Analytics

viernes, 4 de febrero de 2022

MOROS I CRISTIANS D'ALCOI EN ABRIL DE 2022

Desprès de 2 anys sense Festes de Sant Jordi, sembla que en 2022 les filaes alcoyanes si eixiran al carrer. L'Assemblea de l'Associació de Sant Jordi va aprovar el dijous 27 de gener l'organització de les Festes de Moros i Cristians del 21 al 24 d'abril de 2022. Per a que així passe hem d'arribar a la primavera amb bones condicions sanitàries. El Casal de Sant Jordi estarà en contacte amb la Conselleria de Sanitat de la Generalitat Valenciana per a adaptar-se a la normativa contra el Covid-19. S'ha ampliat el calendari d'Entraetes 2022 per a evitar aglomeracions als carrers i que totes les filaes tinguen el seu dia per a desfilar pel carrer Sant Nicolau i el carrer Sant Llorenç. De forma extraordinària, les Entraetes començaran el dia 1 d'abril i no el Diumenge de Resurrecció com era tradició. Tots els divendres, dissabtes i diumenges del mes d'abril tindran música festera al centre de la ciutat. Cal recordar que la Glòria 2022 serà el dia 17 d'abril i quedaven pocs dies de marge per a que participaren les 28 filaes i totes les esquadres de negres, incloent la del 150 aniversari de la filà Navarros i les del Mig de Maseros i Llana.

S'establiran nous aforaments per a les tribunes desde on presenciar les Entrades. Però si es posaran a la venta les cadires i se'ls fa una reserva per a qui ja les tenia comprades al 2020, abans de la suspensió degut al confinament. La Glòria Infantil serà el dilluns de Pasqua que cau 18 d'abril i pocs dies desprès es cantarà l'Himne de Festes per a donar pas a la nit de l'olla. El divendres 22 d'abril es farà la Diana pel matí. La filà Muntanyesos arrancarà l'Entrada Cristiana amb Alfonso Moreno com a capità dels exèrcits de la creu. Ximo Brotons tancarà la desfilada com a alférez cristià de la filà Cruzados. Per la vesprada el capità moro serà el cordonero Rafael Tortosa i els exèrcits de la mitja lluna acabaran a la nit amb l'alferecia mora de Rafael Aracil de la filà Ligeros. Les expectatives de la pandèmia són que baixe la incidència de contagis i que els boatos, cavallers, dames i esquadres puguen baixar com estava previst en 2020. El dissabte 23 d'abril de 2022 Alcoi recordarà al seu patró i Fernando Rius estrenarà el seu trage de Sant Jordiet a la Processó de la Relíquia. I ja l'últim dia es realitzaran les Ambaixades, l'Alardo i l'Aparició de Sant Jordi, en el tradicional 24 d'abril.

La difícil situació econòmica provocada per la pandèmia ha mermat els ingressos de l'Associació de Sant Jordi, sobretot per no poder celebrar les Festes de Moros i Cristians dos anys seguits. Els comptes de la institució festera estan molt ajustats en 2021, però es preveu que en 2022 les Festes d'Alcoi es faran amb la normalitat en que es feien al 2019, però amb mascareta. Juan José Olcina Navarro espera rebre subvencions i ajudes per a poder muntar tot l'atrezzo fester i mantenir el nivell que es mereix Alcoi. El president de l'Associació de Sant Jordi ha acordat que les filaes hauran d'assumir el cost que falte per a organitzar brillantment la Trilogia Festera Alcoyana. Es farà de forma mutualitzada, sent un gest que s'agraeix per part dels primers trons i els majorals. Conscient de l'esforç econòmic requerit, la Junta Directiva ha decidit suprimir algunes activitats no urgents. Algunes d'elles són el sopar de càrrecs i directius del dia 20 d'abril, els premis del certamen de bandes del dia els Músics o la restauració d'elements del Museu Alcoyà de la Festa.

L'emergència sanitària causada pel Coronavirus no sols ha afectat a les Festes de Moros i Cristians per la seua cancel·lació, sinó també per les conseqüències econòmiques derivades. Cocentaina veu necessari celebrar les Festes de Moros i Cristians en estiu perquè sinó seria molt complicat reprendre la tradició 3 anys desprès. Per això tenen pensat celebrar les Entrades el 13 d'agost, dia del patró Sant Hipòlit. I al mes de maig es celebra la festivitat de la Mare de Déu dels Desamparats i Muro també vol dedicar-li les seues Festes de Moros i Cristians. Els murers han vist resignats que la pandèmia obliga a traslladar l'itinerari de les Entrades a la carretera. El casc antic de Muro es massa estret per a que puguen desfilar els festers i es mantinga la distància de seguretat. La idea de canviar el recorregut tenia pocs partidaris entre les filaes de Muro. Desprès de l'èxit del Mig Any de 2021 es va anunciar que hi hauria Trilogia Festera Alcoyana en 2022. El Cartell de Festes el té guardat Jordi Sellés desde fa 2 anys, però Aurèlia Massanet va ser elegida per a pintar la portada de la Revista de Festes, pensant en una composició tèxtil. Al MAF s'ha inaugurat una exposició amb obres del gran artista Luis Solbes Payà. En 2020 es va celebrar el centenari del naixement del creador de l'estètica festera alcoyana, però a causa de la pandèmia no es va poder realitzar un homenatge a l'altura. L'assessora artística de l'Associació de Sant Jordi vol actualitzar la carrera professional de Luis Solbes mostrant obres inèdites al museu, no sols de bocetos de capitans, sinó també de paisatges com el de la Beniata o de puntillisme. 

El dia 30 de gener de 2022 es commemora el dia de la pau mundial, però Alcoi tenia una cita religiosa. Per fi es va poder recuperar una tradició que data de 1568. Davant el robatori de les sagrades formes, la figura d'un xicotet Jesuset es va inclinar per a senyalar el lloc on s'havien de trobar els objectes de l'església que s'havien furtat. Del Convent del Sant Sepulcre van eixir les andes del Jesuset del Miracle. La processó del matí solejat va començar amb els nanos cabuts i les danses tradicionals. Guirnaldes, arquets, xirimiters i balls regionals seguien la comitiva fins la part de les autoritats. El Jesuset del Miracle va ser portat per xiquets amb la mascareta posada. Els monesillos llançaven pètals de rosa al "Santísimo Sacramento" baix palio. La banda de música interpretava marxes solemnes com "Jerusalem" o "Hosanna in Excelsis".

No hay comentarios:

Publicar un comentario

El temps en Alcoi.

El Tiempo en Alcoy, Alcoi

Visites