carol Ortiz com a regidora de tradicions van tindre el seu resultat. La planificació d'un horari d'Entraetes separat va ser aprovat per la Conselleria de Sanitat. Per a evitar aglomeracions i contagis de Coronavirus desfilaven 3 filaes pel carrer Sant Llorenç i 2 per Sant Nicolau desde la Font Redona. No va haver grups grans junts a la Plaça d'Espanya, però les voreres estaven plenes d'espectadors donant ànims als festers. "Almogàver i alcoyà" passarà a la història com la marxa cristiana que va trencar el silenci desprès de 2 anys sense Festes.
La filà Cordoneros va desfilar per la Glorieta amb la marxa mora "El president" i les últimes esquadres eren dels negres i els cavallers del capità moro 2020. A les 11 de la nit va arrancar la filà Asturianos amb la marxa cristiana "Xirimiqui" i una hora més tard la filà Vascos amb la marxa cristiana "El conqueridor". Al mateix temps, pel carrer Sant Nicolau desfilava la filà Judíos molt lentament al compàs de "Éxodo". La nit del dissabte 16 d'octubre va ser igual d'emotiva gràcies que pel carrer Sant Nicolau van sonar "A mons pares" i "El moro del Sinc" amb les filaes Xanos i Miqueros. Pel carrer Sant Llorenç van desfilar fins a altes hores les filaes Ligeros, Berberiscos i Cides. L'alférez moro Rafael Aracil va agrair el recolzament de tot Alcoi en la seua Entraeta. La marxa cristiana "Tino Herrera" d'Amando Blanquer va tancar la segona jornada de filaetes.
El següent cap de setmana ha sigut el central del Mig Any 2021. Les Entraetes nocturnes es van repetir amb la mateixa cautela i preparació responsable, encara que si hi havia algun alcoyà sense mascareta. La filà Cruzados va ser la primera a les 10 de la nit i amb el paviment banyat. Totes les filaes van fer un minut de silenci per les víctimes del Covid-19. L'alférez cristià 2020-2021-2022 va arrancar exultant amb la marxa cristiana insígnia de la filà: "Als Creuats" de Joan Enric Canet Todolí. El fred era evident quan al carrer Sant Llorenç sonava la marxa mora "Jamalajam". Però eren les elegants esquadres de la filà Magenta i és la que més espenta. Més llarga va ser la desfilada de la filà Alcodianos. Molt poc a poc van baixar pel carrer Sant Nicolau al ritme de "Bonus Christianus", retrassant l'arrancà de la filà Marrakesch. Era curiós veure a xiquets i xiquetes amb l'espasa o la porra, alguns molt xicotets que en les últimes Entrades de 2019 encara serien bebés. També es van veure esquadres mixtes i cada volta més dones, demostrant que la integració de les festeres va en augment. La pluja havia aguantat però quan la filà Gusmans va arrancar al carrer Sant Llorenç una tempesta va sorprendre als esquadrers i esquadreres. Els mirons aplaudien baix els paraigües a la banda de música tocant "L'ambaixador cristià", peça clau de les Festes de Sant Jordi. Els plors, els pèls de punta i l'eufòria van convertir la nit del 22 d'octubre de 2021 en inoblidable.
Independentment del Mig Any, Alcoi va celebrar la festivitat del 9 d'octubre amb actes culturals, venta de llibres i un Correfocs espectacular. La Colla dels Dimonis Rafolins de l'Alqueria d'Asnar van omplir de pólvora, foc i fum la Bandeja, on es va congregar molt de públic seguint les mesures sanitàries i de distància social. En un any tan senyalat, la tornada dels actes festius ha millorat els ànims de la població ara que s'ha completat la vacunació massiva contra el Coronavirus. Juan José Olcina no oblidarà el seu segon mandat com a president de l'Associació de Sant Jordi. Una època trista que s'està superant pas a pas i que Miki espera que es consolide l'any que ve. L'alcalde d'Alcoi tampoc es podia creure que per fi les bandes de música tocaren als carrers. El retorn de les nostres tradicions està cada volta més prop i ja es va notant amb la organització de la Fira Modernista, el Correfocs valencià o el Mig Any Fester. Però hi ha que tindre prudència davant les noves variants del Coronavirus i actuar amb calma.
El compositor José Maria Valls rebrà un homenatge a principis de novembre. El músic alcoyà està molt satisfet de que Juan Javier Gisbert Cortés haja escrit un llibre sobre ell. Serà presentat el 4 de novembre i el 7 de novembre hi haurà un concert al Teatre Calderón. Gregorio Casasempere Gisbert dirigirà l'Orquestra Simfònica d'Alcoi fent un repàs de les marxes mores i cristianes més importants del prolífic compositor. José Maria Valls és l'autor d'obres musicals tan conegudes com "Pas als Maseros", "Als cristians", "Farolero", "La Lira de Quatretonda", "Ix el cristià", "Desperta ferro", "Soc Marrakesch", "Madriles", "L'Enguerí", "Los Soreles", "Als Judíos", "Doro el gat", "Marxa dels Creuats", "Els Contrabandistes", "Realistes 83", "Magenta", "Al Hamra", "Un Chava capità", "Mitja lluna" o "Mozàrabes i Alfarrasí".
Els primers trons estan molt contents de com s'està desenvolupant el Mig Any durant tres setmanes consecutives. Els últims dies d'octubre les Entraetes coincidiran amb la Fira de Tots Sants de Cocentaina. El divendres 29 d'octubre desfilaran les filaes Mudéjares, Abencerrajes, Andaluces, Benimerines i Llana. El dissabte 30 d'octubre tancaran el cicle per Sant Llorenç les filaes Muntanyesos, Maseros i Navarros, mentre que pel carrer Sant Nicolau ho faran les dos restants: Verds i Aragonesos. El diumenge 31 d'octubre està programada la recuperació d'un acte antic que va desaparèixer fa dècades. A les 5 de la vesprada es recreara la "Cavalcada dels 40 cavallers de Jaume I" i esperem que siga tot un èxit.