Analytics

domingo, 30 de junio de 2019

PROCESSONS A SANT JORDI


Alcoi té una gran varietat de celebracions religiosos que inclouen romeries i misses, però sobretot Processons. No és estrany que gran part de les processons de la ciutat siguen en honor a Sant Jordi, per ser el patró principal. La Verge dels Lliris i Sant Mauro també tenen les seues processons, com també Maria Auxiliadora, Sant Antoni, el Jesuset del Miracle, el Corpus Christi o les tradicionals de Setmana Santa. Entre elles destaca la Processó dels Xiulitets per ser única, divertida i molt característica del dia de Pasqua de Resurrecció. A Sant Jordi Matamoros se li rendeix culte en Alcoi al llarg del mes d'abril. Es tracta del patró amb més devots en tota la ciutat, sobretot per part dels festers i festeres de les filaes. A les Processons sonen distintes obres musicals composades exclusivament per als actes solemnes. Les marxes de processó més conegudes a Alcoi són "Jerusalem", "Hosanna in Excelsis", "Mater Mea" i "Nuestro padre Jesús".


-PROCESSÓ DEL TRASLLAT DE SANT JORDI EL XICOTET:
La primera Processó dedicada a Sant Jordi ix al carrer uns dies abans de la Trilogia Festera Alcoyana. Normalment es programa per a la vesprada del dia 17 d'abril, però alguns anys ha canviat de data. La imatge angelical del Sant Jordi el Xicotet comença la seua Processó al Temple de Sant Jordi i es trasllada fins l'Església de Santa Maria. És una Processó alegre en la que molts festers desfilen amb ciris al ritme de pasdobles sentats. La Processó acaba amb el Sant Jordiet, els majorals i directius de l'Associació de Sant Jordi i l'escultura que José Rabasa va crear en 1944. Anteriorment existia altra figura de Sant Jordi el Xicotet que es va perdre durant la Guerra Civil i va ser recuperat en 2006, dècades desprès de que es deixara d'utilitzar en la Processó del Trasllat. És una talla antiga i senzilla del moliner Miguel Gironés i aquesta dècada ha eixit en processons en moments extraordinaris.

-PROCESSÓ DE LA RELÍQUIA:
És la Processó més ben valorada de totes. Encara que en aquesta processó no desfila cap imatge de Sant Jordi si ho fa la relíquia del Màrtir de Capadòcia: Un dit. Les andes de la Relíquia estan fetes d'or amb molts detalls i figures. Els portadors de la Relíquia són membres de l'esquadra d'enmig cristiana pel matí i de l'esquadra d'enmig mora per la vesprada. La Processó de la Relíquia es la primera del dia Sant Jordi i de tota la Trilogia Festera Alcoyana. Òbviament es celebra en la festivitat del patró: El 23 d'abril sempre que la Setmana Santa ho permet. El públic espera amb anhel la Processó de la Relíquia perquè permet contemplar amb calma els trages dels càrrecs festers. A més a més el xiquet Sant Jordiet mostra públicament el seu trage. A l'estrena del disseny romà se li afegeix el moment més bonic de la jornada. Al Sant Jordiet se li llancen milers de clavells blancs i rojos i pètals de flors com a homenatge dels alcoyans. Una tradició que va iniciar desde un balcó una família de la filà Benimerines i es va fer oficial en 1988 ja que el xiquet Vicente Radúan pertanyia a la jove filà del bàndol moro. Aquest moment màgic de "la tirà de clavells" es produeix al carrer Sant Llorenç, però la Processó de la Relíquia s'inicia al carrer Santo Tomás. Acaba a la Plaçeta del Fossar i seguidament comença la Missa Major.



-PROCESSÓ GENERAL:
En aquesta Processó, celebrada a les 19:30 de la vesprada del dia del patró, queda clar que Sant Jordi és el símbol i protector d'Alcoi. És una manifestació religiosa espectacular i majestuosa amb una litúrgia molt arrelada als alcoyans, on es veu el profund sentiment que desperten les Festes de Moros i Cristians. En la Processó General participen les autoritats civils i l'alcalde, el clero, els heraldos, la Junta Directiva de l'Associació de Sant Jordi, els paisans i devots amb ciris, les 28 filaes alcoyanes, els boatos i els càrrecs festers. El Sant Jordiet té un lloc destacat davant de l'escultura eqüestre de Sant Jordi Matamoros. Una obra d'imatgeria de grans dimensions que va fer Enrique Galarza en 1940. Segons conten les cròniques abans de la Guerra Civil Espanyola la figura de Sant Jordi Eqüestre ja estava arrastrada per bous. Els alcoyans i alcoyanes miren amb fe la imatge de Sant Jordi llançant fletxes als moros tapats entre flors. El cavall blanc que cavalca és una representació de la puresa de Sant Jordi Màrtir. La imatge més coneguda de Sant Jordi passeja pels carrers del centre d'Alcoi lentament. L'acte acaba al carrer Santo Tomás on els festers reben al Sant Jordiet en un ambient màgic. S'apaguen les llums i s'encenen bengales mentre que al cel esclata un castell de focs artificials. Desprès de la llarga Processó General es permet als devots besar la Relíquia del patró.

-PROCESSÓ D'ACOMPANYAMENT DE SANT JORDI EL XICOTET:
És l'última Processó de les Festes de Moros i Cristians d'Alcoi. La Processó d'acompanyament de la figura de Sant Jordi el Xicotet recorre els carrers del casc antic en el sentit contrari que ho feia la Processó del Trasllat del dia 17 d'abril. I és que la Processó d'acompanyament es celebra tradicionalment el dia 24 d'abril, quan està a punt d'acabar-se la Trilogia Festera. És una Processó menys seriosa que les altres i té un caràcter desenfadat i festiu, sobretot en quant a la música que acompanya a Sant Jordi el Xicotet. També és un acte ràpid que es celebra en un temps reduït quan acaba l'Alardo. Quan la imatge de Sant Jordi el Xicotet arriba al seu Temple es celebra l'acció de gràcies. Com a punt i final de la Trilogia Festera Alcoyana es celebra l'Aparició de Sant Jordi desde les almenes del Castell de Festes. Un acte que data de 1882, el mateix any en que va començar la tradició de que un xiquet de 9 anys representara al Sant Jordiet.

No hay comentarios:

Publicar un comentario

El temps en Alcoi.

El Tiempo en Alcoy, Alcoi

Visites