Analytics

domingo, 29 de septiembre de 2019

TERCERA FIRA MODERNISTA D'ALCOI 2019

La III edició de la Setmana Modernista d'Alcoi va estar dedicada a la mestra Donya Amàlia i la seua implicació en que els xiquets de classe obrera reberen una bona educació al segle XX. La resposta massiva dels alcoyans i alcoyanes va fer que entre el 16 i el 22 de setembre els carrers del centre històric s'ompliren de persones vestides d'una època no tan llunyana. El comentari general ha sigut que tots anaven molt elegants i que la Fira Modernista va camí de convertir-se en una tradició d'Alcoi. Però també s'ha criticat que la majoria de gent prefereix vestir-se amb luxosos vestits de la burgesia, quan la majoria de la població eren treballadors de fàbriques. El punt negatiu és que s'ha edulcorat un poc una etapa industrial de la ciutat en la que el proletariat patia molta misèria i vivia amb unes condicions laborals i socials pèssimes. El lema del modernisme al 2019 ha sigut "Aprenent del passat".



El divendres 20 de setembre de 2019 s'iniciaven els actes centrals de la Fira Modernista d'Alcoi. Poc a poc homes i dones vestides a l'estil modernista es sumaven a la festa per a rebre a Donya Amàlia. En la casa de la mestra alcoyana es va descobrir una placa i es va fer una cercavila fins la Plaça d'Espanya, amb grup d'alumnes inclòs. Desprès dels discursos corresponents de les autoritats es va anunciar el Pregó de la Fira Modernista i es van ballar danses populars. Vestits rics i altres més humils es van poder admirar en una cercavila plena de colorit i matisos en la que fins hi tot van participar cavalls. L'Ajuntament d'Alcoi tancava la comitiva amb orgull, encapçalada per l'alcalde Toni Francés i la regidora de turisme Lorena Zamorano. La banda de música interpretava el pasdoble sentat ""El K'sar el Yedid", tan típic de la Diana d'Alcoi. Per la nit es van fer balls antics de principis del segle XX i als preciosos salons modernistes del Círculo Industrial es va celebrar un sopar de màscares organitzat per l'alférez cristià 2020 de la filà Cruzados.

La gota freda no va descarregar amb força a Alcoi i ni tan sols la presència dels núvols va ser significativa a la Tercera Fira Modernista d'Alcoi. El dissabte 21 de setembre de 2019 Alcoi es va alçar de gala i amb millor oratge ja que les temperatures eren bastant altes. Pel matí es va inaugurar a la Glorieta totes les tendetes que venien productes artesans o que ja existien fa més de 100 anys. Molts participants anaven vestits amb luxoses faldes, barrets, smokings, paraigües i trages de gala. Es nota que Alcoi era una ciutat on la revolució industrial va ser impressionant i hi havien empresaris del tèxtil amb molta reputació. Els balls tradicionals i les representacions teatrals a l'escenari de la Glorieta li van donar vida a un matí divertit. El parc de bombers va fer una recreació d'un rescat de xiquets atrapats en un incendi d'un edifici del carrer Sant Nicolau. L'acte més multitudinari va ser la manifestació en contra de la guerra del Marroc. Es simulava l'oposició de les famílies pobres a que els homes tingueren que anar a la guerra mentre els senyors de classe benestant no es veien obligats a lluitar. El reclutament forçós de soldats per a la guerra del Marroc va ocórrer entre els anys 1920 i 1926 quan imperava el colonialisme europeu. Amb pancartes de protesta i enfrontaments amb la policia es va recrear una manifestació de la classe obrera. En l'edició de la Setmana Modernista de 2018 es demanava la jornada laboral de 8 hores i en la de 2017 l'aprovació del vot femení. L'amfitriona de la Fira Modernista, Donya Amàlia, també va participar en tots els actes del matí. El grup de danses Carrascal, la Creu Roja, el ballet de Virginia Bolufer i l'exhibició de Steampunk també van tindre el seu espai a la Fira Modernista. Les ames de casa van organitzar un esmorzar popular i al parc de Cervantes es va preparar un pícnic.

L'Associació de Sant Jordi, al igual que moltes altres entitats d'Alcoi, va col·laborar amb la Fira Modernista d'Alcoi. A la vesprada del dia 21 de setembre de 2019 es van deixar de costat les reivindicacions socials per a centrar-se en com eren antigament les estimades Festes de Moros i Cristians, pilar fonamental de les tradicions d'Alcoi. Si l'any passat es va organitzar la Glòria del Cavallet amb les filaes de cavalleria desaparegudes, en aquesta ocasió li tocava a la Cucafera. Es tracta d'un acte fester que ja no es fa i que consistia en que Sant Jordi lluitava contra un drac. La comitiva l'obrien un grup de gaiters i seguia amb un carro desde el que es llançava confeti. Festers amb els trages de les filaes desaparegudes repartien caramels i roses al públic. Es van poder veure dissenys de filaes antigues, com ja es va fer a la Glòria Històrica de 2006. Membres de les filaes cristianes Vizcainos, Antigua Veneciana, Voluntaris Catalans, Àngels, Cavallers Cristians, Visigodos, Somatenes, Austríacs, Campeadors, Capellans, Estudiants, Garibaldins, Mariners, Monesillos, Romans, Salomonistes i de les filaes mores de Juan, Granadinos, Moros Elegants, Rifeños, Palestinos i Tapiadors portaven farolets. Tant a l'acte de la Cucafera com a la Retreta estava molt estès desfilar amb il·luminats farolets de paper. La carrossa de la Cucafera i la banda de música tancaven la desfilada modernista de l'Associació de Sant Jordi. Antigament la Cucafera era un monstre verd amb afilades dents i una llarga cua que espantava als espectadors. En la reinterpretació de l'acte al 2019 la Cucafera era un drac alat de pedra. A l'escenari de la Bandeja la princesa Margarita esperava en la seua torre l'arribada dels gaiters i la temuda Cucafera. És molt coneguda la llegenda de Sant Jordi i el drac que es menjava a la gent. Mentre la princesa Margarita clamava la seua salvació va aparèixer a la Plaça d'Espanya un Sant Jordi damunt d'un cavall blanc. Amb la creu roja al pit i una llança es va enfrontar a la Cucafera fins matar-la i saludar victoriós al nombrós públic. La nit es va apoderar d'Alcoi i els participants i visitants de la Fira Modernista van seguir disfrutant del dissabte.


L'últim dia va ser més tranquil al coincidir en diumenge i les rutes del modernisme van ser constants durant el matí. Per exemple es podia visitar el Conservatori Joan Cantó amb una visita guiada en la que s'explicava de forma teatral com es vivia en la preciosa casa modernista de l'Escaló. A la Glorieta seguia havent molta gent contemplant les tendetes i a més a més es van fer jocs infantils tradicionals i carreres de sacs. L'Associació Cultural Samarita també s'ha involucrat molt en la Setmana Modernista i va preparar una xocolatada a les 10 del matí. Al casc històric d'Alcoi es van poder veure mags i músics de zarzuela, així com també xirimiters. Al Cementeri es representava la dansa del Vetlatori i els turistes van poder veure les reminiscències del modernisme alcoyà en l'arquitectura funerària. Els esports també van tindre el seu espai gràcies a la carrera pedestre i l'exposició de bicicletes antigues. A la vesprada del 22 de setembre de 2019 es posava punt i final a la Tercera Fira Modernista d'Alcoi amb una valoració molt positiva. La casa Laporta, junt a la Casa del Pavo, ha sigut una de les més admirades en la Ruta Modernista de 2019. És una satisfacció per als alcoyans i alcoyanes tindre uns edificis de alt valor històric i arquitectònic, reflex d'aquella esplendorosa època per a Alcoi. Una ciutat que mira amb esperança el seu futur perquè sap respectar el seu passat.

No hay comentarios:

Publicar un comentario

El temps en Alcoi.

El Tiempo en Alcoy, Alcoi

Visites