Analytics

domingo, 5 de noviembre de 2023

LES FESTES D'ALCOI 2024 SERAN EL 20-21-22 D'ABRIL

Amb la plena normalitat amb la que s'estan vivint les tradicions en aquest 2023, sembla que per fi hem deixat enrere al 100% tot el malson de la pandèmia mundial. I mirant cap al futur l'Ajuntament d'Alcoi ha establit les dates per a les Festes de Sant Jordi 2024. Hi ha novetats en els dies en que caurà la Trilogia Festera Alcoyana ja que s'han avançat uns dies. Una decisió gens habitual que no ha sigut ben vista pels majorals i directius de l'Associació de Sant Jordi. Les queixes es van fer públiques al passat Mig Any però va ser el govern local socialista qui va constatar que el dia dels Músics seria el 19 d'abril, les Entrades el 20 d'abril, Sant Jordi el dia 21 d'abril i es finalitzarà amb el dia dels Trons al 22 d'abril.

Jordi Martínez reprèn la seua activitat política com a regidor de tradicions. Ja va tindre aquest paper organitzatiu als anys del Tripartit de 2011, però a les següents legislatures la regidoria ha estat en mans d'altres membres destacats del PSOE: Raül Llopis i Carol Ortiz. Amb Jordi Martínez es van avançar les Festes de Moros i Cristians per primera volta. Va ser l'any 2013 i les Entrades es van celebrar el 21 d'abril. Per a 2024 també s'avançaran 2 dies a les dates tradicionals, ja que cap dia coincideix amb el cap de setmana. L'actual govern socialista de Toni Francés no li té cap por a "La guerra del calendari" com si ho va patir al passat el famós alcalde Josep Sanus als anys 90.

En altres ocasions en que les Festes de Moros i Cristians van caure entre setmana, es va arribar al consens traslladant els dies principals al cap de setmana posterior o als primers dies de maig quan les dates eren massa properes a la Setmana Santa. Que el 23 d'abril de 2024, dia del patró d'Alcoi, no vaja a ser festiu ha sentat mal a alguns sectors conservadors. Especialment a aquells devots o els creients catòlics que opinen que s'hauria de respectar l'onomàstica i que el dia de Sant Jordi no hi haguera que treballar. Però de totes formes el dia 21 d'abril de 2024 se li rendirà honor a la figura eqüestre de Sant Jordi Matamoros, a la Relíquia i al Sant Jordiet de la mateixa forma. El dia 23 d'abril es faran misses al Temple de Sant Jordi i hi haurà actes litúrgics coincidint amb el dia del descans, que seran del gust del president del Casal: Juan José Olcina.

La Glòria serà el Diumenge de Resurrecció que caurà 31 de març i per tant els Sargentos arrancaran sense que s'haja destapat el Cartell de Festes. Desprès del descobriment el dia 1 d'abril, la Glòria Infantil es farà el diumenge 14 d'abril i amb nous Sergentets. Passat el Triduo i el Trasllat de Sant Jordi el Xicotet, arribarà el dia dels Músics. La jornada coincidirà amb el dia de les Festes Patronals de Cocentaina. Mai havia coincidit el dia de la Mare de Déu del Miracle amb les Festes de Moros i Cristians, ja que al 19 d'abril encara no hi ha actes en Alcoi. La nit de l'olla i les Entraetes es faran desprès de que Blanca Carbonell dirigisca l'Himne de Festes: "El Sig" de Gonzalo Barrachina.

La Diana mai ha sigut tan prompte com en 2024, ja que arrancarà a les 5:45 del 20 d'abril de 2024. Unes hores més tard al Partidor començarà l'estimada Entrada Cristiana. La filà Alcodianos serà la primera amb el seu capità cristià Dani Cano. Desprès de l'esquadra d'enmig de la filà Vascos serà el torn de l'altre protagonista: Santi Castelló com a alférez cristià de la filà Aragonesos. 

L'Entrada Mora arrancarà a les 5 de la vesprada i esperem que el temps siga més estable que al 2023. La capitania mora està en mans de filà Mudéjares i especialment del capità moro Jordi Peidro i la seua favorita Pepa Puchades. Els coneguts com Palominos a més a més viuran la seua dècima capitania mora en els seus 120 anys d'història. L'esquadra d'enmig mora serà de la filà Miqueros i l'últim càrrec principal de 2024 serà l'alférez moro de la filà Abencerrajes: Quico Cano.

El diumenge 21 d'abril de 2024 serà el dia de Sant Jordi, quan les mirades es centren en el xiquet Sant Jordiet. Mauro Abellán de la filà Judíos portarà un trage romà de Juan Climent i li llançaran clavells al carrer Sant Llorenç. En aquest dia ceremonial hi haurà Processons tant a Alcoi com a Cocentaina però dedicades a patrons diferents. Desprès de la Processó General, els festers i festeres eixiran a divertir-se en la Retreta nocturna.

Com a tancament espectacular està programat el dia dels Trons del 22 d'abril de 2024. Normalment és el dia de les Entrades però l'any que ve es canviarà el so de les bandes de música pel dels trabucs. L'estafeta, les ambaixades i l'Alardo centraran una jornada sorollosa i amb molt de fum. La culminació del dia i de les Festes de Moros i Cristians serà l'acte de l'Aparició de Sant Jordi desde les almenes del Castell de Festes. Desde 1936 no hi havia un xiquet de la filà Judíos llançant les fletxes i per això no sols la família madrilenya de Mauro Abellán està entusiasmada, sinó tota la filà. Realment la il·lusió és una de les bases de les Festes de Moros i Cristians d'Alcoi.

Les filaes de càrrec van presentar al llarg del mes d'octubre els seus boatos per a que la gent s'apuntara a participar. La filà Alcodianos tindrà trages de César Vilaplana, al igual que l'alferecia cristiana de la filà Aragonesos. Per part del bàndol moro, la filà Mudéjares tindrà un boato dissenyat pel propi capità moro i ambientat en la Tercera Revolta muladí. Santi Carbonell tancarà la seua trajectòria com a dissenyador fester amb el boato de l'alferecia mora de la filà Abencerrajes. Fent memòria, les filaes capitanes van desenvolupar una història conjunta fa 16 anys: "Cruïlla de cors". L'innovadora idea no va tindre continuïtat per la rebuda gelada dels mirons al carrer. Els boatos de les alferecies de 2008 també van tindre un nivell fluixet que esperem que puguen remuntar les filaes Aragonesos i Abencerrajes en 2024.

No hay comentarios:

Publicar un comentario

El temps en Alcoi.

El Tiempo en Alcoy, Alcoi

Visites