Analytics

domingo, 11 de septiembre de 2016

PEGATINES FILAES SOC FESTER

Cada dia ens aproximem més al Mig Any 2016. El dissabte central del Mig Any el centre d'Alcoi té un gran ambient festiu i les filaes aprofiten per a repartir pegatines i mostrar els seus logos, símbols que els uneixen com a festers. L'any passat proposàvem les pegatines de Jordi Sellés i aquest any moltes filaes apostaran per els perotets #SocFester que estan de moda per la simpatia que tenen i a més a més són molt graciosos. Cada perotet desprèn la idiosincràcia de la filà que representa i no es pot negar que hi han filaes amb diferents ideologies. En general les filaes cristianes són més d'esquerres mentre que els components de les filaes mores es mouen pels cercles de la dreta. Però és tan sols una generalització portada al màxim i sempre hi han excepcions com es podrà veure a continuació, al costat dels personatges. Segur que al pròxim mes d'octubre es veuran els dibuixos a les camisetes de molts festers i cuiners de l'olleta. El concurs d'olleta i l'Entraeta del Mig any es celebraran el dia 22 d'octubre mentre que la Presentació de Càrrecs es farà el dia anterior al Teatre Calderón. Per tant tenim una cita el dia 21 d'octubre amb els personatges centrals de les Festes 2017 però abans arribaran les Festes Patronals en honor a la Verge dels Lliris. Però les filaes ja estan pensant tot allò relacionat amb el Mig Any Fester i per aquest motiu mostrem els dibuixos de la col·lecció #SocFester que inclou els trages de les 28 filaes, tant les mores com les cristianes:
 Soc asturiano. Filà progressista. 

 Soc xano. Filà progressista.

 Soc tomasina. Filà conservadora.

 Soc andalús. Filà conservadora.

 Soc almogàver. Filà conservadora.

 Soc benimerí. Filà progressista.

 Soc abencerraje. Filà progressista.

 Soc navarro. Filà conservadora.

 Soc llanero. Filà conservadora.

 Soc alcodiano. Filà progressista.

 Soc magentero. Filà conservadora.

 Soc cid. Filà conservadora.

 Soc masero. Filà progressista.

 Soc realista. Filà progressista.

 Soc vasco. Filà progressista.

 Soc verd. Filà conservadora.

 Soc mozàrabe. Filà conservadora.

 Soc aragonès. Filà progressista.

 Soc mudèjar. Filà progressista.

 Soc marrasket. Filà progressista.

 Soc cordonero. Filà progressista.

 Soc judio. Filà progressista.

 Soc miquero. Filà progressista.

 Soc muntanyès. Filà progressista.

 Soc ligero. Filà progressista.

 Soc gusmà. Filà progressista.

 Soc creuat. Filà conservadora.

 Soc berberisco. Filà conservadora.

2 comentarios:

  1. Això de Filà progressista/conservadora en què es basa i quin sentit té?

    La meua Filà ix com a progrssista i més bé és d'una descarada majoria més bé conservadora, o millor dit ultra-conservadora.

    ResponderEliminar
    Respuestas
    1. Bon dia. El terme progressista i conservador va més ben dirigit a l'àmbit fester. Per exemple en referència al tema de la incorporació de la dona a la festa els Marrakesch o Maseros són inegablement progressistes en comparació a la filà Verds. A la filà Vascos se la considera progressista per l'avanç d'aquest any i per ser filà humil (encara que alguns encara l'anomenen filà Beatos)
      També es tracta amb referències històriques, per tant no vol dir que hui en dia siga progressista, sinó que inicialment ho eren, per exemple la filà Gusmans.
      Està clar que sempre hi han filaes més neutres, però d'algunes es sap clarament quina ideologia tenen. Tots coneixen la filà Llana i la seua idiosincràcia o que de sempre la filà Tomasines ha sigut de grans empresaris i caràcter conservador.
      Altres es valoren entre progressistes i conservadores a partir de referències històriques. Per exemple la filà Ligeros va ser fundada en 1873, any del Petroli i per tant naix amb clara ideologia progressista (no vol dir que hui en dia ho siga).
      Els propis Xanos o Aragonesos sempre s'han definit com a filà d'esquerres. Les filaes més humils (històricament, no tenen perquè ser-ho hui en dia) es consideren més progressistes per la essència que desprenen (cas dels Asturianos per exemple). Òbviament és una generalització que abarca varies etapes de la història de Nostra Festa i que es tracta de conservadora/progressista com a col·lectiu, no es refereix a si els membre de la filà voten al PP o PSOE. I està clar que havent filaes amb més de 200 membres no es pot parlar de política sinó es fa com a conjunt.
      Dubtes resolts? En termes generals aquesta és la explicació de fer la distinció entre filaes. No es busca polèmica ni debat, el tema es tracta de forma informativa i com a anècdota, no es pretén ofendre a cap filà, ni desprestigiar cap pensament dels membres de la filà.

      Eliminar

El temps en Alcoi.

El Tiempo en Alcoy, Alcoi

Visites