viernes, 16 de septiembre de 2016

70 ANIVERSARI DE CAMILO SESTO

Encara que alguns ho neguen, Camilo Sesto és alcoyà. Bàsicament perquè va nàixer a Alcoi el dia 16 de setembre de 1946. Fa exactament 70 anys i per això hui el felicitem. El famós cantant dels anys 70 està consolidat com una de les millors veus d'Espanya, encara que actualment està retirat de la vida pública. Camilo Blanes Cortés té entre el seu repertori grans himnes musicals coneguts per tot el mon. De fet ha venut més de 100 milions de discos al llarg dels seus quasi 50 anys de carrera artística. Als seus 70 anys continua sent una llegenda viva de la balada romàntica i el pop.

La cançó insígnia del cantant alcoyà sempre serà "Vivir así es morir de amor" encara que com a estrella del pop que és també té molts altres temes coneguts: "Perdóname", "Algo de mi", "Jamás", "Melina", "Quieres ser mi amante?" o "Triste final". Com a persona té una part excèntrica i altra més íntima i sensible. Per això també té una cançó dedicada a la seua ciutat natal "El meu cor és d'Alcoi", escrita en valencià.

Va ser el home més desitjat i el cantant prodigi més idolatrat per les masses, per damunt dels seus companys Raphael o Nino Bravo. La seua vida sentimental sempre ha sigut privada, fins hi tot a Mèxic i sempre ha sigut més reservat en assumptes familiars, com la relació personal amb el seu fill. Els seu pare Eliseo era un treballador humil de l'Alcoi industrial però Camilo va començar la seua extraordinària carrera musical al mudar-se a Madrid, interpretant cançons de "Los Brincos", "The Beatles", "Bee Gees" o "El Dúo Dinámico" amb el seu grup ye-ye amateur "Los Botines". Amb ells va participar en el cine espanyol, tenia un paper en "Los chicos del preu". En aquesta pel·lícula va dir una frase que marcaria el seu futur: "Con esta guitarra la voy a armar, seré famoso y grabaré discos que se venderán por millones".  Té 52 números 1 en multitud de països, destacant les 18 voltes que va estar en la part alta de la llista de "Los 40 principales". El seu primer número 1 va ser "Algo de mi", publicat en 1971.


Es va consagrar amb la cançó "Mendigo de amor" composada pel seu amic Juan Pardo. En 1972 s'obri camí en el mercat hispanoamericà, amb una gira per Argentina en la que presentava el seu primer disc. La seua popularitat es va disparar gràcies als nombrosos premis que va rebre en 1973 i els discos de or que va aconseguir en Xile, Veneçuela i Mèxic. El seu segon disc "Solo un hombre" inclou el tema "Amor amar" que va ser un èxit i es va versionar per a marxa mora. "Amor amar" es va estrenar en l'Entrada Mora d'Alcoi de l'any 1991. És remarcable que Camilo Sesto pertanyia a la filà Judíos, filà que en 1973 desempenyava la capitania mora.


En 1975 va protagonitzar el musical "Jesucristo Superstar" que li va donar gran fama i va ser un èxit total per la complexitat de l'obra teatral de òpera rock. El projecte tenia greus dificultats i Camilo Sesto va costejar l'espectacle encara que resultava molt car. La qualitat del resultat final, tant per la producció escènica com pel nivell vocal dels protagonistes, va fer que recaudara molt i es mantigueren les representacions durant mesos a Madrid. Camilo Sesto interpretava a Jesús de Nazaret i Ángela Carrasco a Maria Magdalena.

Les obres més conegudes del musical "Jesucristo Superstar" són "Hosanna" i "Getsemani", encara que la cançó de Camilo Sesto més sonanda a la radio en 1975 era "Piel de ángel", del seu disc "Amor libre". "Melina" i "Fresa salvaje" eren cançons diferents dins del seu repertori líric ja que tenien un ritme distint al de les seues balades. En 1976 llança l'àlbum "Memorias" amb cançons novedoses com "Alguien" i "Solo tú". El fenomen fan a Espanya es va iniciar gràcies a la mirada d'ulls blaus de Camilo Sesto i la seua barba que es va afeitar definitivament en 1976.

En 1977 publica dos àlbums que li fan la competència a Julio Iglesias i la Transició cap a la democràcia li auguren un gran futur en una Espanya més lliure en la que es converteix en un seductor per a dones de totes les edats. Fa gires per Europa i Estats Units, on resideix en una casa luxosa de Los Ángeles. Amb 13 milions de discos venuts en tan sols un any els americans el consideren "El Frank Sinatra espanyol". En 1978 triomfa amb el disco de platino "Sentimientos" i el senzill "Vivir así es morir de amor" es converteix en la cançó més venuda de tota dècada. Hui en dia és tot un clàssic, junt al tema de 1980 "Perdóname" que està dins del cd "Amaneciendo", número 1 en Amèrica i Espanya. A més a més ven 10 milions de còpies, superant a l'anterior disc "Horas de amor". L'amor continua sent a la dècada dels 80 el seu tema més recurrent, com es pot comprovar al següent vídeo. 


Als anys 80 va publicar discos en anglès que van ser molt aclamats en Regne Unit i Nova York. A les gales benèfiques Camilo Sesto feia gala de la seua filantropia, sobretot en Xile i Mèxic. S'obri camí en el mercat japonès a partir de 1985, quan publica el disc "Tuyo". El cd "Agenda de baile" va ser guardonat amb un Premi Grammy en 1986. Després de 6000 concerts es retira en 1987 per a descansar i es trasllada a viure a Miami amb el seu fill.

Als anys 90 retorna a la música amb l'àlbum "A voluntad del cielo" que trenca rècords en Billboard. Després de la seua gira promocional per Colombia torna a Espanya per a viure en un xalet de Torrelodones i allí produeix el seus discos "Huracán de amor" i "Amor sin vértigo". En 1997 canta amb Alaska la cançó "El amor de mi vida". A partir d'aquell any i durant la dècada dels 2000 es dedica a publicar recopilatoris de les seues cançons més famoses i reeditant els discos més venuts de la seua carrera. A pesar dels problemes de salut ha continuat fent gires per Latinoamèrica fins 2014.

Encara que ara té una vida molt tranquila en Madrid, amb motiu del seu 70 aniversari ha publicat un nou disc "Camilo 70". Es cuida i viu en pau al seu xalet en el que es dedica a la pintura, la seua gran afició junt a la lectura. Es conserva bé i li agrada parlar en valencià per a recordar les seues arrels alcoyanes, encara que no visita la ciutat desde fa molt de temps. Contradictòriament a les seues cançons romàntiques no té cap relació amorosa actualment i viu feliç i en pau després de una llarga trajectòria musical. La fama el va saturar en 2008 i per això viu allunyat del mon de l'espectacle. Cal recordar que té publicats 25 àlbums i 5 volúmens de recopilacions. Amb aquesta nova publicació de grans temes seus desitgem que alcançe grans ventes. 

Els alcoyans li seguim demostrant la nostra estima i afecte. Volem que torne a la seua terra d'origen i visite Alcoi. Desde fa anys es demana que Camilo Sesto tinga una avinguda dedicada. Com ja es va fer amb Ovidi Montllor, ara és el torn de que "L'Avinguda Camilo Sesto" siga una realitat en Alcoi. El seu club de fans li va fer arribar una camiseta de l'equip de futbol Alcoyano i està en contacte amb ell. Camilo Sesto continua parlant amb els periodistes, ja que pel seu 70 aniversari ha donat una roda de premsa. 

En realitat Camilo Sesto, o Camilo Blanes continua estant orgullós d'Alcoi i es respectat pels seus habitants. Per això Camilo Sesto li va composar a la seua localitat natal la coneguda cançó "El meu cor és d'Alcoi". Per tant, Alcoi pot estar contenta de tindre dos cançons dedicades: "El meu cor és d'Alcoi" i "El meu poble Alcoi" de Ovidi Montllor. Són cançons molt diferents, no tenen res en comú però expressen la grandesa d'Alcoi amb estrofes com:

Jo vaig nàixer per sort
En la terra que vull
I em voldrà hasta la mort.

Vaig començar a respirar
I al mateix temps a parlar
Com un sospir, de foc i festa.

Anant entre muntanyes i valls
Sempre porte en la sang
A la meua terreta.

Raimet de pastor, romer, pebrella i timó
tot és part de mi,
Deixeu que cresca en els bancals
les llavors en pau.

No mos talleu els ponts
I els camins que mos porten al cel
L'amor sempre està als nostres peus
I això no te preu.
Cadascú a lo seu,
que mos empare Déu.

El meu cor és d'Alcoi, aunque tinga l'aigua hasta al coll.

No hay comentarios:

Publicar un comentario

El temps en Alcoi.

El Tiempo en Alcoy, Alcoi

Visites