Analytics

viernes, 24 de septiembre de 2021

ALCOI TINDRÀ MOROS I CRISTIANS EN 2022

Les Festes de Sant Jordi ja tenen una data clau al calendari: Abril de 2022. Serà el moment de reprendre la major tradició alcoyana en el punt en que es va quedar allà pel fatídic març de 2020. A expectatives de com evoluciona la pandèmia global, la intenció i desig és recuperar les Festes de Moros i Cristians el pròxim any. La celebració de les Falles a València durant el mes de setembre ha marcat el camí a seguir per a altres ciutats. Durant aquest temps l'Associació de Sant Jordi ha estat plantejant-se quins actes són viables en el context actual d'emergència sanitària mundial. Juan José Olcina ha expressat que "Nostra Festa serà capaç d'adaptar-se al moment sanitari d'abril de 2022". La vacunació està anant de categoria a Alcoi i ja hi ha un 87% de població vacunada. Qui ens anava a dir que les farmacèutiques serien unes aliades per a que la música festera tornara als carrers. Però hi ha que tindre prudència davant les noves variants del Coronavirus i actuar amb calma i responsabilitat grupal. Els festers i festeres volen eixir de la letargia de 2 anys sense Festes de Moros i Cristians, especialment els càrrecs de les filaes Muntanyesos, Cruzados, Cordoneros i Ligeros i el xiquet Sant Jordiet. Molta força per a Fernando Rius, Alfonso Moreno, Ximo Brotons, Rafael Tortosa i Rafael Aracil. Ningú està disposat a passar altre any sense Festes de Sant Jordi. Els artesans, carrossers, confeccionadors i demés treballadors del sector es troben en una delicada situació econòmica que no es pot perpetuar més. Sinó hauran de tancar les seues empreses sense remei ni ajudes. Hem patit massa suspensions amb frustració, apatia i sacrifici com a societat oberta i festiva. Finalment la regidora de tradicions, Carol Ortiz, aposta per reinventar-se amb un altre model de celebració, ja que hi ha persones afectades per la cancel·lació de les Festes de Moros i Cristians durant 2 anys consecutius.


La Junta Directiva de l'Associació de Sant Jordi i el seu president van anunciar el dia 10 de setembre de 2021 les decisions que s'havien acordat amb els 28 primers trons i els majorals del patró. Les autoritats polítiques es mostraven il·lusionades amb que la situació epidemiològica millore als pròxims mesos per a poder celebrar les Festes de Moros i Cristians amb menys restriccions que en l'actualitat. L'Associació de Sant Jordi busca alternatives per a fer una transició cap a unes Festes d'Alcoi com hem conegut sempre. Tots units lluitarem contra l'adversitat, sabent que hi haurà que seguir certes pautes sanitàries. No obstant, hi ha mesures que s'hauran de flexibilitzar, sobretot en quant a càrrecs, boatos i esquadres de negres. Confiem en una millora i en que el protocol de primavera siga més amable. Ja estem anhelant els dies 21, 22, 23 i 24 d'abril de 2022, com també la futura normalitat.

Salut Pública va presentar una normativa per a com s'han de desenvolupar les celebracions en 2021, atenent al moment actual de la pandèmia. Les restriccions no eren gens positives i trencaven amb l'essència de Nostra Festa. L'ús de mascareta és obligatori en tots els actes, tant a l'aire lliure com en interior. I no sols per al públic, sinó també per als participants. Per tant festers, ballets i esquadres haurien de tapar el seu somriure durant les desfilades. Per a evitar les aglomeracions es recomana no organitzar actes als centres històrics i que es desenvoluparen en espais més amplis com descampats i avingudes llargues. Seria curiós veure les Entrades passant per l'Alameda o Santa Rosa. Els dinars i sopars no es podrien fer dins de les filaes, sinó en carpes on els mateixos festers ocupen sempre una taula assignada. Per a complir la distància social, les esquadres haurien de desfilar en batalló, i no com es fa en Alcoi. No ens imaginem eixa forma de desfilar de 4 en 4 a Alcoi. Com tampoc que els mirons no ocupen les seues cadires, ja que volen posar per davant les retransmissions per televisió. Aquest és el pla actual per a Entrades, Diana i ofrenes, mentre que les Ambaixades es veurien sentats en cadires. Són propostes impopulars, però no aplicables a d'así 7 mesos. Per això l'Associació de Sant Jordi va fer una crida a la calma i a no precipitar-se en la presa de decisions.

Desde la Generalitat Valenciana, Ana Barceló va felicitar al Casal de Sant Jordi i a l'Ajuntament d'Alcoi per la serietat en matèria de prevenció amb la qual s'han dut a terme diferents activitats d'àmbit fester i cultural fins hui. La Conselleria de Sanitat marcarà el protocol per al Mig Any de 2021, dictant quins actes es poden dur a terme al llarg del mes d'octubre. S'està preparant un programa d'actes tenint en compte les restriccions de la pandèmia. Es va descartar una Glòria Infantil perquè els xiquets haurien de portar mascareta i són molt xicotets, però es podria plantejar amb adults a molta distància entre gloriers. Són actes pensats per a recuperar l'alegria i sentiment fester com a aperitiu de 2022. També es farà el tradicional Concurs d'Olleta Alcoyana, amb aforament limitat, en cadires i pel matí. No hi haurà música en directe, però les marxes mores i cristianes si sonarien a les Entraetes. Cada nit de divendres i dissabte d'octubre desfilarien 4 filaes pels carrers Sant Nicolau i Sant Llorenç, amb la finalitat d'evitar aglomeracions d'espectadors. Estarà prohibit quedar-se parat al Cantó Pinyó, on s'agrupava massa gent. Les filaes han de gestionar la contractació de bandes de música i carpes, ja que l'interior de les seus socials no pot albergar a tanta gent sense distància. 

Al teatre es representarà una sainet costumista i hi haurà gala festera com les d'abril de 2021 i "Alé de Festa de 2020". Es farà al Teatre Calderón amb el títol "Any i mig". Els actes culturals confirmats per a aquest Mig Any són el Campionat de Cotos i el concurs de pintura a l'aire lliure. Per a l'últim dissabte d'octubre, l'Associació de Sant Jordi està pensant en posar en escena "una desfilada que rememoraria i recuperaria un acte històric de Nostra Festa que es va deixar de celebrar fa dècades". Serà un acte prudent, responsable i ordenat que coincidiria amb la Fira de Tots Sants que es farà a Cocentaina durant dos caps de setmana.
ÀNIMS!

No hay comentarios:

Publicar un comentario

El temps en Alcoi.

El Tiempo en Alcoy, Alcoi

Visites