Analytics

sábado, 4 de septiembre de 2021

"AMOR AMAR": MARXA MORA DE CAMILO SESTO

En 1991 "Amor amar" va passar de ser una de les cançons més conegudes de Camilo Sesto a una polèmica marxa mora. Desprès de dècades d'èxit amb obres musicals com "Vivir así es morir de amor", "Perdóname", "Algo de mi", "Jamás", "Melina" o "Jesucristo Superstar" el cantant alcoyà tenia la intenció d'apropar-se a la seua ciutat natal. Tal i com ja havia fet Ovidi Montllor, Camilo Sesto li va dedicar una cançó a Alcoi. Al disco "A voluntad del cielo" s'incloïa una peça musical en valencià que demostrava la bondat de Camilo Blanes i la seua unió familiar. "El meu cor és d'Alcoi" és una de les cançons més íntimes del cantant famós, però sols va tindre repercussió a Espanya. José Maria Valls va fer a principis dels anys 90 una adaptació de "Amor amar", pensada per a l'Entrada Mora. Era lògic que sonara per a la filà Judíos, ja que Camilo Sesto havia sigut fester en la seua joventut. Eliseo, el pare de Camilo Sesto i els seus germans havien vestit els bombatxos rosa característics de la filà als anys 60. El primer tro de la filà Judíos en 1991 era Herminio Álvarez i no tenia ni idea de que s'havia creat una marxa mora de Camilo Sesto. Tenien que replantejar-se moltes coses per a les Festes d'Alcoi de 1991. Fer-li un lloc a Camilo Blanes Cortés en l'esquadra de blancs, donar-li les partitures de la marxa mora "Amor amar" a la banda de Villalonga i que hi haja assajos amb la peça musical. A més a més es parlava de que la Corporació Musical Primitiva d'Alcoi estrenaria "Amor amar" al concert d'exaltació de música festera i s'havia de fer un homenatge a Camilo Sesto. 

Un amic de Camilo Sesto va contactar amb el compositor José Maria Valls per a la versió en marxa mora de la famosa cançó de 1973, número 1 de Los 40 Principales durant 11 setmanes. En Madrid es va gestar una relació cordial i de bon tracte en el que en varies reunions es va crear "Amor amar". Era l'obra de Camilo Sesto d'estil més oriental i per això era la més adequada per a l'Entrada Mora. Camilo Sesto estava entusiasmat i li feia molta il·lusió visitar Alcoi en abril. Gregorio Casasempere Gisbert era el director de la banda Primitiva d'Alcoi i va iniciar els assajos per al concert del Diumenge de Rams. La filà Judíos no sabia si Camilo Sesto desfilaria per tot el recorregut fester o sols fins l'Ajuntament o si participaria en tota la Trilogia Festera Alcoyana. Tampoc es sabia si disposava d'un trage de la filà. Els esquadrers de la filà Judíos es van desplaçar a Villalonga el 24 de març de 1991 per a escoltar a la banda interpretant "Amor amar". Els va agradar però preferien desfilar a l'Entrada Mora amb les clàssiques marxes mores "Exodo" i "Jamalajam". Simplement "Amor amar" no els va convèncer per a desfilar i li ho van fer saber al primer tro. Herminio Álvarez volia ser conciliador i els va dir als festers que s'havia d'acceptar el regal de la marxa mora, però no tots opinaven igual. Camilo Sesto va acudir a 2 assajos de la banda Primitiva i el mestre Gori Casasempere el recorda com una persona amable i empàtic però no el va tornar a veure mai més. Camilo Sesto va ser atent i encantador amb els músics i estava emocionat amb el seu rencontre amb Alcoi. També l'empresari Lionel Grau es mostrava animat amb l'apropament d'alcoiania que s'estava percebent en Camilo Sesto.

El 6 d'abril de 1991 Camilo Sesto va visitar la seu social de la filà Judíos, convidat per la Junta Directiva. Tenia que provar-se el trage i hi havia un pergamí preparat com a agraïment. Però Enrique Blanes li va comunicar a Camilo Sesto que com anava a arrancar l'esquadra de blancs al Partidor, ell elegiria la marxa mora. I el cabo volia formar amb "Jamalajam" i alternar "Amor amar" al llarg del carrer Sant Nicolau. Aquest plantejament per a la vesprada del 22 d'abril va molestar a Camilo Sesto. El cantant exigia que en 1991 la filà Judíos desfilara exclusivament amb "Amor amar". La intransigència de Camilo Blanes Cortés va sentar mal a alguns festers de la filà Judíos i van haver comentaris de tot tipus. Herminio Álvarez volia suavitzar la tensió, volent fer raonable la discussió. És cert que l'esquadra de blancs no volia desfilar amb "Amor amar" i que Camilo Sesto es va sentir humiliat, així que se'n va anar de la seu social de la filà Judíos pensant que s'obliden d'ell. Els ànims no es van calmar i Camilo Sesto li va demanar al primer tro que s'interpretara tan sols "Amor amar" o no sabrien res més del cantant. La família Blanes considerava un menyspreu negar-se a desfilar amb "Amor amar" i que era una falta de respecte a la memòria del pare de Camilo Sesto. El diumenge 7 d'abril era el concert però Camilo Sesto havia fet les maletes per a anar-se'n a Madrid i sols es va despedir de sa mare.

José Maria Valls no sabia res de la disputa amb la filà Judíos i li va sorprendre que Camilo Sesto li donara plantó poc abans del concert. Va tocar per telèfon a la casa i la germana de Camilo Sesto li va dir plorant que s'havia enfadat amb la filà i per això no acudiria al concert. Gregorio Casasempere tampoc estava clavat en el problema i com a director de la banda Primitiva es va sentir disgustat amb l'actitud de Camilo Sesto. Al Teatre Principal arribaven fans de l'artista i el públic esperava veure'l com s'havia anunciat al periòdic. A l'escenari es demanava la presència de Camilo Sesto però ell ja estava lluny. José Maria Valls va agafar la batuta per a "Amor amar" i va rebre aplaudiments apoteòsics. Els músics estaven satisfets del seu treball i es va improvisar com a excusa que Camilo Sesto se'n havia anat a Brasil per qüestions de treball. José Maria Valls va intentar posar-se en contacte amb el cantant però mai més va parlar amb ell ni per telèfon. El compositor alcoyà no tenia cap culpa de les discrepàncies amb la filà Judíos i va ser el damnificat en la situació. José Maria Valls mai va cobrar pel treball de l'adaptació de la marxa mora "Amor amar". A més a més havia començat l'adaptació per a música festera de la cançó de Camilo Sesto "El amor de mi vida". La única explicació que va rebre José Maria Valls va ser un vídeo de Camilo Sesto cremant la partitura de la marxa mora. 

Els esquadrers de la filà Judíos seguien amb dubtes sobre "Amor amar" i finalment van optar per "Jamalajam" perquè era més viable per a marcar el pas. El 22 d'abril de 1991 li va ploure al capità moro de la filà Magenta, però amb l'arrancà de la filà Judíos va eixir el sol i es va interpretar la marxa mora de Camilo Sesto a l'Avinguda País Valencià. Molts festers es negaven a escoltar-la ja que el cantant ni havia anat a Alcoi en Festes de Sant Jordi, com si havia fet en 1989 i 1990. El distanciament de Camilo Sesto amb Alcoi va durar de 1991 a 2016. Segons el cantant no se li havia reconegut per portar el nom de la ciutat arreu del món. No volia saber res del seu lloc natal i pronunciava frases despectives. L'alcalde Jordi Sedano, va intentar reconciliar a Camilo Sesto amb Alcoi però no va ser possible fins la recent etapa socialista. Al 2016 la soledat i els projectes discogràfics de Camilo Sesto el van fer tornar a Alcoi. Per l'edat necessitava el calor sentimental dels seus paisans i l'Ajuntament li va declarar fill predilecte. En novembre de 2016 se li va fer un homenatge, entregant-li la medalla d'or de la ciutat i renombrant una avinguda amb el nom de "Alameda Camilo Sesto". Les Festes d'Alcoi de 2017 si van tindre l'assistència de Camilo Sesto i va saludar a l'esquadra especial bicentenària de la filà Judíos al seu pas per la Tribuna d'Autoritats. El dia 8 de setembre es compliran 2 anys de la mort de Camilo Sesto. Als 72 anys havia venut més de 100 milions de discos, convertint-se en una llegenda de la música pop. Està en marxa el museu en honor de Camilo Sesto per a 2021. Al Camí s'exposaran 800 objectes relacionats amb l'artista més internacional d'Alcoi i d'Espanya. Desde 2019 trobem a faltar i recordem al gran Camilo Sesto, la seua excèntrica personalitat i la seua melodiosa veu.

No hay comentarios:

Publicar un comentario

El temps en Alcoi.

El Tiempo en Alcoy, Alcoi

Visites