Analytics

lunes, 24 de junio de 2019

EL XANO FERNANDO RIUS SERÀ SANT JORDIET 2020

El passat 20 de juny de 2019, coincidint amb la festivitat catalana de "La Patum" i l'inici de les Fogueres d'Alacant, Alcoi rebia altra noticia festera de gran importància. Un xiquet xano serà el Sant Jordiet 2020 de les Festes de Moros i Cristians. Fernando Rius Mestre és l'afortunat que disfrutarà del càrrec principal de les Festes de Sant Jordi durant els pròxims mesos. Sant Jordiet és l'eix central de Nostra Festa, a qui van dirigides totes les mirades de devoció d'Alcoi. Al ser la representació humana del patró de la ciutat, té preferència de pas i respecte sobre la resta de personatges festers. Així ho diu l'article 29 de l'Ordenança Festera. Aquest privilegi el tindrà en 2020 el fester moro Fernando Rius Mestre, que forma part de la coneguda família alcoyana.

Fernando Rius Mestre és un xiquet molt despert, xarrador i simpàtic que desde el primer moment contestava als periodistes amb alegria i rapidesa. Fernando Rius complirà 7 anys en juliol i es declara fan del futbol i de l'equip Real Madrid. És castellanoparlant i prové de l'escola concertada, com la majoria de Sant Jordiets. El xiquet salesià va celebrar la seua elecció com a Sant Jordiet amb el seu pare, Fernando Rius, sa mare, Maria Amparo Mestre, la seua iaia Paloma i la seua germana xicoteta Mariam.

La noticia va pillar per sorpresa a Fernando Rius perquè no s'esperava ser elegit i estava amb la seua iaia en casa. Al sorteig al Teatre Principal estava Álvaro Santacreu, ma innocent per ser el Sant Jordiet d'aquest 2019. Va ser l'encarregat d'extraure la boleta número 3 amb el nom de Fernando Rius Mestre. No es pot passar per alt el descens en el número de candidats a Sant Jordiet. Aquest any han sigut 8 candidats i l'any passat en van ser 9. A principis del segle XXI sempre hi havia més de 10 candidats. En 1988 hi havia 17 candidats i fa 40 anys s'apuntaven més de 25 xiquets al sorteig per a ser Sant Jordiet.

La filà Xanos ha aconseguit gràcies a Fernando Rius Mestre el seu quint Sant Jordiet desprès dels de 1932, 1933, 1965 i 2011. Era el càrrec que li faltava a la família Mestre per a convertir-se en una eminència a Alcoi i al mon fester. La saga dels Mestres conta amb polítics desapareguts de gran estima entre l'esquerra de la ciutat: Josep Albert Mestre. També amb un respectat primer tro xano que és Fidel Mestre. I a més a més la família Mestre va desempenyar els últims càrrecs de la filà Xanos: Alferecia mora 2016 en la persona de Fidel Mestre Ferràndiz i capitania mora 2017 amb el veterà Fidel Mestre Moltó. La que històricament ha sigut la filà republicana d'Alcoi serà l'encarregada d'acompanyar al patró en les Festes de Moros i Cristians de 2020.

Altre motiu d'orgull per a la família de Fernando Rius Mestre és que el seu pare ja va ser Sant Jordiet fa 30 anys. El desig del xiquet es poder portar el mateix trage que va lluir Fernando Rius Pastor en 1989. Un trage clàssic i elegant que va dissenyar Luis Solbes, un dels pintors que més trages de Sant Jordiet ha creat, junt a Rafael Guarinos i Fernando Cabrera. La filà Verds va acompanyar al Sant Jordiet 1989 en un moment molt complicat per a la família de Fernando Rius Pastor. El seu pare estava malalt i al ser metge sabia que tindria una mort a curt plaç als 35 anys. La filà Verds ja remarcava en 1989 la grandesa de Fernando Rius Jordà, qui va anteposar la felicitat del seu fill a la seua tristesa personal en un moment complicat. A pesar de la impotència del fester, es va involucrar molt en el càrrec del seu fill Fernando Rius Pastor per a que disfrutara com a Sant Jordiet. Una actitud que l'honra i s'ha recordat molt ara que el seu net serà el Sant Jordiet 2020. Les circumstàncies de Fernando Rius Mestre són més optimistes i segur que la família s'entrega en aquest any de càrrec. També esperem que no ploga quan Fernando Rius Mestre llançe fletxes desde el Castell de Festes. És el moment més esperat per al xiquet i a Fernando Rius Pastor va aguantar el mal temps en l'Aparició de 1989.

L'Assemblea General Ordinària de l'Associació de Sant Jordi de fa uns dies també va tractar altres temes d'interès. Es va presentar públicament la nova regidora de Festes: Carol Ortiz. La socialista és la primera dona que ocupa aquesta regidoria a la corporació municipal. Serà la portaveu de l'Ajuntament a l'Associació de Sant Jordi, encara que l'alcalde Toni Francés també assisteix a moltes reunions del Casal. El president de l'Associació de Sant Jordi va anunciar que es posarien mesures per a evitar més talls a les Entrades, una lamentable realitat de les Festes de 2019. La crònica de Natxo Lara va remarcar els successos de la passada Trilogia Festera Alcoyana. Juan José Olcina va donar la benvinguda als nous càrrecs que seran protagonistes a les Festes de Sant Jordi de 2020. Les seues paraules van donar per finalitzada l'Assemblea.

Fernando Rius Mestre no va ser l'únic protagonista fester de la nit. Els primers trons també van acceptar els càrrecs de les seues filaes per a l'any 2020. Rafael Aracil serà l'alférez moro de la filà Ligeros. Ximo Brotons serà l'alférez cristià de la filà Cruzados. Rafael Tortosa serà el capità moro de la filà Cordoneros. I Alfonso Moreno serà el capità cristià de la filà Muntanyesos. Les esquadres d'enmig estan en mans de les filaes Maseros i Llana. La filà Navarros va sol·licitar permís per a traure una esquadra commemorativa amb motiu del seu 150 aniversari. Les filaes Cruzados i Ligeros van entregar les fiançes dels seus anys de càrrec. El compromís amb el càrrec es simbolitza amb unes monedes i anaven acompanyades d'una temàtica relacionada amb les campanes de les Croades i els bolsets de la filà mora.

A la Processó del Corpus Christi d'ahir diumenge 23 de juny van acudir tots els càrrecs festers del 2020. També el nou Ambaixador Moro, Óscar Martínez que agafa el buit deixat per Juan Javier Gisbert. La festa del Corpus es celebra a Alcoi desde 1410, encara que va ser en 1990 quan el Grup de Danses Sant Jordi va recuperar els balls que acompanyen al "Santísimo Sacramento". L'emoció va ser molt gran per a Fernando Rius Mestre que debutava com a Sant Jordiet portant la bandera amb la creu roja. Ni el ball de la moma amb els 7 pecats capitals va eclipsar al xiquet xano. I és que era el seu primer acte públic com a figura central de les Festes d'Alcoi 2020, celebrades els dies 25, 26 i 27 d'abril. Encara falten 10 mesos però amb la Dinà d'estiu i les presentacions d'heràldiques ja es va calfant l'ambient.

Els mitjans de comunicació ja li han fet moltes entrevistes al Sant Jordiet 2020 i en el vídeo de TvA podem conèixer millor la personalitat de Fernando Rius Mestre.

No hay comentarios:

Publicar un comentario

El temps en Alcoi.

El Tiempo en Alcoy, Alcoi

Visites