Analytics

miércoles, 3 de abril de 2019

CARTELL FESTES ALCOI 2019

Si hi ha una ciutat que aguarda l'arribada d'abril amb emoció , eixa és Alcoi. Carlos Merchán Martín ha sigut l'encarregat de pintar el Cartell de Festes de Moros i Cristians d'Alcoi 2019. La figura d'un genet cristià sobre el seu cavall és la imatge principal que il·lustra el Cartell d'enguany. El dia 1 d'abril els alcoyans i alcoyanes van plantar cara a la temuda pluja i es van agrupar a la Plaça d'Espanya per a contemplar el Cartell de Carlos Merchán. Una obra que ha deixat indiferent a una part del públic i altres l'han taxat de bàsic i antiquat. A altre sector dels festers els ha agradat per fer un senzill homenatge al mon de la monta i doma de cavalls, tan important a les Entrades del proper 4 de maig.

L'autor va nàixer en Salamanca a l'any 1962, però es sent un alcoyà més desde fa anys. De fet, Carlos Merchán ja havia creat el Cartell per a la Romeria a la Verge dels Lliris 2011 i està molt integrat en la vida artística d'Alcoi. La tècnica que ha utilitzat per al Cartell de Festes 2019 és el carbonet i és la primera volta que s'utilitza. Precisament les crítiques que ha rebut són per l'ús del carbó i el làtex, ja que ha privat al Cartell de colorit. Als últims anys s'han vist bastants Cartells amb un fons monocromàtic i el gris és el color més utilitzat de 2015 en avant. Les Festes de Moros i Cristians són riques en cromatisme i el Cartell de Carlos Merchán és fosc, gris i poc alegre. Això si, transmet molta força. 

L'element principal del Cartell 2019 és un cabo batidor o l'estafeta del bàndol cristià. No porta casc, però si unes botes que recorden a les de la filà Cavallets de Cocentaina. Cap filà alcoyana té una túnica com la que porta el genet del Cartell de Festes. Carlos Merchán va deixar clar que s'allunyaria de les representacions tradicionals d'Alcoi com per exemple el Barranc del Sinc o el Campanar. No apareixen Sant Jordi ni cap moro. Ni tan sols la mitja lluna verda, però la creu roja dels cristians si està present. El cavall està sobre dos pates i sembla ser de color negre. Té una cua i el cos molt ben definit, però sobretot sorprèn que el rostre del cavall està molt ben dibuixat i ple de detalls, per exemple la mirada. El soldat guerrer llança un crit per a anunciar Nostra Festa i el seu gest és de gran emoció i expressivitat. Amb el puny tancat celebra la victòria del seu bàndol cristià. El Cartell en blanc i negre té el seu toc de color amb les lletres i l'explicació en roig. La tipografia és clara i sobreïx la paraula Alcoi.


De Carlos Merchán s'esperava una obra més atrevida, ja que sempre ha sigut un pintor polèmic. La pressió i el compromís amb el regidor de Festes l'ha fet enrere en idees més trencadores i complicades. Carlos Merchán ha titulat el cartell com "Cavalcant cap a la Trilogia" i no té un concepte massa repetitiu. No és un cartell clàssic, però tampoc aporta res nou i li falta sentiment, color i essència alcoyana. S'agraeix incorporar l'estil del carbonet, però no és el més adequat per a anunciar una celebració primaveral. Les paròdies no han tardat en aparèixer i fins hi tot alguna feia referència al fascista Santiago Abascal del partit polític Vox. Però mai pot faltar la cara de Camilo Sesto. La transcendència del Cartell ja no és sols per l'obra, sinó també pels memes que s'envien per les xarxes socials i de mòbil en mòbil pels grups de "Whatsapp".

Degut a la inestabilitat meteorològica i que el descobriment del Cartell va ser un dilluns, es va apreciar menys públic del normal en l'acte. Va ser una nit gris com el propi Cartell de Carlos Merchán. Davant la façana de l'Ajuntament la gent no parava de comentar les seues primeres impressions sobre el Cartell 2019. En el moment del dispar del castell de focs artificials va començar a caure l'aigua d'un cel nocturn i els músics van deixar d'interpretat l'Himne de Festes. No és habitual que faja mal temps el dia del Cartell i els més majors recordaven que no havia plogut al destapar-se el Cartell desde 1996 i 1990. Poc els va importar la pluja als càrrecs festers 2019, sobretot al Sant Jordiet. El xiquet de la filà Verds Álvaro Santacreu Piñero va destapar la cortina baix la protecció de l'alcalde Toni Francés.

No hi ha que oblidar que el Cartell anunciador és per als alcoyans i té un ús local. No s'utilitza per a promocions turístiques fora d'Alcoi i és per a consum propi. Per això el Cartell de Festes el fa normalment un pintor i no un publicista. El Cartell de Festes d'Alcoi 2019 és un quadre en carbonet i no un disseny gràfic. La finalitat de l'obra de Carlos Merchán és ampliar el patrimoni pictòric fester de l'Associació de Sant Jordi. Per a fer propaganda de les Festes d'Alcoi ja hi ha una fotografia per a marquesines i tanques publicitàries repartides per llocs importants d'Espanya, sobretot a les capitals i a la costa mediterrània. La imatge de l'esquadra de negres del capità moro 2017 és perfecta com a reclam turístic. A més a més crida l'atenció i mostra el colorit i llum d'un dels actes més espectaculars i famosos: L'Entrada Mora.

Abans del descobriment del Cartell de Festes es va celebrar l'acte de la "Vespra d'abril", en homenatge als artesans i als càrrecs festers de 2018. Es tracta d'una gala absurda i amb poc contingut. Aquesta ceremònia d'escàs interès pretén agrair a majorals, responsables de filaes, músics i al quadre artístic del Casal la seua tasca. Es supleix així el moment en que en altres ocasions es presentava la Revista de Festes. Ja es va publicar fa setmanes i continua a la venta. A més a més té una portada de caràcter religiós que és una creació del pintor Emilio Payà.

El president de l'Associació de Sant Jordi es mostrava orgullós de la recent declaració de les Festes d'Alcoi com a Bé d'Interès Cultural Immaterial. Juan José Olcina va agrair a la Generalitat Valenciana el treball portat a terme per a aconseguir aquesta distinció. Ser BIC es considera un honor i és un pas endavant per a aconseguir que les Festes de Moros i Cristians siguen Patrimoni Mundial de la UNESCO. El partit polític valencià Compromís feia públic que al Ple del Consell del 29 de març aprovava la totalitat de les Festes de Moros i Cristians d'Alcoi com a Bé d'Interès Cultural Immaterial, sumant-se als altres 22 BIC que té Alcoi. Raül Llopis anunciava que ser BIC té avantatges com més mesures de protecció, més treballs d'investigació festera i la conservació dels valors festers i la transmissió a futures generacions. En 1980 la Trilogia Festera Alcoyana va aconseguir ser d'Interès Turístic Internacional i això les feia intocables i assegurava la seua pervivència. Enhorabona a tots els que ho han fet possible! 

El passat 29 de març l'alférez moro va organitzar una exhibició de ballets festers de la comarca. Una activitat prèvia a abril en la que es van congregar 12 acadèmies de ball per a mostrar les seues últimes coreografies creades. Els espectadors van assistir en massa a l'acte per a disfrutar d'un dels grans atractius de les Entrades i a més a més van ajudar a associacions contra el càncer. Les participants van ser els ballets de Virginia Bolufer, Noel Barroso, Mónica Taléns, Inma Cortés, Gawazi, Gabriel Amador, Elena Tudela, Carmina Nadal, Begoña Bravo, Ana Botella i Alicia Montava. Es va escoltar música festera com "Roda celest", "La rosa i el drac", "Judith", "Gloria", "L'espentall", "Als Xacals" o "Imlaq" entre altres. L'ambient fester cada dia es perceb més als carrers, encara que la Trilogia Festera d'enguany siga en maig. Un mes i baixant...

2 comentarios:

  1. Bon dia,
    Estic documentant-me sobre la festa dels Moros i Cristians d'Alcoi i he descobert este blog tan complert. M'agradaria molt parlar amb vostè. Em podria passar un telèfon de contacte? Mil gràcies per avançat

    ResponderEliminar
    Respuestas
    1. No puc donar un telèfon privat a un perfil anònim en una web que pot visitar qualsevol. No obstant encantats d'ajudar-te a descobrir més sobre les Festes. Que necessites?

      Eliminar

El temps en Alcoi.

El Tiempo en Alcoy, Alcoi

Visites