Analytics

domingo, 19 de noviembre de 2023

LLETRA HIMNE DE FESTES ALCOI

El Dia dels Músics és un dels més importants per a la ciutat d'Alcoi, ja que significa el punt de partida de la Trilogia Festera Alcoyana. Gonzalo Barrachina Sellés va ser el compositor de "El Sig", un fragment de la zarzuela "La Bella Zaida" que a partir de 1917 es va convertir en l'Himne de Festes d'Alcoi. Segur que l'autor no haguera imaginat la repercussió de la seua obra en el futur, ja que es va escollir com a Himne de Festes en honor de Gonzalo Barrachina quan va faltar. Eugenio Moltó va escriure la lletra per a adaptar-la a les Festes de Moros i Cristians i que s'interpretara cada 21 d'abril. Qualsevol fester coneix a la perfecció les curtes estrofes de "Nostra Festa". A continuació posem la lletra sencera del més que centenari Himne de Festes d'Alcoi:

Nostra festa ja,
Cridant-nos està
Cridant estaaaaaaaa.
Amb veu i alé que és vida,
de tots és beneïda,
beneïda.
Visca! Visca!
Llaor, llaor,
per donar-te esplendor,
riu en l'esfera
la Primavera.
Llaor, llaor
per donar-te esplendor,
riu en l'esfera
la Primavera.


Analitzant un poc la senzilla lletra de l'Himne de Festes, descobrim que les Festes de Moros i Cristians són l'alé que ens alegra la vida i ens permet respirar durant els restants 362 dies de l'any. D'on brolla tanta energia festera i perquè provoca tantes emocions? Unir sentiments del passat és una de les claus de les Festes de Sant Jordi, repletes d'històries i llegendes que són la base d'unes tradicions a voltes massa immobilistes. Jaume I i Al-Azraq són els protagonistes de la recreació d'aquella batalla medieval de 1276 en la que els musulmans van ser expulsats d'aquestes terres desprès de que els cristians pararen la Tercera Revolta mudèjar. Potser hi ha part de fantasia en aquest relat, però mentre les cròniques del segle XIII  es perdien en el temps, els contes èpics passaven de generació en generació fins a que es va instaurar la Trilogia Festera Alcoyana. Al final és una representació de la lluita entre el bé i el mal i la presència de Sant Jordi és un enigma. L'aparició de figures del cristianisme en moments crítics va més enllà de la devoció religiosa. Presències sobrenaturals apareixen documentats en guerres decisives i fent prodigis. A canvi de protecció, Alcoi es va proposar fer-li una festa beneïda a Sant Jordi i acabaria sent l'anima de la ciutat industrial. Quan ens crida Nostra Festa, s'obri una realitat màgica que té la seua pròpia lògica. Un fester no es disfressa ni camina poc a poc menejant una espasa, sinó que està desfilant i té expressions que sols comprenen els entesos en Festes de Moros i Cristians. La ment humana té la capacitat de crear realitats superposades que converteixen a 3 dies en els més especials de l'any. L'univers fester és ampli i va evolucionant però sempre amb llaor i esplendor. I potser no té massa coherència, però és el que hem heretat i portem preservant-ho durant segles. 

I si les Festes d'Alcoi són en abril, és obvi que "riu en l'esfera la primavera". Perquè a la filà sempre hi ha rises, germanor, rituals i anècdotes que van teixint-se fins convertir-se en un patrimoni immaterial. I tenen més valor quan els veterans ja no estan entre nosaltres, perquè recordar és el millor homenatge als festers difunts. Estem cridats a fomentar la diversió al carrer, l'emoció cada volta que escoltem un pasdoble i el respecte a les tradicions. En Nostra Festa no hi ha connotacions xenòfobes i s'evita la discriminació de gènere. Allò de que les dones no anaven a la guerra és històricament discutible i qualsevol obstacle que es pose no té validesa. Durant dècades la societat alcoyana va anar retrassada en aquest sentit, degut a complexes masclistes que ja s'estan superant. Una prova és que desde 2019 han sigut 3 les dones que han dirigit l'Himne de Festes: Trinidad Sanchis, Silvia Gómez i en 2024 la flautista Blanca Carbonell. Així Nostra Festa es cuida i es renova any rere any, mantenint viu aquest tresor gràcies a les dones i als homes.

No hay comentarios:

Publicar un comentario

El temps en Alcoi.

El Tiempo en Alcoy, Alcoi

Visites