Analytics

jueves, 4 de octubre de 2018

MARXES MORES FILÀ MARRAKESCH

La filà Marrakesch és una de les filaes més historicistes del bàndol moro d'Alcoi. També fidel a les arrels àrabs és la música que identifica a la filà i s'han escoltat algunes melodies de Marroc als seus boatos. Però per damunt de tot els càrrecs de la filà Marrakesch destaquen pel seu classicisme, també en quant a esquadres de negres. I si això s'aprecia als dissenys, també a la música. Amb la filà Marrakesch han sonat moltes voltes marxes mores clàssiques d'Alcoi i també obres famoses dels compositors de música festera del segle XX. Per exemple José Maria Valls, Amando Blanquer o José Rafael Pascual Vilaplana. El compositor José Maria Ferrero Pastor fins hi tot va ser membre de la filà Marrakesch i per això a la següent recopilació hi ha tantes marxes mores del mestre d'Ontinyent. La banda Unió Musical de Muro mereix una menció especial per aquells anys en que van tocar per a la filà Marrakesch. Aquest passat vincle va permetre que a la Diana de la filà Marrakesch sonara el famós pasdoble "La Penya el Frare" de Francisco Esteve.

"XAVIER EL COIXO" és la marxa mora que més ha sonat en les esquadres de blancs de la filà Marrakesch. No obstant, el propi Xavier González no té cap vinculació a la filà Marrakesch d'Alcoi, sinó a la filà Tariks de Muro. Simplement als membres de la filà alcoyana els va agradar aquesta marxa oriental de José Rafael Pascual Vilaplana. La colla de Xirimiters La Xafigà de Muro la va estrenar a l'Entrada Mora de 1985 i ràpidament es va convertir en un clàssic de la música festera. Poc temps desprès es va escoltar a les Festes d'Alcoi i va quedar instaurada com a marxa mora oficial de la filà Marrakesch. Fins hi tot va ser la marxa mora amb la que les primeres festeres de la filà Marrakesch van desfilar en l'Entrada Mora de 2016. José Rafael Pascual Vilaplana li va donar un gran impuls a l'ús de xirimites a les marxes mores. La curiositat d'aquesta marxa mora és que el grup tradicional "Al Tall" va versionar "Xavier el coixo" amb el seu particular estil. 


"MARRAKESCH" és la marxa mora que el músic ontinyentí José Maria Ferrero Pastor li va dedicar a la filà Marrakesch d'Alcoi per l'estima que li tenia a molts components de la filà. La seua melodia lúgubre i seriosa ha provocat que quasi no s'escolte al carrer i ni la pròpia filà Marrakesch la toque. El pas del temps tampoc ha ajudat a que siga una marxa mora recordada. Al ser de 1963 està prou obsoleta i no capta l'essència d'una Entrada Mora d'Alcoi, sinó d'Ontinyent. I és que José Maria Ferrero Pastor es va inspirar en aquesta marxa mora per a composar "Ximo" un any desprès. Encara que "Marrakesch" de 1963 no siga recordada si ho és l'estret vincle entre el director de la banda Unió Artística Musical d'Ontinyent i les Festes d'Alcoi, sobretot amb la filà Marrakesch.

"XIMO" és la marxa mora cèlebre del mestre d'Ontinyent José Maria Ferrero Pastor. De fet és l'Himne oficial de les Festes de Moros i Cristians en honor al Santíssim Crist de l'Agonia. A Joaquim Sanz va dedicada la marxa mora, encara que als Kabiles tots el coneixien com a Ximo. Al estrenar-se en 1964 s'ha guanyat el títol de marxa mora clàssica de la música festera i  continua sonant en molts pobles, especialment a la Vall d'Albaida. "Ximo" perdura en el temps mantenint el seu cadenciós ritme com si es tractara d'una marxa mora actual. En 1988 va sonar a Alcoi amb l'esquadra d'enmig de la filà Marrakesch.

"WAHABITAS" és una triomfal marxa mora que a pesar de ser esplèndida no s'ha escoltat a Alcoi desde fa molts anys. I és que aquesta marxa mora de Joan Enric Canet Todolí no ha sonat en una Entrada Mora desde que en 1995 acompanyara a l'alférez moro de la filà Marrakesch: Antonio Candela. "Wahabitas", a part de ser la tribu religiosa dels sunnites, també era una filà del barri de San Blas d'Alacant. Actualment ja no existeix perquè es fa fusionar amb la filà Tuaregs per a fundar la filà Nòmades amb més components. "Wahabitas" es va estrenar en 1992 amb el músic de Sagunt Joan Enric Canet Todolí molt satisfet amb la sonoritat de la marxa mora. En 1995 es va fer una versió de la marxa mora "Wahabitas" per al ballet de Carmina Nadal i s'anomenava "Favorita", encara que el ballet contava la història d'una plaga d'aranyes.

"UN MORO MUDÉJAR" és tan excel·lent que en 1981 va guanyar el primer premi al Festival de Música Festera d'Alcoi. Però la marxa mora no es va estrenar al carrer fins a 1982, precisament amb l'esquadra de negres del capità moro de la filà Marrakesch. Anys desprès "Un moro mudéjar" va tornar a sonar en una esquadra de negres de la filà Marrakesch: La de l'alférez moro de 1995. Encara que l'obra de Rafael Mullor Grau té molta relació amb la filà Marrakesch, el seu títol indica que està dedicada a la filà Mudéjares d'Alcoi, i en concret al fester Isidro Tormo.

"BON CAPITÀ" és altra de les millors marxes mores de José Maria Ferrero Pastor. No ha sonat massa als últims anys però va rebre una gran acceptació en 1971, tant al carrer com al Festival de Música Festera d'Alcoi ja que va guanyar el primer premi. José Maria Ferrero Pastor li la va dedicar a Don Roque Monllor en agraïment al seu tracte cordial amb ells i els músics d'Ontinyent. Roque Monllor va ser un fester exemplar d'Alcoi i la seua capitania mora de 1969 va ser molt elogiada. El seu bon gust estètic també era patent pel fet de ser assessor artístic de l'Associació de Sant Jordi als anys 50. La seua qualitat humana el van fer molt volgut en la filà Marrakesch i per això en 1995 l'esquadra de blancs de la filà Marrakesch va desfilar amb la marxa mora "Bon capità". Va ser un homenatge pòstum a Roque Monllor Boronat ja que havia faltat uns mesos abans de l'alferecia mora.

"BEN MILIANAH" és una marxa mora per a xirimites poc coneguda a Alcoi. L'obra es va estrenar en 1995 i en 1996 ja va sonar en l'Entrada d'Alcoi amb el boato del capità moro de la filà Marrakesch. Un boato recordat per la pluja i la originalitat dels dissenys de Luis Sanus. El músic Eduardo Nogueroles va dedicar la marxa mora a una filà del seu poble: Meliana.

"TARDE DE ABRIL" va emocionar més que mai en l'Entrada Mora de 1996. Alcoi esperava expectant a Jaime Navarro Sielva, capità moro de la filà Marrakesch. L'incendi de les carrosses dies abans del 22 d'abril havia creat moltes teories sobre el càrrec. Però el capità moro va aparèixer sobre una carrossa reconstruïda sonant la millor marxa mora d'Amando Blanquer. El propi Amando Blanquer li va confessar a Jaime Navarro que "Tarde de abril" mai havia sonat tan bé com en aquella Entrada Mora. La qualitat artística de l'obra és indiscutible, a pesar de que en 1957 alguns jurats declararen que "Tarde de abril" no era apta per a desfilar en Alcoi. Una equivocació que no té cap motiu de pes, com s'ha demostrat per ser una de les marxes mores més escoltades. En la versió simfònica de la marxa mora es manté l'aire oriental que tan caracteritza a la marxa mora. La filà Abencerrajes i la Banda Primitiva d'Alcoi la van estrenar en l'Entrada Mora de 1957 però va ser en 1996 quan la mateixa banda va protagonitzar un moment inesborrable en els cors dels alcoyans. Quan la pluja caïa més fort els músics van interpretar "Tarde de abril" amb gran emoció i el capità moro de la filà Marrakesch agraïa el fet de que la Plaça d'Espanya estaguera plena de públic, proveït amb paraigües i impermeables. 

"EL PRESIDENT" és la coneguda marxa mora que va acompanyar a l'esquadra de negres del capità moro 1996. La filà Marrakesch també va eixir amb aquesta marxa mora en 2002, quan tenien l'esquadra d'enmig. "El President" va estar dedicada per José Picó Biosca al seu amic Rafael Todolí. A part de ser fester de la filà Manta Roja de Cocentaina, també va ser president de la Junta de Festes de Sant Hipòlit en 1971, data de composició de la peça musical. Quasi totes les filaes d'Alcoi, incloent la filà Marrakesch, han desfilat amb "El president" alguna volta. I és que va ser una marxa mora premiada al Festival de Música Festera d'Alcoi, convertint-se en una de les obres musicals preferides per a les esquadres de negres.

"ABEN BAZEL" va ser la marxa mora escollida per a la part més guerrera de la capitania mora 1996. Aquesta seriosa obra de Joan Enric Canet Todolí sols ha sonat en Alcoi amb la filà Marrakesch. "Aben Bazel" va ser la primera marxa mora composada per l'autor i en 1981 va sorprendre pel seu ritme agitat. Els ànims no van decaure entre les components del boato del capità dels Marrakesch 1996 gràcies a l'energia d'aquesta agressiva marxa mora.

"MARXA DEL CENTENARI" és la marxa mora que va acompanyar a l'esquadra commemorativa dels 100 anys de la fundació de la filà Marrakesch. No és difícil endevinar perquè els esquadrers van escollir aquesta marxa mora per a la seua desfilada el 22 d'abril de 2001 amb un senzill trage com el de la filà en 1901. A més a més la "Marxa del centenari" la va estrenar l'esquadra de negres del capità moro Francisco Cortés Tenedor de la filà Marrakesch. Amando Blanquer va composar "Marxa del centenari" en el seu moment de màxima inspiració. Segons contava l'autor, la marxa mora li va eixir de l'ànima i no li va costar gens escriure la partitura. Era 1982 i es celebrava el centenari de la primera obra de música festera. Amb el pasdoble "Mahomet" de Juan Cantó es va obrir el camí d'un gènere musical imparable, que cada any ofereix novetats i estrenes de gran qualitat. La música festera és ampla i abarca molts estils, però sense cap dubte Amando Blanquer i la seua obra "Marxa del centenari" són clars exemples de l'èxit de la música festera.

"TONATIUH" és una peça musical que fa referència al Déu del sol en la mitologia asteca. Joan Enric Canet Todolí es va basar en històries de Mèxic sobre Tonatiuh per a crear aquesta bèl·lica música. El va estrenar el ballet de Carmina Nadal en 1996. La capitania mora de la filà Marrakesch tenia una part dedicada al culte al astre solar. I de nou en l'alferecia mora 2009 de la filà Marrakesch va tornar a sonar "Tonatiuh" amb el ballet de Carmina Nadal. En aquesta segona ocasió la coreografia representava les forces de la natura al desert i les ballarines vestien com el dia i la nit amb coloristes capes. Un èxit del boato de l'alférez moro 2009 que en part va ser gràcies a l'ambientació musical de Joan Enric Canet Todolí.

"ANY D'ALFERIS" és altra de les grans marxes mores de la música festera alcoyana i com era d'esperar forma part del repertori d'Amando Blanquer Ponsoda. Està dedicada a la filà Abencerrajes en el seu any d'alferecia mora de 1967, personificada en el fester José Sanz. Molts altres càrrecs d'Alcoi han desfilat amb aquesta sensacional marxa mora. El veterà Miguel Llorens va desfilar amb "Any d'alferis" en l'Entrada Mora de 2009. Una il·lusió de tota la vida desde que el seu pare fora alférez cristià en 1947, però no amb la filà Marrakesch.

"JUANJO" va sonar en l'Entrada Mora 2009 per a la favorita i les dames de l'alférez moro de la filà Marrakesch. Totes van disfrutar gràcies a la sumptuosa marxa mora del murer Francisco Esteve Pastor. En 1986 li va dedicar "Juanjo" al seu nebot Juan José Rico Esteve i la marxa mora va anar agafant popularitat fins convertir-se en una de les melodies més reconegudes de la música festera. Alguns crítics consideren que "Juanjo" és una marxa mora desfasada.

"PENYA CADELL" és la marxa mora amb la que l'esquadra de negres de l'alférez moro 2009 va arrancar al Partidor. Els esquadrers de la filà Marrakesch també van acompanyar a Miguel Llorens com a cavallers el dia de Sant Jordi. "Penya Cadell" va ser composada per Francisco Esteve Pastor en 1975 i per primera volta es va escoltar en l'Entrada Mora de Xixona, amb la filà Moros Grocs. El títol fa referència a la Serra Benicadell que està en Muro, poble d'on era Francisco Esteve Pastor. "Penya Cadell" es troba en decadència com a marxa mora ja que fa molts anys que no s'escolta. A Alcoi la última volta va ser amb l'esquadra de negres de la filà Marrakesch i així hi tot en aquella ocasió es va alternar la desfilada amb altra marxa mora que estava en plena eclosió: "Abenserraig de Saül Gómez.

"J.G.I." és la marxa mora pòstuma del murer Francisco Esteve Pastor. Es va estrenar desprès de la tràgica mort de l'autor en 1989. Les inicials del títol "J.G.I" pertanyen a Joan García Iborra a qui va dedicada la marxa mora. És una marxa mora molt adequada per a desfilar, però la coreògrafa Carmina Nadal va elegir "J.G.I." per a posar en escena el ballet dels tintorers a la capitania mora 2010 de la filà Marrakesch.

"EL COLZE" és una llarga marxa mora de Ramón García Soler. La filà Marrakesch es caracteritza per traure marxes mores distintes a les habituals. Alguns exemples anteriors eren ""Wahabitas", "Bon capità", "Ben Milianah", "Tonatiuh" o "Aben Bazel". El mateix es pot dir de la peça musical per a banda "El colze". Amb una duració de més de 7 minuts no pareix la marxa mora més adequada per a desfilar en una Entrada Mora. Però si va ambientar perfectament el zoco de la ciutat de Marrakesch, tal i com es reproduïa en una part del boato del capità moro 2010 de la filà Marrakesch. Ramón García Soler va dedicar la marxa mora a la Penya el Colze dels Mudéjares d'Ontinyent, i en especial al seu primer tro de l'any 2004: Miguel Àngel Vidal.

"NAHASH" va ser una de les estrenes musicals de la capitania mora 2010 de la filà Marrakesch. Aquesta moguda peça musical per a xirimites marcava el pas del ballet Gawazi en el seu primer any sense la direcció de la prestigiosa coreògrafa Ana Calvo. "Nahash" és divertida i sensual i amb les seues notes recorda els moviments d'una serp, tal i com es veia en la posada en escena del ballet en el que apareixien uns encisadors de serps.

"UN CHAVA CAPITÀ" és la marxa mora que va estrenar el capità moro 2010 pels carrers d'Alcoi. El propi Miguel Jiménez Boronat va encarregar una marxa mora amb aquest títol a l'alcoyà José Maria Valls. I és que el fester de la filà Marrakesch volia que existira una marxa mora en memòria del seu iaio Vicente Boronat. Un fester destacat per fer molt bé el cabo en la filà Miqueros. "Un Chava capità" es va escoltar en concerts i ensayos però el moment més emocionant va ser quan Miguel Jiménez va arrancar al Partidor i mirava el cel encapotat recordant als seus familiars. Entre els pentagrames de "Un Chava capità" està escrit el vers de José Cuenca "Y en el grito del desierto coreado por tímbales la marxa mora se clava como saeta en la sangre".

"NO HO FARÉ MÉS" és la famosa marxa mora que va acompanyar a les favorites del capità moro filà Marrakesch en 2010. Elles bromejaven sobre la possibilitat de repetir en el càrrec i de si fer-ho més. Històries semblants han eixit a partir del graciós títol d'aquesta marxa mora de Vicente Català. Al ser una marxa mora vella de 1949 no es sap la raó exacta del títol, però la melodia ha perdurat al llarg de les dècades, aportant nombroses anècdotes. Al contrari que "Un Chava capità", la marxa mora "No ho faré més" si ha seguit escoltant-se en totes les Entrades Mores d'aquesta dècada.

"SOC MARRAKESCH" és una marxa mora dedicada a la filà Marrakesch per part de José Maria Valls. La idea de composar aquesta marxa mora li va vindre a l'autor alcoyà perquè es sentia molt identificat amb aquesta filà de la seua ciutat. No tenia la intenció de dedicar-la a cap fester en concret. En 1986 la filà Marrakesch va rebre aquesta marxa mora com un gran regal a la filà i per això ha sonat en varies esquadres de negres de la filà. Justament les dos últimes esquadres de negres de la filà Marrakesch van baixar pels carrers del centre d'Alcoi amb "Soc Marrakesch". Una coincidència de l'esquadra del capità moro 2010 i l'esquadra d'enmig 2016.

No hay comentarios:

Publicar un comentario

El temps en Alcoi.

El Tiempo en Alcoy, Alcoi

Visites