Analytics

viernes, 6 de julio de 2018

LLISTAT AMBAIXADORS D'ALCOI

Els ambaixadors moro i cristià són les persones que encarnen la diplomàcia militar abans d'una batalla. Al llarg del segle XX i XXI molts homes s'han encarregat d'aquest paper teatral. Un personatge fester que ha anar agafant rellevància i hui en dia és imprescindible en les Festes d'Alcoi, i sobretot en la jornada del 24 d'abril. El dia dels Trons els ambaixadors tenen un protagonisme principal. En la seua veu està l'èxit de les Ambaixades, un dels actes més importants i escènics de la Trilogia Festera Alcoyana. Prèviament a l'Alardo els Ambaixadors  comencen un parlament ple de força, ràbia i amenaces cap a l'altre bàndol. L'objectiu és aconseguir la rendició del Castell i arribar a un acord que evite l'enfrontament bèl·lic. Però com ja se sap, açò és impossible i s'inicia el dispar de trabucs. Ni l'Ambaixada mora ni la cristiana han variat en excés desde 1845 i el diàleg entre els dos ambaixadors segueix emocionant al públic, que acudeix en massa. La interpretació ho val, sobretot per la part final o la pregària del cristià. L'ambaixador sempre es situa a l'esquerra de l'alférez del seu bàndol i està protegit per la filà de l'alférez. Declamar les Ambaixades exigeix una gran capacitat de memòria i un compromís per cuidar el to i la salut fins l'últim dia de la Trilogia. A més a més mesos abans comencen els assajos per a preparar les expressions i gestos. Els ambaixadors són essencialment actors i representen la personalitat que el text li dona a cada ambaixador: L'ambaixador moro altiu i desafiant i l'ambaixador cristià nostàlgic i temperamental. Les Ambaixades són una tradició amb segles de història a Alcoi. La referència més antiga a l'acte data de 1838. Són el contingut literari de Nostra Festa i ara fem un homenatge a aquells homes que al llarg del temps han desempenyat aquest càrrec.

 
Vicente Pérez és un dels Ambaixadors Moros mítics ja que va estar en el paper de 1899 a 1927. Són difícils trobar els noms dels ambaixadors d'abans de la Guerra Civil Espanyola però entre els més destacats estan també José Carbonell o Vicente Bou.

Alberto Jordà Sellés. Ambaixador Moro de 1940 a 1946.

Salomón Sanjuán Romeu. Ambaixador Cristià de 1940 a 1949.

José Linares Soler. Ambaixador Moro de 1947 a 1973.

Fernando Mira Mondejar. Ambaixador Cristià de 1950 a 1967.

Miguel Martí García. Ambaixador Cristià de 1968 a 1981.

Francisco Marín Quiles. Ambaixador Moro de 1974 a 2002.

Ramón Micó Martínez. Ambaixador Cristià de 1982 a 1985.

Salomón Sanjuán Candela. Ambaixador Cristià de 1986 a 2006.

Rubén Mullor Ibàñez. Ambaixador Moro de 2003 a 2012.

Sergi Sempere Carbonell. Ambaixador Cristià de 2007 a 2012.

Juan Javier Gisbert Cortés. Ambaixador Moro de 2013 a 2018 (de moment).

Ricard Sanz Pérez. Ambaixador Cristià de 2013 a 2018 (de moment).

Amb aquestes fotografies es pretén posar cara i també noms i cognoms als protagonistes de les Ambaixades. Gràcies per tot l'esforç en preparar any rere any unes Ambaixades impecables. En tots els homes ambaixadors es nota la passió per la Festa i en particular pel teatre de carrer.

-DI A LOS TUYOS GUERRA, GUERRA!
-DI A LOS TUYOS ARMAS, ARMAS!

1 comentario:

  1. Hi ha algún error en les dades. Repaseu a Juan Javier i a Ricard. També alguns dels més antics. Es deu de comptar des.de'l primer any que es fa l'acte fins l'últim. I també s'heu oblidat de Rafael Insa, per eixample. No se m'enfadeu...

    ResponderEliminar

El temps en Alcoi.

El Tiempo en Alcoy, Alcoi

Visites