Analytics

viernes, 14 de mayo de 2021

CONCERTS D'EXALTACIÓ DE MÚSICA FESTERA ALCOI 2021

Encara que en abril de 2021 no va haver Festes de Moros i Cristians d'Alcoi, les bandes de música per fi han pogut reprendre els seus assaigs. Això ha permès que en aquest mes de maig es puguen celebrar els 4 concerts d'Exaltació de Música Festera. Tornar a escoltar pasdobles i marxes mores i cristianes als carrers és un gran motiu de celebració. Per raons d'aforament i distància social, l'escenari serà diferent a l'habitual. Els concerts no es faran al Teatre Calderón sinó a l'Amfiteatre Amando Blanquer de la Zona Nord. Un espai a l'aire lliure enmig d'un parc i que també servirà per a retre-li homenatge al gran compositor alcoyà. Desprès del paró de 2020 per culpa la pandèmia del Covid-19, les 4 bandes de música locals estan molt il·lusionades en tornar a interpretar obres musicals festeres. Les dates tampoc són les de sempre, ja que els concerts servien de pregó al mes de març i fins arribar al Diumenge de Rams. Però en aquest 2021 tot és distint: Dos concerts es van celebrar els dies 8 i 9 de maig, mentre que els altres dos seran els dies 29 i 30 de maig de 2021. L'entrada serà lliure, però hi haurà control per a complir rigorosament les mesures sanitàries. Segur que la música festera animarà als alcoyans i alcoyanes que estimen la seua cultura i tradicions. En moments tan delicats necessitem un poc de felicitat com la que sols ens pot donar Nostra Festa, la qual valorem més que mai. Ja es veu la llum al final del túnel. Ànims!

La Societat Musical Nova d'Alcoi va estrenar el format dels Concerts d'Exaltació de Música Festera el dissabte 8 de maig de vesprada. José Antonio Linares va ser el director. El seu repertori pretenia recrear cada acte de les Festes de Sant Jordi. A més a més van estrenar la única composició nova de 2021. "Ben Elafar" està dedicada a Rafael Palmer, capità moro 1997 de la filà Realistes.

L'Agrupació Musical Serpis d'Alcoi va oferir al públic un gran concert el diumenge 9 de maig pel matí. El director Andrés Guerrero Mañas va dir que l'elecció de cada peça musical tenia un significat simbòlic, volent recordar a totes les persones que han patit el Coronavirus o fins hi tot han perdut la seua vida en aquest any nefast. El repertori va ser aquest:

La Unió Musical d'Alcoi ha organitzat el seu tradicional concert de música festera per al dissabte 29 de maig de 2021. Serà a les 19:30 a l'Amfiteatre Amando Blanquer del barri de la Zona Nord. Iñaki Lecumberri Camps i la seua banda presentaran un programa variat que recollirà obres musicals clàssiques i actuals, destacant el vincle que tenen amb la filà Llana d'Alcoi:

La Corporació Musical Primitiva d'Alcoi està molt contenta de poder tornar a reunir-se i estar junts compartint música festera. La cita és el diumenge 30 de maig en un dels pocs llocs naturals dins de la Zona Nord. La cloenda dels Concerts d'Exaltació de Música Festera 2021 serà a les 11 del matí i esperem que faja bon temps. Ja és tradició que la banda més vella d'Alcoi tanque el cicle, però aquest any ho faran amb un nou director: El contestà Francisco Valor. La banda de l'Apolo tocarà les següents obres musicals:

Banyeres de Mariola és altra localitat que no ha pogut celebrar les seues Festes de Moros i Cristians per segon any consecutiu. Deurien haver sigut en abril com a Alcoi, ja que comparteixen a Sant Jordi com a patró. La Societat Musical de Banyeres de Mariola també va preparar un concert de música festera per a recordar els dies més especials de l'any, encara que el maleït virus encara no ens deixa celebrar actes multitudinaris al carrer. Les bandes de música tenen ganes de retrobar-se amb el gran públic. Davant la possibilitat de posposar la Trilogia Festera Alcoyana a més avant, l'Ajuntament d'Alcoi no ho veu clar. La Conselleria de Sanitat ha permès fer actes festers a partir de setembre, però amb mascareta i aforament limitat. Gràcies a les vacunes s'haurà aconseguit la immunitat col·lectiva tan anhelada, però això no significa que els actes es puguen dur a terme com abans de la crisi sanitària. Els contagis ja no són tan alts i l'Hospital Verge dels Lliris d'Alcoi no té la Uci col·lapsada, però no ens podem confiar i hi ha que actuar amb responsabilitat col·lectiva. Tal volta octubre ens done l'oportunitat de viure un Mig Any esplendorós, amb els festers vestits i les filaes als carrers. Encara que seria ideal poder viure el cant de l'Himne, les Dianes, Entrades, Processons, Ambaixades i Alardos en la tardor de 2021. Quan torne allò del llaor i la germanor, significarà que ha acabat el malson i ens podrem abraçar afectuosament.

L'Associació de Sant Jordi és partidària de no celebrar la Trilogia Festera Alcoyana fins que no es puga fer en tot el seu esplendor. Això és impossible en les circumstàncies actuals i s'ha de pensar en alternatives, sobretot perquè hi ha moltíssimes famílies que no poden aguantar més la situació econòmica fins a 2022 o 2023. Artesans, músics, coreògrafes i més sectors es veuen afectats i volen mostrar ja el treball que va quedar pendent en 2020. Així s'està fent en altres tradicions importants com les Falles de València o les Fogueres d'Alacant. El president del Casal de Sant Jordi, Juan José Olcina, ho anunciarà el dia 10 de junt en l'Assemblea General Ordinària. Normalment es decidia el Sant Jordiet per al Corpus Christi, però aquest any se sabrà la opinió de les filaes sobre si celebrar la Trilogia Festera Alcoyana abans de la Fira de Tots Sants de Cocentaina. Psicològicament la ciutadania ja demana que es lleven restriccions i poc a poc tornen les celebracions entre amics i encontres familiars. Tenim molta enyorança i ganes de Festes de Sant Jordi. Volem veure les filaes i els càrrecs festers al carrer, quan abans millor ja que estava tot preparat a 5 setmanes de les Entrades de 2020. Passe el que passe, tots els actes que es puguen fer tindran una forta carrega emocional, ja que haurem superat tots els obstacles. Hi ha que cuidar-nos, adaptar-se al que diguen les autoritats i tindre esperança, paciència i resiliència. Desde el blog https://moroscristiansdealcoi.blogspot.com/ cadascuna d'aquestes paraules està escrita amb el cor i pretén fer una reflexió sentimental, no criticar a l'Associació de Sant Jordi. Visca Alcoi!

No hay comentarios:

Publicar un comentario

El temps en Alcoi.

El Tiempo en Alcoy, Alcoi

Visites