Analytics

domingo, 12 de mayo de 2019

PLUJÓS HIMNE DE FESTES D'ALCOI 2019















Aquest any les Festes de Moros i Cristians d'Alcoi van tindre un començament atípic a causa d'una tempesta que es va produir durant la vesprada del 3 de maig. Els actes previs a la Trilogia Festera Alcoyana s'han vist alterats per les inclemències del temps, tan inestable en primavera. Ja el Cartell de Festes es va destapar el dia 1 d'abril baix una intermitent pluja. Segur que l'autor Carlos Merchán recordarà aquella nit amb molta emoció. Desprès va ser el torn de la Glòria i la Glòria Infantil. Dos pròlegs que es van tindre que cancel·lar en el tradicional Diumenge de Resurrecció per culpa de la gota freda de la Setmana Santa. La Glòria es va aplaçar fins el 27 d'abril amb bona climatologia.

Però els núvols encara no havien dit la seua última paraula. La pianista Trinidad Sanchis va vindre desde Mèxic per a dirigir l'Himne de Festes de la seua ciutat natal. Va estar acompanyada de la seua neboda, vestida amb l'uniforme de la Corporació Musical Primitiva d'Alcoi. Els paraigües també van aparèixer en aquest emblemàtic acte a la Plaça d'Espanya. El president de l'Associació de Sant Jordi, Juan José Olcina, i la seua Junta Directiva van decidir suspendre la desfilada de bandes prèvia al cant de l'Himne. Per tant la coneguda Festa del Pasdoble va quedar deslluïda. No hi havia altra opció ja que no es podia obligar als música a esperar 2 hores baix la pluja al centre de la Bandeja. Però el públic no es va deixar amedrantar per la pluja i tot Alcoi sabia que si s'interpretaria l'Himne de Festes. Els carrers estaven plens de homes i dones tapant-se de la persistent tempesta. Es va avisar de que sols les bandes de música pertanyents a Alcoi tocarien l'obra de Gonzalo Barrachina Sellés. De les 25 bandes previstes sols van interpretar el "Nostra Festa" la Vella, la Nova, la Unió Musical d'Alcoi i l'Agrupació Musical Serpis.

Com les bandes de música no van poder desfilar per l'Avinguda País Valencià i el carrer Sant Llorenç, doncs es van reunir dins de la casa consistorial. Eren les 20:45 i fora, a la Plaça d'Espanya, la gent esperava impacient la concentració de músics. Van haver moments de caos i confusió. El nerviosisme era palpable en les cares dels organitzadors del Casal. Al contrari, Trinidad Sanchis estava somrient i feliç de veure com l'acompanyaven en una jornada tan especial per a ella. En un principi s'anava a interpretar la peça musical "El Sig" de la zarzuela "La Bella Zaida" dins de l'Ajuntament. Aquest era el títol original d'influència oriental de l'actual Himne de Festes d'Alcoi, al que li va posar lletra Eugenio Moltó en 1917, un any desprès de la mort del compositor Gonzalo Barrachina.

Trinidad Sanchis va manifestar finalment que volia dirigir a les bandes al lloc tradicional, i no tancada en l'entrada de l'Ajuntament. Poc a poc els músics van anar col·locant-se al centre de la Plaça d'Espanya. El Sant Jordiet 2019, Álvaro Santacreu de la filà Verds, li va entregar la batuta a la pianista. Per un dia va canviar les tecles del piano per la direcció d'orquestra i ella mateixa ho va considerar un honor. Trinidad Sanchis va pujar al pòdium per a cantar i dirigir el "Nostra Festa ja, cridant-nos està". La coral de xiquets i persones majors es va resguardar baix dels paraigües per a entonar la melodia de l'Himne.


Un divendres de maig en el que sols es va interpretar l'Himne de Festes una volta, i no dos com és habitual, però la directora ho va fer amb el mateix entusiasme. Trinidad Sanchis va acabar molt emocionada i eufòrica la interpretació de l'Himne de Festes. Posteriorment va declarar als mitjans de comunicació que s'havia sentit molt arropada i que estava orgullosa de la seua terra. A més a més remarcava que la mala meteorologia no havia influït negativament en el seu acte. Dona la casualitat de que ja són varies voltes que ha plogut el dia els músics quan una dona ha dirigit l'Himne de Festes. Aquesta espècie de maledicció va començar en 1981 amb Pilar Mompó baix un fort ruixat. L'amenaça de la pluja també estava present en 1991 i 2008 quan les directores van ser Carmina Verdú i Consuelo Colomer. I a l'any 2007 Marisa Blanes també va dirigir l'Himne de Festes en una vesprada on la pluja no va faltar a la cita. Amb Trinidad Sanchis el número de dones que han dirigit l'Himne de Festes ascendeix a 5.

La benvinguda a les anhelades Festes de Sant Jordi 2019 va estar passada per aigua i han haver menys músics tocant, un fet que es va notar per la sonoritat i l'espai que ocupaven. Però segons el regidor Raül Llopis va ser l'Himne més emotiu dels que ha viscut com a representant de l'Ajuntament. L'alcalde Toni Francés va cantar l'Himne baix la pluja i desprès es va disposar a rebre al president de la Generalitat Valenciana. El socialista Ximo Puig estava satisfet amb els resultats electorals i va vindre a celebrar-ho en la Nit de l'olla d'Alcoi. Desprès de la interpretació de l'Himne es va disparar un curt castell de focs artificials. També es van encendre les llums de l'Enramada, que aquest any compleix 30 anys.

I com qui no té la vespra no té la festa, doncs totes les filaes van anar a sopar olleta a les seus socials. Desprès es van realitzar les últimes Entraetes del 2019. La pluja havia minvat i les filaes van poder desfilar pels carrers Sant Nicolau, Sant Llorenç i l'Avinguda País Valencià. Per a alguns la nit va ser curta perquè poques hores desprès s'iniciava la Primera Diana. Per a altres era l'hora de la diversió nocturna i el café licor, el plis play, la mentirera, el biri biri i la sonrisa alcoyana van ser les begudes més demandades. A la Plaça de Dins, al Don Vito, el Parterre i la Zona del Terrer va haver discomòvil i Dj durant tots els dies de les Festes de Moros i Cristians. Alguns troben a faltar les antigues verbenes, les orquestres i també els concerts de reputats grups i cantants de repercussió nacional. Es recorda que als anys 80 i 90 van fer actuacions a Alcoi grups musicals com "Golpes Bajos", "Gabinete Caligari", "Los Secretos", "Los Ronaldos", "Danza invisible", "Presuntos implicados", "Loquillo y los Trogloditas" i "Celtas Cortos". El centre d'Alcoi i sobretot La Glorieta respiraven ambient fester amb música en directe, encara que actualment la Glorieta està ocupada per llocs de menjar per a poder dinar i sopar.

No hay comentarios:

Publicar un comentario

El temps en Alcoi.

El Tiempo en Alcoy, Alcoi

Visites