miércoles, 14 de marzo de 2018

MARXES CRISTIANES FILÀ ALMOGÀVARS

La filà Almogàvars sempre ha cridat l'atenció per incloure als seus boatos de càrrec grups de percussió. Per tant le número de marxes cristianes que han sonat a les seues capitanies i alferecies és inferior. Aquest protagonisme dels sons metàl·lics es fonamenta en el seu lema: "Desperta ferro!". Un crit històric que esdevenia realment en les batalles que els mercenaris catalans feien en les seues guerres a l'Edat Mitjana. Aquest esperit bèl·lic es nota en les marxes cristianes de la filà Amogàvars, però també les influències de compositors com José Maria Valls. Aquest conegut músic alcoyà estarà molt present en la següent recopilació de marxes cristianes de la filà Almogàvars, la tradicional Llaganya.

"ALMOGÀVER I ALCOYÀ" és la marxa cristiana que desde fa dècades acompanya a l'esquadra de blancs de la Llaganya. Es va estrenar en 1982, quan la filà Almogàvars tenia el càrrec del Mig Cristià. Aquella esquadra de negres ja va desfilar amb "Almogàver i alcoyà", però no es la única ja que l'esquadra de negres de l'alférez cristià 1988 i del 2002 també van desfilar amb aquesta simpàtica i optimista marxa cristiana. En la melodia de "Almogàver i alcoyà" predomina el so de la flauta travessera i ens transporta a un càlid i solejat matí d'Entrada Cristiana.


"DESPERTA FERRO" és altra marxa cristiana de José Maria Valls dedicada a la filà Almogàvars d'Alcoi. Però aquesta és menys famosa que "Almogàver i alcoyà". Es va composar en 1986 però l'alférez cristià 1988 la va elegir per a desfilar en l'Entrada Cristiana. Al boato de Rogelio Vaello es va escoltar molt el crit "Desperta Ferro!" gràcies a un exèrcit molt nombrós. La melodia de "Desperta ferro" sona molt a la moda dels anys 80, quan José Maria Valls va composar música de molta qualitat. Els almogàvers medievals xocaven les seues armes de ferro fent un gran soroll per a espantar a l'enemic i fins hi tot feien saltar xispes.

"ZORAIDAMIR" va sonar en l'alferecia cristiana 1988 de la filà Almogàvars. Amb aquesta marxa cristiana de 1969 es tancava l'Entrada Cristiana ja que va acompanyar a l'esquadra de blancs de la Llaganya. "Zoraidamir" és una festiva marxa cristiana del contestà José Pérez Vilaplana, qui va faltar fa 20 anys. "Zoraidamir" va causar un gran impacte en la música festera i fins hi tot va canviar la forma d'entendre els pasdobles, introduint un ritme més ràpid i innovador. Qui anava a dir-li al volgut mestre de la Unió Musical Contestana que aquesta peça musical amb nom de dona anava a revolucionar el subgènere de la marxa cristiana?

"BONUS CHRISTIANUS" no fa falta ser presentada. És la marxa cristiana de José Maria Ferrero Pastor que va fer evolucionar el subgènere de la marxa cristiana en 1966. Peguem un pas en el temps perquè la capitania cristiana de la filà Almogàvars en 1989 va estar marcada per les obres de percussió. En 1996 la filà tornava a tindre l'esquadra d'enmig i va escollir aquesta marxa cristiana per a desfilar. "Bonus Christianus" va fer que fins hi tot parara de ploure amb la seua meravellosa melodia tocada per la Banda Primitiva d'Alcoi. El director en aquell moment era Gregorio Casasempere i va dirigir la banda alcoyana millor que mai. Encara que el títol està en llatí està dedicada a Antonio Cambra, president de la Societat de Festers d'Ontinyent als anys 60. Gràcies als originals sons de trompes "Bonus Christianus" va guanyar el segon premi al III Festival de Música Festera d'Alcoi.

"ARENES" és una peça musical per a xirimites del compositor contestà Francisco Valor Llorens. Encara que està pensada per als ballets del bàndol moro, la primera volta que va sonar en Alcoi va ser amb l'alferecia cristiana 2002. La filà Almogàvars la va escollir per a iniciar el seu boato, inspirat en les conquestes de poblats moriscos per part dels mercenaris. "Arenes" es va estrenar en un ballet de l'abanderat moro de Cocentaina 2001. Per la filà Llana i la seua relació amb el desert la veloç obra musical es titula "Arenes".

"CID" és la marxa cristiana que va marcar el pas del ballet de Carmina Nadal en 2002. A la coreògrafa alcoyana se li va encarregar un ballet per a l'alferecia cristiana inspirat en les taverneres. Cal recordar que els almogàvers bebien molt de vi grec de Malvasia. Pedro Joaquim Francés va composar aquesta èpica marxa cristiana en 1995. El títol de "Cid" fa referència a Rodrigo Díaz de Vivar, l'heroi castellà del segle XI. El Campejador és el protagonista de la història del "Cantar del Mío Cid", que narra les aventures del senyor de Castella. En 3 parts es conta el desterrament del Cid i les conquestes per a que siga perdonat pel rei. Desprès les bodes de les filles del Cid amb els infants de Carrió. La humillació dels infants per l'aparició d'un lleó fa que tramen una venjança i maltracten a les seues dones. Les filles del Cid queden abandonades i nugades a uns roures. Amb el Cid deshonrat comença l'afrenta de Corpes i el robust heroi medieval venç als infants de Carrió en una lluita amb la seua espasa Tizona. L'argument acaba amb el projecte de boda de les filles Elvira i Sol amb els prínceps de Navarra i Aragó. Aquest famós relat de la literatura hispànica va inspirar la marxa cristiana del compositor de Beneixama, qui va morir en Elda a l'any 2013.

"AMBAIXADORA CONTRABANDISTA 1998" va ser composada per Miguel Àngel Sarrió en l'any que indica el títol. Un títol que pot portar a equivocacions perquè fa pensar que es tracta d'un tema taurí. Però "Ambaixadora contrabandista 1998" sona guerrera, fosca i marcial. Va dedicada a Alicia Sarrió, primera dona en ocupar un càrrec fester principal a les Festes d'Ontinyent. La marxa cristiana va servir per a Ana Botella en el ballet del bé i el mal. Tot un èxit dins de l'alferecia cristiana 2002 de la filà Almogàvars d'Alcoi.

"TIZONA" és una marxa cristiana estrenada en 1996. Com es pot veure el compositor Pedro Joaquim Francés va trobar una autèntica font d'inspiració en la història del Cid Campejador. "Tizona" era el nom d'una de les espases de Rodrigo Díaz de Vivar. Tan famosa com Colada, s'ha convertit en l'arma més mítica de l'Edat Mitjana i també és una gran marxa cristiana. El seu ritme marcat es va escoltar per primera volta en Callosa d'en Sarrià. En 2002 "Tizona" va acompanyar als cavallers, al ballet dels verdugos de Virginia Bolufer i a l'alférez cristià Juan Moiña Pérez de la filà Almogàvars d'Alcoi.

"TE DEUM" no té preu com a marxa cristiana. El seu autor Pedro Joaquim Francés va rebre moltes felicitacions quan la va composar en 1997 i fins hi tot va guanyar el primer premi al Festival de Música Festera d'Alcoi. Per això la favorita de l'alférez cristià 2002 va escollir "Te Deum" per a la seua desfilada en carrossa. El títol en llatí es tradueix per "A tu Déu" com un agraïment a Jesucrist. "Te Deum" també és una peça musical de processó, però en el cas de la marxa cristiana el ritme és molt ferotge i guerrer. Com es pot comprovar el compositor Pedro Joaquim Francés va estar molt present en l'alferecia cristiana de la filà Almogàvars.

"PENYALBA" és una preciosa marxa cristiana de Francesc Xavier Richart Peris. En el llarg boato del jove alférez cristià Juan Moiña es va escoltar "Penyalba". En concret a la part que tancava l'excel·lent alferecia cristiana, just abans de l'esquadra de negres. "Penyalba" és un cim situat en Simat de la Valldigna, un municipi de la comarca de "La Safor". La dificultat de l'obra per a xirimites radica en la seua velocitat. Desde la seua composició en 1996 s'ha escoltat molt a les Festes de Muro, sobretot desde finals dels anys 90 i a principis del segle XXI.

"CABALLEROS DE NAVARRA" va ser la primera marxa cristiana de la capitania de la filà Almogàvars d'Alcoi en 2003. Amb aquesta famosa obra musical de Ignacio Sánchez Navarro va eixir la favorita i les seues dames, junt al ballet de les caçadores de Virginia Bolufer. "Caballeros de Navarra" ens recordar a l'elegància i marcialitat de les esquadres de la localitat murciana de Caravaca de la Cruz. Allí també celebren Festes de Moros i Cristians i "Caballeros de Navarra" va traspassar fronteres i també s'escolta en terres valencianes desde 1995.

"EL TERRÒS" és una pea musical per a xirimites molt curta. Juli Micó li la va dedicar en 1996 a la Colla de Xirimiters de Petrer, amb el mateix nom. En 2003 Carmina Nadal va encertar totalment al unir "El Terròs" a un colorit ballet de bufons que va encantar al carrer.

"ADALIL" és una fantàstica, positiva i preciosa marxa cristiana de Saül Gómez Soler. No hi ha paraules suficients per a alabar aquesta peça musical on les xirimites cobren tot el protagonisme. Va estar pensada per a acompanyar al ballet de la Bandera Cristiana d'Ontinyent a l'any 2000. Precisament era un càrrec dels Almogàvars d'Ontinyent i uns anys desprès va acompanyar a un càrrec d'Alcoi. Es tractava del capità cristià 2003, José Moiña amb un espectacular trage de metall dissenyat per ell mateix. "Adalil" va portar felicitat a aquell nuvolat matí del 3 de maig de 2003. La relació de José Moiña amb aquesta fanfàrria va més enllà de la filà Almogàvars perquè també va ser la música que s'escoltava a la pàgina web de l'empresa de confecció "El Drac".

"FERES" va ser una estrena per al ballet del drac de foc a la capitania cristiana 2003. Una èpica melodia va servir d'inspiració al músic Àngel Lluís Ferrando per a composar una peça musical per a l'Entrada Cristiana d'Alcoi. La filà Almogàvars va confiar en el jove músic per a que creara una música avantguardista i que fins hi tot va incloure cants gregorians. "Feres" no s'ha tornat a escoltar al carrer però l'experiment d'Àngel Lluís Ferrando i la coreògrafa Ana Botella no va donar un mal resultat com es pot veure al vídeo.

"MADRILES" és el malnom d'un recordat component de la filà Almogàvars d'Alcoi. José Maria Valls va composar aquesta tranquila marxa cristiana en homenatge a Fernando Fernàndez Jiménez. Tant ell com el seu fill van ser primers trons i eren molt apreciats per la seua tasca desinteressada per Sant Jordi i les Festes de Moros i Cristians. Fernando Fernàndez es va mudar de Madrid i enseguida es va involucrar en la societat alcoyana i sobretot en la filà Almogàvars. Li va donar un revulsiu als anys 60, quan la filà estava a punt de extingir-se per falta de diners. Amb l'arribada de Fernando Fernàndez es va apuntar nous components a la Llaganya i va ressorgir com una filà potent i plena de bon humor al carrer. En honor a Fernando Fernàndez l'esquadra de negres del capità cristià 2003 va arrancar amb la marxa cristiana "Madriles", estrenada poques setmanes abans.

"EL DIVÍ" és una marxa cristiana de Francisco Valor Llorens omnipresent als últims anys a les Festes de Moros i Cristians. Però en 2010 "El diví" encara no s'havia escoltat tant i la filà Almogàvars la va escollir amb il·lusió per a l'esquadra d'enmig, feta per José Moiña. La marxa cristiana, al igual que "Madriles", agafa com a títol el malnom d'un fester, en aquest cas el del capità cristià 2007 de les Festes de Torrent.

"FEDERICOS" és una marxa cristiana per a xirimites de Juan Carlos Sempere Bomboi. Encara que l'alferecia cristiana de la filà Almogàvars en 2016 no començava amb "Federicos", sinó amb la percussió de metalls i la música italiana pròpia dels abanderats d'Arezzo. El ballet d'Ana Botella va preparar una vistosa coreografia amb carrossa que avançava amb la marxa cristiana "Federicos". El títol prové de la filà Pirates d'Albaida. Aquesta filà va estrenar "Federicos" en l'Entrada Cristiana del 9 d'octubre de 2007, quan van desempenyar la capitania cristiana.

"SIGNUM" és una marxa cristiana que sona prou a les Festes de Moros i Cristians. Encara que és de l'ontinyentí Saül Gómez es va estrenar en l'Entrada Cristiana d'Alcoi 2007. Va ser un encàrrec musical de Ricardo Pons Sala, alférez cristià de la filà Alcodianos. "Signum" és una paraula del llatí que vol dir ensenya. L'obra de Saül Gómez té la seua fanfàrria germana en "Saggitarie". En 2016 "Signum" va sonar en l'alferecia cristiana de la filà Almogàvars amb les nombroses dames de les favorites.

"ALS XACALS" és una fabulosa marxa cristiana que pareix extreta d'un conte medieval per a xiquets. El músic de Bocairent Jaume Blai Santonja va escriure la partitura per a xirimites en l'any 2001. El resultat va agradar a l'esquadra de la filà Maseros de Muro i amb ella han desfilat en anys importants. "Als Xacals" va sonar en l'Entrada Cristiana d'Alcoi 2016 amb el ballet i les favorites de la filà Almogàvars.

"L'ARAGONÈS PERFECTE" és una simple i senzilla marxa cristiana de Vicente Pérez Esteban. L'autor li la va dedicar a Perfecto Valero Payà, primer tro de la filà Aragonesos que va morir al caure de la teulada de la seu social de la filà. En 2011 Coleto li va fer aquest homenatge en forma de marxa cristiana al seu jove amic amb un títol inmillorable. Javier Gandia, alférez cristià 2016 de la filà Almogàvars, va voler recordar a Perfecto Valero desfilant amb "L'aragonès perfecte" en la nuvolada Entrada Cristiana del 22 d'abril.

"ANTEBELLUM" és una marxa cristiana que gràcies a l'esquadra de negres de la Llaganya s'està donant a conèixer als últims anys. L'obra de Francisco Valor va tancar l'Entrada Cristiana 2016 amb l'esquadra de negres de l'alférez cristià de la filà Almogàvars. "Antebellum" està dedicada a l'abanderat cristià dels Fontanos d'Ontinyent. En 2011 van fer un càrrec molt guerrer i per això la marxa cristiana es titula "Antebellum" que significa abans de la batalla.

"ALS JOGLARS" va ser la marxa cristiana per a xirimites amb la que va ballar el grup d'Ana Botella en l'Entrada Cristiana 2017. La filà Almogàvars va demanar un ballet on estaguera present Jaume I i el saqueig dels almogàvars. Al so de "Als joglars" de Joaquim Sanjuán les ballarines robaven tresors i es camuflaven. Al 2004 la filà Navarros d'Alcoi es va posar en contacte amb el músic d'Alacant per a que composara una marxa cristiana moguda per a un dels ballets de la seua capitania cristiana. Per tant "Als joglars" ha sonat en 2 capitanies cristianes d'Alcoi, sense que el nom joglars tinga cap nexe d'unió amb els boatos.

"FOLIXA ASGAYA" és una marxa cristiana que inclou una coral mixta i el so del sac de gemecs. La melodia recorda a terres asturianes, d'on és la favorita del capità cristià 2017 d'Alcoi. Per això junt a les dames va desfilar amb la sorprenent "Folixa Asgaya". La filà Muntanyesos del barri de San Blas d'Alacant li la va encarregar a Francisco Valor per a l'Entrada Cristiana de 2009. Està dedicada a Sabrina Paredes i el títol de "Folixa Asgaya" es tradueix per "Festa plena".

"ALMUGÂWIR" és una excepcional marxa cristiana del contestà Francisco Valor. La filà Almogàvars de Cocentaina va acudir al prestigiós músic i perruquer per a encarregar-li una marxa cristiana en la que no faltaren les gaites. El resultat és "Almugâwir", amb un nom exòtic i una melodia molt cèltica i medieval. Els germans de Rafael Domínguez li van fer aquest regal musical en 2013, quan complia 50 anys en la filà. "Almugâwir" va ser estrenada per l'esquadra de negres de l'abanderat cristià 2013 de Cocentaina i és una marxa cristiana que també pot servir per a la filà Almogàvars d'Alcoi, encara que la capitania cristiana de 2017 ja haja passat.

"RICTUS" és la marxa cristiana que Àngel Lluís Ferrando li va dedicar al seu amic Luis Sanus Pastor. Tot va començar com una broma però quan el pintor va ser proclamat capità cristià 2017 la promesa de la marxa cristiana es va convertit en realitat. Una marxa cristiana que quasi es queda incompleta per culpa del destí. Un obstacle del director de la Banda Primitiva d'Alcoi abans de l'arribada del anhelat 22 d'abril. Àngel Lluís Ferrando va patir un ictus i aquest problema de salut va acabar formant part del títol. "Rictus" també juga amb la paraula ritus. En llatí es refereix a un acte religiós o ceremonial en la cultura catòlica. Tot l'afecte i suport de Luis Sanus es va veure recompensat amb la dedicatòria de l'autor "Al meu germanet fester".El capità cristià 2017 de la filà Almogàvars va estrenar "Rictus" damunt d'una espectacular carrossa acompanyat dels seus cavallers. Un final apoteòsic i emotiu per a la Llaganya en el seu any de càrrec i també un final per a aquesta recopilació de marxes cristianes de la filà Almogàvars.

No hay comentarios:

Publicar un comentario

El temps en Alcoi.

El Tiempo en Alcoy, Alcoi

Visites