Analytics

martes, 20 de marzo de 2018

MARXES MORES FILÀ LIGEROS

Amb l'arribada de la primavera ens posem a repassar les marxes mores de la filà Ligeros. La predilecció d'aquesta filà per la música festera dels anys 80 és evident i es veu clara només escoltar la marxa mora identificativa de la filà. Els seus últims càrrecs s'han caracteritzat per traure als boatos clàssics contemporanis de la música festera. La filà Ligeros no destaca per tindre un repertori propi massa ampli, però si són remarcables algunes innovacions musicals. A continuació es poden escoltar:

"ALS LIGEROS" és la marxa mora que sempre acompanya a l'esquadra oficial en l'Entrada Mora. I no podia ser d'altra manera perquè és un regal musical de Pedro Joaquim Francés a la filà Ligeros en 1980. Aquest clàssic de ritme lent convida a desfilar amb parsimònia, disfrutant de cada centímetre de l'itinerari pels carrers del centre d'Alcoi. Al Festival de Música Festera d'Alcoi va guanyar el primer premi i això avala la qualitat artística de la marxa mora "Als Ligeros". 


"MARXA DEL CENTENARI" va sonar en el boato de l'alferecia mora de la filà Ligeros en l'any 1992. És una excel·lent marxa mora d'Amando Blanquer destinada a recordar el centenari de la música festera en Alcoi. Un esdeveniment que es va celebrar en 1982, quan es complien 100 anys de la primera peça de música festera: Mahomet. Va ser estrenada per l'esquadra de negres del capità moro de la filà Marrakesch i 10 anys desprès sonava per a la filà Ligeros en un càrrec. La famosa "Marxa del centenari" no passa de moda, com la majoria de música festers del compositor alcoyà i ahí radica la seua transcendència.

"SISCO" és una coneguda marxa mora de Daniel Ferrero. Molt popular en les poblacions de la costa, es va escoltar en Festes d'Alcoi gràcies a la filà Realistes. Però també la filà Ligeros va ser una de les primeres en apropiar-se de "Sisco" com a marxa mora pròpia ja que la va escollir la favorita de 1992. En realitat està dedicada a Francisco Miró, qui era primer tro dels Saudites d'Ontinyent en 1988, any de la composició. En quant a l'alférez moro de la filà Ligeros, va desfilar amb la marxa mora "Alférez Ligeros 1992" que també servia per al ballet de Virginia Bolufer. L'esquadra de negres va eixir amb "Negros Kabilenyos de San Blas", una marxa mora tan desconeguda que ni tan sols està en Youtube.

"WAHABITAS" és la meravellosa marxa mora amb la que va desfilar el capità moro 1993 i el seu rodella. La filà Ligeros va confiar en Juan Bordera per a desempenyar el màxim càrrec del bàndol moro, un home que ja havia sigut capità moro 14 anys abans. En l'ocasió de 1993 va escollir la marxa mora de Joan Enric Canet Todolí "Wahabitas", estrenada un any abans en Alacant. Estava dedicada a una filà del barri de San Blas que es va fusionar amb la filà Tuaregs per a crear una filà més gran: Els Nòmades. "Wahabitas" agafa el títol de la tribu dels sunnites, una de les rames més religioses de l'Islam.

"KABILENYOS 84" és una marxa mora solemne del contestà José Francisco Molina. I és curiós que una marxa mora amb tanta sobrietat fora l'elegida per al ballet de Virginia Bolufer en la capitania mora 1993 de la filà Ligeros. La marxa mora està dedicada a la filà Kabilenyos de Cocentaina, tal i com indica el títol. Aquesta filà centenària tenia l'abanderat moro en l'any 1984 i en agost es va estrenar la marxa mora. La favorita del capità moro 1993 va tornar a desfilar amb la anteriorment mencionada "Sisco". 

"TARDE DE ABRIL" és una de les marxes mores més interpretades en les Festes d'Alcoi, encara que es relaciona més amb càrrecs que amb esquadres de negres. No és el cas dels esquadrers de la filà Ligeros en 1993, recordats per uns escuts amb cara de lleó. Per a l'agressiva esquadra de negres del capità moro van elegir la marxa mora més senyorial d'Amando Blanquer Ponsoda. Litúrgica i oriental, ens transporta a Al-Àndalus amb tan sols les primeres notes. "Tarde de abril" està dedicada a la filà Abencerrajes d'Alcoi i la va estrenar la Banda Primitiva d'Alcoi en l'Entrada Mora 1957, és a dir en una colorista vesprada d'abril.

"EL KABILA" és una de les marxes mores més reconegudes de les Festes de Moros i Cristians i per aquest motiu no es estrany que la filà Ligeros la tinga al seu repertori. En concret va acompanyar a l'esquadra d'enmig de 1999. En aquella Entrada Mora van causar sensació uns esquadrers maquillats com a calaveres i amb "El Kabila" com a banda sonora. El títol va en honor al recordat Francisco Martínez, que era dels Kabiles quan va ser president de la Societat de Festers d'Ontinyent entre 1964 i 1967. José Maria Ferrero Pastor va presentar "El Kabila" al Festival de Música Festera d'Alcoi 1965 i va guanyar el primer premi del prestigiós concurs.

"EL TROT" va ser una de les estrenes musicals de l'alferecia mora de la filà Ligeros en l'any 2006. Bene Ripoll Belda es va unir al grup Castell Vermell d'Ibi i al ballet de Virginia Bolufer per a oferir una dansa inspirada en els cavalls. Cal recordar que el pare de Bene Ripoll és el músic que d'así un mes dirigirà l'Himne de Festes. Serà el 21 d'abril, dia dels músics quan Benedicto Ripoll Martínez serà el director de les bandes. Tornant a la peça musical "El Trot" hi ha que dir que recrea els passos i salts d'un cavall i la percussió recorda al soroll de les pates del cavall. El motiu és que el símbol de la filà Ligeros són 2 cavalls. La diferència entre cavalls blancs i cavalls negres també es va veure al ballet "Fantasia Ligera", única volta en la que a Alcoi s'ha escoltat "El Trot". Però l'èxit moderat de l'obra de Bene Ripoll és gràcies als pobles on han contractat al ballet de Virginia Bolufer, com es pot comprovar al vídeo.

"VOLUNTAT DE FER" és la marxa mora amb la que va desfilar la filla de l'alférez moro 2006. Baix una forta pluja va sonar "Voluntat de fer" de José Pérez Vilaplana. I la marxa mora reflexa molt bé eixa voluntat que van tindre els músics per tocar en la difícil Entrada Mora 2006. El mestre de Cocentaina va composar "Voluntat de fer" en 1968, estrenant-la la filà Guàrdia Jalifiana del seu poble, els coneguts com Sahorins.

"NO HO FARÉ MÉS" és una cèlebre marxa mora de Vicente Català, escrita en 1949. Al títol ja demana perdó per composar-la, i això que s'ha convertit en un referent de la música festera. Sembla que a algú no li va agradar i desprès d'escoltar-la l'autor va fer la promesa de no fer-ho més. Però està clar que a la favorita de l'alférez ligero 2006 si que li va agradar. Amb aquesta marxa mora va desfilar en carrossa junt a les seues dames. També el boato va tindre una estrena musical poc recordada: "Alfaris 2006", basada en música sefardita.

"ÉXODO" agafa el títol i la melodia principal d'una banda sonora. Exactament de la pel·lícula del director Otto Preminger "Éxodo". El gran èxit que en Holliwood va tindre es va traslladar a Alcoi amb les Festes de Moros i Cristians. En 1962 Enrique Castro va adaptar a marxa mora l'obra d'Ernest Gold i desde aquella Entrada Mora no ha deixat de sonar mai més. I és que és una marxa mora que val la pena, de les que no saturen i emociona cada volta que l'escoltes. Per això els cavallers de l'alférez moro 2006 de la filà Ligeros van desfilar amb "Éxodo".

"EL MORO DEL SINC" és la única marxa mora que va composar Rafael Giner. Una llàstima que sols composara una marxa mora en 1954, perquè tenia una prometedora carrera com a compositor de marxes mores. I és evident al sentir "El moro del Sinc", tan vital, tan alcoyana i tan icònica. La filà Ligeros va tirar ma de marxes mores clàssiques en la seua alferecia de l'any 2006 i això és palpable perquè Vicente Antonio Cortés Ferrer va ser portejat sobre una plataforma amb "El moro del Sinc". La ressenya  al Barranc del Sinc no s'ha de confondre amb el número 5, que no té cap relació en aquesta marxa mora.

"ALI GEABÀ-SPYROS" va posar el punt i final a una Entrada Mora 2006 passada per aigua. La famosa marxa mora de l'albaidense Vicente Pérez Esteban va eixir amb l'esquadra de negres de l'alférez ligero. "Ali Geabà-Spyros" està dedicada a una amiga del músic que pertanyia a la filà Tuaregs d'Albaida en 1998, any de la composició.

"MIRATGE" és l'obra musical que va estrenar el ballet de Virginia Bolufer en l'any 2007. La unió de la composició de Bene Ripoll Belda i el ballet dels "Espejismos" va resultar tot un triomf. Continua sent molt recordada la palmera en moviment de la capitania mora de la filà Ligeros. "Miratge" no és una peça musical massa destacada, ni tan sols entre les que són per a colles de xirimiters, però el perill de les ballarines va causar impacte en Alcoi. "Miratge" està dividida en dos parts, una primera més pausada i sinuosa que representa la calma d'un oasi i la segona part més ràpida i trepidant que ens transporta a una tempesta d'arena enmig del desert.

"REIGE" està dedicada a Vicente Reig, amic del compositor d'Ontinyent José Maria Ferrero. Estrenada en 1956 pels Mozàrabes, que en Ontinyent estan situats dins del bàndol moro. En l'Entrada Mora d'Alcoi 2007 "Reige" va sonar per al capità ligero, Rafael Emilio Jiménez, i els seus cavallers. Tota una demostració de riquesa i poder, el que transmet aquesta marxa mora. 

"JAMALAJAM" va ser la marxa mora de les rodelles del capità moro 2007. Les filles de Rafael Emilio Jiménez van desfilar damunt una senzilla carrossa amb la marxa mora de José Ferràndiz. "Jamalajam" és una paraula que ens evoca la llengua àrab, però en realitat està dedicada a un fester de Cocentaina: Pascual Botella de la filà Guàrdia Jalifiana.

"XAVIER EL COIXO" és un clàssic de la música festera. Fins hi tot el grup valencià "Al Tall" va fer una versió d'aquesta marxa mora de José Rafael Pascual Vilaplana. La versió per a xirimites es va estrenar en les Festes de Muro 1985 i el propi "Xavier el coixo" sempre s'emocionava quan sentia la marxa mora que li havien dedicat. En 2007 la marxa mora més universal de les Festes de Moros i Cristians va acompanyar a la favorita del capità ligero.

"ZALAZA" és altra de les composicions del músic de Ibi Bene Ripoll. Ja se sap que Bene Ripoll està molt vinculat a la filà Ligeros i al ballet Virginia Bolufer, per les nombroses estrenes musicals que ha compartit amb les dos agrupacions. El ballet del te es va moure al compàs de "Zalaza", una bonica i poc escoltada peça musical que destaca per la seua sensualitat. "Zalaza" convida a animar-se a practicar la dansa del ventre, un estil àrab que estava molt de moda en l'any 2007.

"ABENSERRAIG" és una marxa mora de Saül Gómez d'enorme èxit. El compositor d'Ontinyent li la va dedicar al capità moro 2004 del seu poble: Toni Morales dels Abencerrajes. "Abenserraig" va adquirir reconeixement gràcies a l'esquadra de negres de la filà Ligeros en 2007. A partir d'aquella Entrada Mora d'Alcoi la preciosa marxa mora no va deixar de sonar. L'aire nostàlgic d"Abenserraig" va sumar punts a una ja espectacular esquadra de negres del capità moro. Criticada i aplaudida a parts iguals va ser aquella esquadra de negres amb el cap rapat.

"IEL·LAS" és una marxa mora molt bonica, sorgida de la ment creadora de Saül Gómez Soler. Per a tancar la recopilació de marxes mores de la filà Ligeros avancem fins l'any 2013. I passem d'una esquadra de negres amb música de Saül Gómez a altra amb les mateixes característiques. Esquadra d'enmig igual d'africana, del mateix dissenyador i repetint autor en l'apartat musical. En aquesta ocasió els esquadrers van escollir la marxa mora "Iel·las". Es va estrenar en l'Entrada Mora d'Ontinyent de l'any 2009, quan els Mozàrabes desempenyaven la capitania mora en la persona de Antoni Donat. La delicadesa i sumptuositat que aporta la percussió i altres instruments a "Iel·las" és exquisida i digna de destacar. Al segle XXIII el Barranc de la Morera d'Ontinyent s'anomenava "Iel·las" i el títol està relacionat amb la temàtica d'aquella fastuosa capitania mora d'Ontinyent. Al regal que els amics li van fer a Antoni Donat també es sumen altres dos marxes mores de Saül Gómez, tenint a "Iel·las" com a punt de referència. "Iel·las" ha sonat 2 voltes consecutives a les Festes d'Alcoi, una d'elles amb l'esquadra d'enmig 2013 de la filà Ligeros.

No hay comentarios:

Publicar un comentario

El temps en Alcoi.

El Tiempo en Alcoy, Alcoi

Visites