sábado, 26 de marzo de 2022

HORARI ENTRAETES ABRIL 2022

Alcoi està preparat per al mes d'abril, més esperat que mai desprès de 2 anys sense Festes de Moros i Cristians. I el preludi de les Entrades del 22 d'abril seran les anhelades "Entraetes" nocturnes. Els festers i festeres desfilen en esquadra pels carrers del casc històric, però sense vestir els meravellosos trages de les filaes. Aquest 2022 el calendari d'Entraetes s'ha allargat per primera volta en la història. Els motius han sigut que entre la Glòria i la Trilogia Festera Alcoyana hi havia massa pocs dies per a que desfilaren les 28 filaes. A més a més es necessitava més disponibilitat degut a que hi ha 7 esquadres especials: Les dels capitans Muntanyesos i Cordoneros, dels alferes Cruzados i Ligeros, d'enmig dels Maseros i Llana i l'esquadra commemorativa del 150 aniversari de la filà Navarros que s'hauria d'haver celebrat en 2020. Però el confinament i la posterior pandèmia van allargar el paró de les Festes d'Alcoi, congelant el somni dels càrrecs festers 2020-2021-2022. Sense cap dubte són 4 adults i 1 xiquet que passaran a la història per mantenir el seu càrrec durant 3 anys consecutius. Les mostres d'afecte ja es van notar a les Entraetes del Mig Any. 

Enguany l'Associació de Sant Jordi ha decidit que les "Entraetes" es celebraran durant tots els caps de setmana d'abril. Així s'evitaran aglomeracions de públic i cada filà tindrà el seu dia per a desfilar i assajar pel carrer Sant Nicolau i el carrer Sant Llorenç. El primer dia serà el divendres 1 d'abril, quan també es destaparà el Cartell de Festes de Jordi Sellés. El dissabte 2 d'abril ja desfilarà alguna esquadra de negres amb el seu cabo batidor a cavall. Però els dies forts comencen el dijous 7 d'abril fins al dimecres 20 d'abril. Per l'Avinguda País Valencià hi haurà menys Entraetes perquè els festers i festeres prefereixen desfilar cap a baix i arribar a la Plaça d'Espanya. Les hores de les Entraetes pretenen controlar el ritme i l'aforament, ja que serà obligatòria la mascareta. Als actes de interior també hi haurà que extremar les mesures d'higiene, com als Concerts d'Exaltacio de Música Festera. El 27 de març el de la Unió Musical d'Alcoi, el 3 d'abril el de la Societat Musical Nova d'Alcoi i el 10 d'abril el de la Corporació Musical Primitiva d'Alcoi en el tradicional Diumenge de Rams. La distància social encara està present en alguns actes de la ciutat, com en la representació de l'Otorgament de la Carta Pobla a Alcoi. Alumnes de l'escola Carmelites van recrear el moment en que Jaume I va fundar la vil·la medieval en 1256. 


El Círculo Industrial va albergar el passat dia 24 la presentació de la Revista de Festes de Sant Jordi 2022. És curiós que en aquesta dècada convulsa la ubicació de l'acte ha anat canviant. Depenent de les restriccions del Covid-19 s'ha fet en un lloc distint: A juny de 2020 al pati del MAF, a abril de 2021 al Teatre Calderón i amb més normalitat en març de 2022 al saló rotonda del Círculo Industrial, on es feia habitualment. Es va explicar el contingut de la Revista de Festes d'Alcoi 2022, també els apartats de la revista cinetífica "Walí" i el cronista d'Ontinyent va investigar sobre les Ambaixades. Es va parlar de que l'Alardo ja es feia en 1570 i que el text de les Ambaixades es va publicar en un llibre de l'any 1838. Probablement Francisco Antonio Peidro va escriure les Ambaixades d'Alcoi en 1830. En 1845 hi ha referències d'una composició poètica i en 1851 d'una prosa dialogada, així que potser per motius polítics va haver dos versions de les Ambaixades. També es va parlar del "Contrabando" del matí del 24 d'abril. Tal volta va ser Melchor Vilaplana qui va escriure la discussió en 1827.

La portada de la Revista de Festes 2022 és d'Aurelia Massanet. Està basada en papers plegats, transformant-se també en una obra tèxtil ja que el seu pare es dedicava a aquesta industria. L'artista va explicar el seu procés de creació desde Alacant, on va acabar la seua colorista portada que representa el balanceig de les esquadres, l'espera del públic, la mitja lluna i la creu. La portada d'Aurelia Massanet és novedosa, com ho va ser la portada de 2021 de Núria Fuster. El president del Casal, Juan José Olcina, va defendre la importància de la pólvora en Nostra Festa a pesar dels problemes burocràtics que amenacen el dia dels Trons. L'alcalde d'Alcoi, Toni Francés, va desitjar unes Festes de Sant Jordi normals on prendre consciència de la importància d'aquesta tradició col·lectiva i recuperar l'alegria. Va tindre paraules per als afectats de la invasió de Ucraïna i un record especials per a les víctimes del Coronavirus. Finalment es va agrair el treball, la serietat, rigor i la resiliència de la Junta Directiva de l'Associació de Sant Jordi desde que es van cancel·lar les Festes d'Alcoi de 2020. El 13 de març es van aplaçar per a acabar suspenent-se, com també va passar en el trist 2021.

La fotografia publicitària que l'Ajuntament d'Alcoi fa de les Festes de Moros i Cristians ja està repartida com a estratègia de màrketing. Aquesta publicitat pensada per al turisme apareix en marquesines i tanques d'anuncis arreu del territori espanyol. La imatge, de l'esquadra d'enmig de la filà Cides en 2019, és molt espectacular i serveix com a reclam per a que ens visiten els dies 22, 23 i 24 d'abril de 2022. La il·lusió s'acumula desprès de 2 anys sense Festes de Moros i Cristians i cal disfrutar de cada instant amb precaució. Finalment el virus no ha pogut amb segles de sentiment fester i germanor. Perquè qui perd els origens perd la identitat.

sábado, 19 de marzo de 2022

OFRENA FALLES DE VALÈNCIA A LA MARE DE DÉU DELS DESAMPARATS

Un dels grans moments de les Falles de València és l'Ofrena dels dies 17 i 18 de març. Un acte tan destacat com "La Crida", "La Plantà", les mascletaes, la nit del foc o "La Cremà", sobretot pel seu caràcter religiós i multitudinari. Milers de fallers i falleres desfilen al compàs de pasdobles pels carrers cèntrics de València. Pel Micalet entren a la Plaça de la Mare de Déu per a oferir-li rams de flors a la patrona de la ciutat. Amb les roses i clavells es va formant un gran mantell en la figura gegant de la Mare de Déu dels Desamparats. Són els vestidors de la Verge els encarregats durant dos dies de crear preciosos dibuixos en el cadafal, cada any amb unes característiques distintes. Els colors principals solen ser el roig, blanc i rosa, però sempre hi ha detalls novedosos. Al mantell de la Mare de Déu dels Desamparats s'han apreciat espolins, a Sant Vicent Ferrer, arbres, roses, cares infantils, el Corpus Christi, l'escut valencià, la corona d'espines de Jesús, la rosa dels vents, el símbol de l'encontre mundial de les famílies, la creu de Jesucrist, el símbol del Papa de Roma, el calze del Sant Grial, la corona celestial, una arpa, una barca, les ales de coloms i sobretot la M de Mare de Déu. L'estampa és distinta cada any, desde que en 1991 es decidira crear un patró diferent. 1987 va ser el primer any en que es va muntar l'escultura de fusta de la Verge dels Desamparats, però les flors s'anaven repartint amb l'arribada de les comissions falleres. Al setembre de 2021 es va recuperar aquesta tradició, ja que les Falles de la pandèmia anaven a ser menys participatives i no es podia organitzar un disseny per colors. La pluja ha aparegut a l'Ofrena de les Falles de 2022, com també va passar al 2019, 2016, 2015, 2013, 2012, 2002, 2000 i 1989. Els alcoyans desitgem que València haja tingut unes bones Falles en 2022, com les que va tindre la ciutat dels ponts als anys 30.

 Mantell Geperudeta 2022.

 Mantell Geperudeta 2021.

 Mantell Geperudeta 2019.

Mantell Geperudeta 2018.

Mantell Geperudeta 2171.

Mantell Geperudeta 2016.

Mantell Geperudeta 2015.

Mantell Geperudeta 2014.

Mantell Geperudeta 2013.

Mantell Geperudeta 2012.

Mantell Geperudeta 2011.

Mantell Geperudeta 2010.

Mantell Geperudeta 2009.

Mantell Geperudeta 2008.

Mantell Geperudeta 2007.

Mantell Geperudeta 2006.

Mantell Geperudeta 2005.

Mantell Geperudeta 2004.

Mantell Geperudeta 2003.

Mantell Geperudeta 2002.

Mantell Geperudeta 2001.

Mantell Geperudeta 2000.

Mantell Geperudeta 1999.

 Mantell Geperudeta 1998.

Mantell Geperudeta 1997.

Mantell Geperudeta 1996.

Mantell Geperudeta 1995.

Mantell Geperudeta 1994.

Mantell Geperudeta 1993.

Mantell Geperudeta 1992.

domingo, 13 de marzo de 2022

MUNTATGE ENRAMADA I CASTELL DE FESTES 2022

Fa setmanes que es va iniciar el muntatge de l'Enramada, com a decoració lumínica de les Festes de Moros i Cristians 2022. Un treball nocturn que crea expectació i que ara il·lusiona més que mai, desprès de 2 anys sense desfilades pels carrers d'Alcoi. Cal recordar que en 2020 si es va col·locar l'Enramada, abans de l'esclat de la pandèmia. Fins hi tot es va encendre durant el confinament, el dia 1 d'abril per a recordar el Cartell de Festes i el dia 21 d'abril per a cantar l'Himne de Festes desde els balcons. Però el Coronavirus va paralitzar totes les celebracions d'aquell maleït any, i també del següent. Per això en 2021 ni tan sols es va arribar a posar tot l'escenari fester. En febrer de 2022 les grues i els operaris de l'Ajuntament d'Alcoi van tornar a muntar els arcs de l'Enramada que l'arquitecte Manolo Vidal va crear als anys 80. Les llums recreen un pati medieval i estan dividides en 88 trams. Creuem els dits per a que les Festes de Sant Jordi 2022 siguen similars a les de 2019, però en els dies tradicionals de 22, 23 i 24 d'abril. La desesperació del 13 de març de 2020, al iniciar-se l'estat d'alarma ha passat ara a una emoció per part dels càrrecs festers de les filaes Muntanyesos, Cordoneros, Cruzados, Ligeros i Xanos.

L'altre símbol de les Festes d'Alcoi és el Castell de fusta. Es comença a plantar un poc més tard i en aquest 2022 els fonaments van aparèixer a principis de març. Com marca la tradició, el muntatge del Castell de Festes va acompanyat de fortes plujes. Si un any no es banya és un mal presagi, i ja portem dos anys terribles de pandèmia i crisi econòmica. Per tant ens alegrem de que en 2022 la borrasca haja mullat el Castell de Festes i que el paisatge urbà tinga aquest ambient primaveral. Les precipitacions van ser abundants, però per sort no es va suspendre la desfilada de Carnestoltes. L'estructura no estarà al 100% acabada fins al dia 1 d'abril, quan es destapa el Cartell de Festes. La resiliència mostrada pels festers i festeres durant els últims dos anys tindrà la seua recompensa quan sone "Nostra Festa ja, cridant-nos està". La Generalitat Valenciana ha flexibilitzat les mesures sanitàries i permetrà desfilar sense mascareta. Però el president Ximo Puig recomana màxima seguretat i prudència. Per això el públic assistent si portarà mascareta obligatòriament durant tots els actes, ja siguen massificats o sense aglomeracions. Els espectadors no es llevaran la mascareta durant la Festa del Pasdoble, ni les Dianes, ni les Entrades, ni les Processons, ni les Ambaixades, ni la Retreta ni l'Aparició de Sant Jordi. No obstant, els participants si podran lluir els seus maquillatges i somriures. Esperem que no hi haja restriccions en abril i que es respecte l'ús de la mascareta, no com a les mascletaes de les Falles valencianes. Aquesta és la major normalitat possible en aquest moment i les normes per a evitar contagis també afecten a les seus socials de les filaes d'Alcoi. L'Associació de Sant Jordi i els 28 primers trons estan estudiant instal·lar carpes a l'aire lliure, així als dinars i sopars de festers hi haurà major ventilació. Les filaes Llana, Judíos, Miqueros, Cordoneros, Realistes, Andaluces, Gusmans, Mozàrabes, Navarros, Muntanyesos, Cruzados, Alcodianos i Aragonesos tenen necessitats específiques per ser les més nombroses.

El dijous 3 de març es van posar a la venta les 10000 cadires restants per a presenciar les Entrades del 22 d'abril de 2022. Les tribunes tenen un preu de 20 euros, destacant la novetat de la tribuna a la Plaça d'Espanya que s'instal·larà al Teatre Calderón. Fins al dia 13 d'abril es pot acudir al Casal de Sant Jordi per a comprar els tickets en aquest horari: De 10 a 13 hores i de 16:30 a 19:30 dels dies laborables. El ponent Raül Ponsoda remarca que s'estan esgotant les cadires del carrer Sant Llorenç i Sant Nicolau. El pròxim 24 de març de 2022 es publicarà la Revista de Festes 2022. La presentació serà a les 20:15 al Círculo Industrial, on parlarà la pintora de la portada, Aurelia Massanet, i també es mostrarà la revista científica Walí. Els Concerts d'Exaltació de la Música Festera 2022 es faran al Teatre Calderón pel matí. Començaran el diumenge 20 de març amb l'Agrupació Musical Serpis d'Alcoi. S'interpretaran marxes mores i cristianes precioses com "El honor de un caballero", "Reige", "Biscaïns d'Onil" o "Xubuch" i a més a més hi haurà estrenes musicals. El 27 de març serà el torn de la Unió Musical d'Alcoi i la Societat Musical Nova d'Alcoi farà el seu concert el 3 d'abril. Per últim, la Corporació Musical Primitiva d'Alcoi posarà la cloenda el 10 d'abril amb el tradicional concert del Diumenge de Rams.

 Et vull, Festa en el despertar del dia

 I al mig-jorn i al caure la vesprada,

 En l'Entrada i en la Diana

 En la Processó i en la Retreta

 En la guerra de pólvora balsàmica.

 Et vull, Festa, com llaç que uniex als alcoyans,

 Com corda que a tots ens apreta,

 En la lluita i el treball,

 Com reixiu benefactor i rosella que ens aviva.

Et vull, Festa, en l'alegria i la pesadesa,

Et vull en el dol i l'esperança.

Et vull, Festa, neta i oberta,

Tota meua, en la suor i en la llàgrima.

Et vull en Sant Jordi,

genet alat en la blavor de cada ànima.

Et vull, Festa, en la nostàlgia d'un dia que mor,

i en l'alegria d'un dia que esclata.

Com carcassa de llum que tot ho ompli,

i en el cel que rebenta

i en la rosada que purifica.

 Et vull mentre tinga una dècima de vida

 I et vull, Festa, com hàbit de mortalla.

domingo, 6 de marzo de 2022

CARNESTOLTES D'ALCOI 2022

Milers de persones van participar ahir al Carnestoltes d'Alcoi. L'amenaça de la pluja no va ser impediment per a que el públic disfrutara d'una desfilada alegre i divertida. L'any passat no es va poder celebrar per la pandèmia, just quan es complien 10 anys de l'inici d'aquesta festa a la ciutat dels ponts. Sempre es fa una setmana desprès del Carnestoltes oficial de Muro, per no intercedir amb la llarga tradició d'aquest poble de la comarca del Comtat. En la vesprada i nit del 5 de març de 2022 els carrers del casc antic d'Alcoi es van omplir de música moderna i disfresses variades. Una volta més els grups coreogràfics van ser els protagonistes gràcies a les acadèmies de ball de la ciutat. Tal volta no ha sigut l'any més participatiu ni original, però hi ha que tindre en compte el context econòmic i sanitari que estem vivint. Amb la Quaresma començada i la incidència del Covid-19 a la baixa, estarem pendents de com evoluciona la guerra de Rússia i Ucraïna. És molt preocupant la situació a la capital Kiev, però desitgem que no afecte a la resta del món i seguim tornant a la tan anhelada normalitat. Alcoi va oblidar per un moment els temps difícils per a cantar "No hay que llorar que la vida es un Carnaval" i va entregar els premis del concurs de disfresses. La batukada va arrancar el Carnestoltes 2022 al Partidor i pel carrer Sant Nicolau fins al Parterre van anar baixant els grups, carrosses i disfresses individuals. Superherois i malvats, roses, regals d'aniversari o els personatges de "Pasión de Gavilanes" van ser molt aplaudits. Les xiquetes disfressades de cartes de Póker van agradar molt, com també el grup de "Las Vegas". El ballet de Virginia Bolufer va preparar una dansa basada en els atracadors de "La Casa de Papel". El ballet de Inma Cortés va imitar a les finalistes gallegues del "Benidorm Fest", les verdaderes guanyadores d'Eurovisión. També es va representar a cantants famoses com Katy Perry o Lady Gaga, mentre que altres van preferir la música de percussió o xirimites o disfressar-se de xancles o "Star Wars". 

El ballet de Carmina Nadal estava ambientat en l'oceà, destacant els paraigües de meduses, els cavallets de mar, les sirenes i les ones marines. Altres grups de ball s'exercitaven com a la pel·lícula "Flashdance", al compàs de charleston o tocant panderetes com les zíngares. El grup del "Jóker" amb maquillatge de pallasso va ser molt alabat. Uns xirimiters demanaven pau entre països i donaven pas a l'ambientació dance dels anys 70. El grup més nombrós va recrear les escenes de la pel·lícula de "Mulán", amb balls, lluita marcial i acrobàcies xines, però el protagonisme se'l van endur els xiquets disfressats del drac Mushu. L'humor no va faltar, sobretot entre amics i familiars o al grup colorista de samba de Rio de Janeiro (Brasil). El ballet Gawazi tancava l'espectacle recuperant "Univers" del capità moro 2002 de la filà Miqueros. Algunes de les cançons que es van escoltar van ser "Terra" de Tanxungueiras, la banda sonora de "Pirates del Caribe", "Maniac" de Michael Sembello, "Bella Ciao" en la versió de la sèrie de Netflix, "Believe" de Cher, "Believer" de Imagine Dragons, "Con valor" de Disney o "La negra tiene tumbao" de Celia Cruz. No va haver discomòvil a la Plaça de Dins per a evitar aglomeracions i la mascareta era obligatòria per a reduir el risc de contagi.