Analytics

domingo, 7 de mayo de 2017

MARXES CRISTIANES FILÀ CIDES

Tercera filà cristiana de les Festes d'Alcoi. Tercer repàs de marxes cristianes. És l'hora de la filà Cides, una agrupació festera noble, tradicional, veterana i elegant. Eixos adjectius estan reflectits en les peçes musicals que els han acompanyat en els últims 25 anys.

"TINO HERRERA" és la marxa cristiana més emblemàtica de la filà Cides. Composada en 1998 pel mestre Amando Blanquer. Anava dedicada a Agustín Herrera, un fester que va salvar a la filà de la extinció. En els anys 50 del segle XX la pobresa va fer que la filà Cides no tinguera prous membres per a eixir en esquadra. Aleshores Tino Herrera va aconseguir que gent nova s'apuntara a la filà. L'Associació de Sant Jordi va denegar la fundació de la filà Tuaregs i varies persones van revitalitzar la filà Cides. Agustín Herrera, conegut com el "kasike", va encomanar a Rafael Guarinos un nou trage medieval i va ser estrenat en 1960. L'esquadra de negres del capità cristià 1998 va estrenar la triomfal marxa cristiana "Tino Herrera" i desde aquell any acompanya a totes les esquadres de blancs de la filà Cides.


L'esquadra d'enmig 1991 de la filà Cides va desfilar amb la marxa cristiana "VÍCTOR", que estava molt de moda en aquella època. Obra escrita en 1983 pel contestà José Francisco Molina Pérez i estrenada en la capitania cristiana de la filà Cruzados de Cocentaina.


"APÒSTOL POETA" sempre la tocaven per a l'esquadra de blancs de la filà Cides. Al menys fins 1998, quan va ser substituïda per la marxa cristiana "Tino Herrera". "Apòstol poeta" és una peça musical molt coneguda de José Maria Ferrero. Per tant és una marxa cristiana vinculada a Ontinyent ja que es va estrenar allí en 1978. Dedicada a Rafael el pregoner, que va escriure poesies sobre les Festes d'Ontinyent.

"RAMÓN PETIT" va ser la marxa cristiana que encapçalava el boato de l'alferecia cristiana 1997. Les arqueres de la filà Cides van disfrutar de l'Entrada Cristiana amb aquesta obra de Francisco Carchano Moltó. En Alcoi la van tocar per primera volta per a la filà Aragonesos però en realitat està dedicada al capità cristià 1993 de la filà Almogàvars de Ibi.

"CABALLEROS DE NAVARRA" va escollir l'alférez cristià 1997 per a la seua baixada pels carrers d'Alcoi. José Picó Segura portava un trage molt acorde amb la sonoritat de "Caballeros de Navarra", de Ignacio Sánchez. En 1995 es va estrenar en Caravaca de la Cruz, poble natal de l'autor. La marxa cristiana es va fer famosa enseguida i reivindica que a Múrcia també es fa música festera de qualitat.

"GENTILEZA 72" de José Pérez Vilaplana és l'obra musical que en 1997 va acompanyar a les favorites de l'alférez cristià de la filà Cides. Un clàssic que no passa de moda, a pesar d'haver-se estrenat en 1972. El nom prové de la filà Gentils de Cocentaina i el mestre contestà la va composar per a la filà en la seua primera capitania cristiana. "Gentileza 72" va guanyar el primer premi en el Concurs de Música Festera de l'Associació de Sant Jordi.

"LA MORISCA" és una melodia breu de la Suite de danses de Tylman Susato. Molt interpretada en boatos de les Festes de Moros i Cristians, sobretot pels grups de xirimiters. Data del segle XVI i en 1997 va acompanyar a part del boato de la filà Cides en l'alferecia cristiana. "El terròs" i "Xusma" també es van tocar durant el seguici medieval.

"EL BARRANC DEL SINC", emblemàtica marxa cristiana de Rafael Mullor Grau, va sonar per a l'esquadra de negres de la filà Cides. Amb aquesta impressionant marxa cristiana es tancava l'alferecia i l'Entrada Cristiana de 1997. "El Barranc del Sinc" va guanyar el primer premi de 1985 en el Festival de Música Festera d'Alcoi. En realitat és un regal musical del compositor cap als seus pares quan complien 25 anys casats.


Josep Lluís Valldecabres va composar una gran quantitat de música per a la capitania cristiana de 1998. La filà Cides va estrenar totes les obres en el llarg boato renaixentista. El complet seguici del capità Luis Moltó Molina va ser molt elogiat per les peçes musicals d'inspiració italiana de Josep Lluís Valldecabres. El català és un compositor de renom i pels llaços d'amistat amb Alcoi va decidir encarregar-se de la música de la filà Cides. Per desgràcia la majoria de marxes cristianes no es troben a internet, encara que van tindre molt bones crítiques i s'han tornat a interpretar al carrer. Els noms estaven relacionats en l'argument de la capitania cristiana 1998 i eren: "Les virtuts", "Cavallers d'Alcoi", "De Venècia a Alcoi", "L'amistat", "Fidel Rodella" i "Tornem a casa". La més destacada de Josep Lluís Valldecabres és "LA PRIMAVERA" ja que ha sonat moltes voltes i és molt adequada per a ballets. De fet els xirimiters la van tocar per al novedós ballet de la primavera d'Ana Calvo.

Amb "ARALK", marxa cristiana de 2003, Francisco Valor es consolidava com un dels compositors de música festera més prolífic dels últims temps. "Aralk" i el seu so de campanes ha traspassat fronteres, bàsicament perquè és una gran marxa cristiana. El nom significa Clara escrit al revés i la raó és molt simple: Va dedicada a l'abanderada ibense de la filà Mozàrabes. En Alcoi va sonar per primera volta amb l'esquadra d'enmig 2005 de la filà Cides.

"LA BATALLA D'ALCOI" és la peça musical que va estrenar el ballet de Maria José Albors en l'alferecia cristiana 2011. La filà Cides va preparar una cuidada representació de la batalla dels cristians contra les tropes d'Al-Azraq en 1276. El fet històric que va passar a Alcoi va ser la inspiració per a Juan Carlos Sempere Bomboi i va sonar molt bé al carrer, encara que els talls de l'Entrada Cristiana 2011 van deslluir un poc la teatralitat del boato.

El boato de l'alférez cristià 2011 va recuperar peçes musicals del càrrec de 1998 i també es va escoltar "Roda Celest" en un grup d'estètica àrab. Els cavallers van desfilar a cavall amb la marxa cristiana "PAS AL PAS" de 2005. És una marxa cristiana per a xirimites de Francisco Valor i està dedicada als seus amics de la colla Mal Passet de Cocentaina.


Carles Crespo, amic personal de l'alférez cristià 2011, li va dedicar la marxa cristiana "HISTÒRIA I MITE" a Vicente Jorge Serra. La joventut de l'autor no va ser obstacle i va sonar de categoria al migdia del 14 de maig de 2011. Els problemes de l'Entrada Cristiana no van empanyar l'emoció del moment per a la filà Cides, i en especial per al càrrec i la seua favorita.

"EL TIMBAL I LA LLUNA DEL CID" sols ha sonat una volta en Alcoi. Un fet difícil d'entendre perquè la marxa cristiana és una passada. És la primera peça musical de Vicente Pérez Esteban i és un clar exemple de com s'estilaven les marxes cristianes en la dècada del 2000. El títol fa referència al Cid Campeador i per això l'esquadra de negres de la filà Cides 2011 la va elegir per a la seua desfilada. Injustament l'alferecia cristiana va pagar el retràs horari de l'Entrada Cristiana i la jove esquadra de negres va ser la més perjudicada d'aquell calorós dia. Portaven una marxa cristiana i un disseny espectacular però la sort no va estar del seu costat. Les circumstàncies no van permetre lluir davant del públic als esquadrers, però esperem que en el futur tinguen una nova oportunitat de fer esquadra de negres. El pas del temps ha esborrat la tristesa d'aquelles hores de patiment i ara sols queden els records emotius, les fotografies d'un impactant trage i les notes musicals de "El timbal i la lluna del Cid".

La Colla Mal Passet va tindre l'honor de interpretar per primera volta la partitura de "TERRES DE LLEGENDA" en l'Entrada Cristiana 2012. La filà Cides li va encarregar tot l'apartat musical de la capitania cristiana al compositor contestà Francisco Valor. Tal i com ja es va fer en 1998, totes les marxes cristianes del boato estaven relacionades entre si.


Les xirimites van tindre bastant protagonisme en la capitania de la filà Cides en 2012. Va quedar patent amb les obres musicals "DINÀMICS" i "IMMORTAL", dos estrenes de Francisco Valor Llorens. Van sonar en dos parts diferents del boato: Amb les àguiles i els gimnastes i amb el ballet de la mort de Maria José Albors.

"ANTEBELLUM" és una marxa cristiana de Francisco Valor per als Fontanos d'Ontinyent, que tenien càrrec en 2011. El títol està escrit en llatí i significa "abans de la guerra". Va acompanyar a la carrossa de les dames de la capitania cristiana 2012 de la filà Cides d'Alcoi.


Totes les marxes cristianes de la capitania de la filà Cides 2012 seguien la mateixa línia melòdica. Tenien estructures semblants i eixa era la intenció de Francisco Valor. "Volgudes", dedicada a les favorites del capità cristià, era la continuació de "Llegenda" com a obra principal del càrrec. "JA VOREM" és altra marxa cristiana del músic de Cocentaina que també està unida temàticament a "Llegenda". El dir-se "Ja vorem" és una curiositat de la capitania cristiana. Amb aquest nom el grup d'amics va preparar un montepio per a l'any de càrrec. Anaven ahorrant diners per al fort gasto econòmic que suposen les Festes d'Alcoi. Finalment els membre dels Cides i de la penya "Ja vorem" van gastar els estalvis en ser cavallers i amb aqusta marxa cristiana van eixir en l'Entrada del 22 d'abril.

José Jorge García Montava va ser el capità cristià 2012. La filà Cides i un grup de la província de Lleó el va arropar en la seua desfilada pels carrers d'Alcoi. La marxa cristiana "LLEGENDA" va estar composada ex-profés per a l'Entrada Cristiana i sonava majestuosa, sobretot per la incorporació d'una coral. Cants gregorians de l'època medieval amb veus del segle XXI. La intenció del compositor Francisco Valor era que tot el boato tinguera una cohesió sonora a partir de la marxa cristiana "Llegenda" i el resultat va ser fabulós. La melodia de "Llegenda" és la base per a la resta de composicions de la capitania, i especialment "Volgudes" s'inspira en ella. A més a més "Llegenda" és una de les marxes cristianes preferides de Francisco Valor i per això encapçala i li posa nom al seu segon disc monogràfic. "Llegenda" va estar nominada a uns premis importants de Hollywood que no tenen res que veure amb els moros i cristians. Tot un orgull per a l'autor perquè la seua obra va arribar fins al continent americà, superant barreres.

"CHRISTIANUS-XIMENA" té dos autors: Santiago Revert i Alfredo Miralles. La va estrenar l'esquadra de negres del capità cristià 2012. No va aconseguir l'èxit de "Llegenda" però forma part de la música dedicada a la filà Cides d'Alcoi, i clarament no pot superar a la marxa cristiana "Tino Herrera". Jimena era la dona de Rodrigo Díaz de Vivar, el Cid Campeador i per això "Christianus-Ximena" identifica a les jimenes, acompanyants dels membres de la filà Cides.

No hay comentarios:

Publicar un comentario

El temps en Alcoi.

El Tiempo en Alcoy, Alcoi

Visites