Analytics

miércoles, 31 de octubre de 2018

MARXES MORES FILÀ REALISTES

La filà Realistes no té una marxa mora fixa que va repetint cada any i això li lleva representativitat al seu repertori musical. En diferents Entrades Mores ens ha sorprès amb obres musicals molt variades i de gran qualitat. La majoria sonaven a la filà Realistes per ser marxes mores clàssiques o estar de moda. Però també tenen estrenes musicals de molta rellevància. És el cas de "Cavall de foc" i "Al-Wazir", 2 marxes mores de gran qualitat i que curiosament no són d'autors alcoyans. José Rafael Pascual Vilaplana i Saül Gómez són els compositors preferits d'aquesta emblemàtica filà alcoyana. Altres marxes mores que esporàdicament han sonat a les esquadres de blancs de la filà Realistes són "El president", "Marxa del centenari" o "Jamalajam".

"CAVALL DE FOC" és la marxa mora que més èxit ha proporcionat a la filà Realistes. Es va estrenar en l'alferecia mora 1996 i precisament va acompanyar al càrrec: Miguel Àngel Alcaraz. La marxa mora va emocionar al públic que havia aguantat una plujosa Entrada Mora 1996. És l'obra més famosa del murer José Rafael Pascual Vilaplana i ha sonat moltíssimes voltes, tant en Alcoi com en altres poblacions. El títol fa referència al símbol animal de la filà Realistes i al foc del boato de l'alférez moro 1996. Més d'una volta s'han vist cavalls de foc als seguicis de la filà de cavalleria. El so de les xirimites en "Cavall de foc" enamora a l'instant i el fort transmet grandiositat i luxe oriental. Hi ha varies versions de "Cavall de foc" i això facilita que siga una marxa mora adequada per als càrrecs, els ballets i per a fer el cabo en una esquadra. De fet no ha deixat de sonar en les posteriors capitanies i alferecies de la filà Realistes d'Alcoi. 


"SISCO" és una marxa mora de Daniel Ferrero Silvaje, l'aclamat compositor d'Ontinyent. Va tindre prou d'èxit en èpoques passades, però en Alcoi sols s'ha sentit amb la filà Ligeros i alguna esquadra de la filà Realistes. A la comarca de la Marina Baixa és una de les marxes mores preferides dels festers. No obstant, "Sisco" està dedicada a Francisco Miró, primer tro dels Saudites d'Ontinyent en 1988, any de la composició.

"LAWRENCE D'ARABIA" és una marxa mora que va sorgir de la banda sonora de la famosa pel·lícula de Hollywood, inspiració recurrent en la música festera. En "Lawrence d'Arabia" un militar fa una travessia pel desert per a unificar les tribus guerreres del Nord d'Àfrica. L'obra de Maurice Jarre data de 1962 però la seua versió de marxa mora es va estrenar en 1986, a l'alferecia mora de la filà Judíos d'Alcoi. 10 anys desprès la filà Realistes va incloure "Lawrence d'Arabia" al boato de l'alférez moro 1996.

"VOLUNTAT DE FER" és una marxa mora del mestre de Cocentaina: José Pérez Vilaplana. És una de les obres que més interpreta la banda Unió Musical Contestana i també està dedicada a una filà de socarrats: La Guàrdia Jalifiana que també s'anomena "Sahorins". Es va estrenar a l'Entrada Mora de 1968. En 1996 va acompanyar a la favorita de l'alférez moro d'Alcoi: Miguel Àngel Alcaraz de la filà Realistes. 

"ALS XAPARROS" és una marxa mora estrenada en 1991 a les Festes de Muro. Sent del compositor murer José Rafael Pascual Vilaplana és lògic que s'estrenara al seu poble natal. Perquè "Als Xaparros" és una peça musical meravellosa, amb moltes harmonies i instruments musicals variats. Cada fragment de la marxa mora té una part de la banda com a protagonista: Les trompetes, la flauta travesera, els clarinets o les xirimites. El ballet d'Ana Calvo va eixir amb "Als Xaparros" en l'alferecia mora 1996 de la filà Realistes. Les huríes ballaven davant de la figura articulada del cavall "Real". Va sorprendre als alcoyans per les seues grans dimensions i pels seus moviments al ritme de "Als Xaparros". Aquesta va ser la carta de presentació de l'empresa de carrosses "Carros de foc", de fama internacional.

"MOROS DEL RIF" és la peça musical que va marcar el pas de l'esquadra de negres de l'alférez moro 1996 de la filà Realistes. Una explosió de colorit que es va veure ressaltat gràcies a la genial interpretació de la marxa mora de Francisco Alcaraz Ramis. "Moros del Rif" es va tornar a escoltar en la següent alferecia mora de la filà Realistes en 2010. La marxa mora té literalment el nom d'una filà de Muro i va ser estrenada a l'Entrada Mora de 1981.

"GENNA AL ARIFF" és una joia musical infravalorada a les Festes de Moros i Cristians. Però a pesar de ser una marxa mora de 1924, Rafael Palmer Balaguer la va recuperar per a la seua desfilada com a capità moro 1997. "Ariff" significa intel·ligent en àrab i precisament és un dels adjectius que descriu al capità moro de la filà Realistes. Rafael Palmer és un fester culte i amb bon gust musical que es va empenyar en traure al carrer "Genna al Ariff", sense importar els seus 7 minuts de duració i que fora part d'una zarzuela. L'alcoyà Evaristo Pérez Monllor va composar una marxa oriental inspirada en el Generalife i l'Alhambra de Granada i seguint el gust musical espanyol de principis del segle XX. El compositor va saber connectar amb els alcoyans i va deixar grans obres musicals abans de la seua mort en 1930.

"FANFÀRRIA CAPITÀ REALISTA 83" és una peça musical de José Maria Valls. Es va estrenar en la capitania mora 1983 de la filà Realistes d'Alcoi. Desprès de 14 anys sense ser tocada "Fanfàrria capità realista 83" es va recuperar en memòria de Juan Ferrer Canet. En l'Entrada Mora 1997 la marxa mora va acompanyar a les dames i la favorita, la filla de Rafael Palmer Balaguer. Al boato del capità moro també es va estrenar els sons de campanes de Llorens Barber i una versió àrab de "Un moble més" de Julio Laporta Hellín.

"J.G.I." és probablement la marxa mora més fúnebre de Francisco Esteve Pastor, tenint en compte que la majoria de les seues obres tenen un aire seriós i melancòlic. I és que "J.G.I" és l'última obra de música festera que va escriure el músic murer abans de la seua mort. En 1987 li la va dedicar a Joan García Iborra, el director de la banda de Francisco Esteve Pastor. En 1997 "J.G.I" li aportava ritme al ballet d'Ana Calvo. Per a la capitania mora de la filà Realistes es va pensar en una coreografia centrada en el pavo real i les seues vistoses plomes.

"TARDE DE ABRIL" va ser la marxa mora més interpretada en les Festes d'Alcoi 2003, que es van celebrar al mes de maig. La filà Realistes tenia l'esquadra d'enmig i va decidir desfilar amb aquesta preciositat musical d'Amando Blanquer Ponsoda. El compositor alcoyà va ser un visionari i allà per 1957 va composar "Tarde de abril", un any abans de inventar les marxes cristianes. La marxa mora la va estrenar la filà Abencerrajes, per la qual l'autor tenia predilecció al ser la filà de la banda Primitiva d'Alcoi l'agrupació més vella de la ciutat. L'estructura de la marxa mora "Tarde de abril" varia durant els seus 6 minuts però manté un exotisme àrab que entusiasma als festers. Incomprensiblement el jurat del Festival de Música Festera d'Alcoi va pensar que "Tarde de abril" no era adequada per a desfilar i no la va premiar. Però als anys 60 "Tarde de abril" ja s'havia convertit en l'obra musical preferida dels alcoyans.

"XUBUCH" és una marxa mora molt escoltada a les Festes de Muro. I és que és una peça musical de José Rafael Pascual Vilaplana, el compositor més conegut de Muro actualment. "Xubuch" era un alfaquí de Muro al segle XVI que es dedicava a les lleis i la justícia. "Xubuch" va ser un èxit en la seua estrena a l'Entrada Mora de Muro en 1999. Té un aire i un paregut notable amb "Cavall de foc", marxa mora de l'autor que s'havia estrenat 3 anys abans. "Xubuch" està dedicada a Gustavo Pérez, capità moro 1999 de la filà Realistes de Muro. I en Alcoi "Xubuch" tan sols ha sonat amb la filà Realistes, per ara...

"MENDA CAPITÀ 2002" és una marxa mora de Vicente Pérez Esteban que com indica el títol es va estrenar en 2002. Va dedicada a Vicente Espí, el capità moro d'Albaida de la filà Moros Nous. En l'any 2010 Juan Pedrós va escollir aquesta marxa mora per a baixar pels carrers d'Alcoi com a alférez moro de la filà Realistes. Al boato van sonar altres obres musicals poc conegudes com "Alfaris 2006", "Narguile" i altres estrenes de percussió. La marxa mora més destacada del càrrec va ser "Menda capità 2002" de Vicente Pérez Esteban, músic natural d'Albaida.

"MOROS DE L'ALQUERIA" és una obra musical per a xirimites de José Rafael Pascual Vilaplana. El títol correspon a una filà de les Festes de Castelló de la Plana. Es va estrenar en 1995 en un espectacle del grup "Xarxa Teatre". En 2010 es va escoltar a l'alferecia mora de la filà Realistes i per raons desconegudes va passar prou desapercebuda dins d'un boato ple de sorpreses, ballets i dinamisme.

"ABENSERRAIG" va tancar amb nostàlgia l'Entrada Mora d'Alcoi 2010. L'esquadra de negres de la filà Realistes la va elegir per a posar punt i final a l'alferecia mora. En aquell moment la marxa mora de Saül Gómez Soler estava de moda i era una de les preferides per a fer el cabo. I és que "Abenserraig" no va ser un èxit instantani del compositor ontinyentí. Van tindre que passar anys fins que la seua elegant melodia agradara als festers i espectadors. "Abenserraig" la va estrenar en 2004 Toni Morales damunt d'un cavall. Era un auster capità moro dels Abencerrajes d'Ontinyent amb una posada en escena en la que el negre era la tonalitat principal.

"XABAT" és altra de les marxes mores més representatives de Saül Gómez. Si "Abenserraig" es va composar en 2004, "Xabat" data d'un any abans. Està dedicada a Salvador Gramage, capità moro dels Benimerins d'Ontinyent en 2003. A l'Entrada Mora 2011 va sonar amb l'esquadra de la filà Realistes. "Xabat" fa referència al sèptim dia de la setmana, un dia sagrat i de descans en moltes cultures i que a més a més es nombra molt a la Torà.

"MARCO POLO" es va escoltar per primera volta en Canadà l'any 1997. És una obra inspiradora de Loreena McKennitt que pel seu ritme oriental convida a menejar el melic com feia Shakira a la dansa del ventre. "Marco Polo" trau la inspiració dels viatges del comerciant de Venècia pels mercats de païssos d'Àsia al segle XIV. El contestà Francisco Valor va adaptar "Marco Polo" a xirimites en 2001 i en 2011 Juan Ponsoda va refer la peça per a la capitania mora de la filà Realistes. Un grup d'amics obria el boato acompanyant la peça musical "Marco Polo" amb instruments de percussió. El nombrós grup mixte estava format per varies generacions. Xiquets, joves i adults que cantaven "Asdika" que en àrab significa "Amistat".

"VERÍ" és una de les composicions més decepcionants de l'ontinyentí Saül Gómez. Té una melodia bàsica i irritant que es repeteix i que va pujant de intensitat. L'obra transmet la por, el mal i la desesperació d'una persona que té verí al cos. Tot estava recreat al ballet de l'escorpí gegant. Una coreografia de Vanessa Pastor amb molt d'equilibrisme que formava part de la capitania mora 2011 de la filà Realistes. Una xica penjada de la cua de l'animal es movia al ritme de "Verí", una obra musical d'aquesta dècada que no s'ha tornat a escoltar a les Festes d'Alcoi.

"ISHTAR" és una marxa mora dividida en 3 parts que formen una suite musical per a l'Entrada Mora. Es va estrenar en 2011 per al capità moro de la filà Realistes, per a la seua favorita i la resta de la seua família. Toni Aracil va aparèixer sobre un lleó alat de grans dimensions al so de "Ishtar". Els propis músics cridaven "Ishtar" en varies ocasions durant la interpretació de la peça musical. Àngel Lluís Ferrando ens té acostumats a composicions de llarga duració, però "Ishtar" es fa insofrible degut a la seua harmonia i continua reiteració del tema musical. "Ishtar" és la peça musical de menys qualitat del músic alcoyà i ho afirmen fins hi tot en la filà Realistes. És una marxa mora pesada que va aburrir al públic i damunt es va escoltar repetidament al boato del capità moro 2011. Mai més s'ha escoltat a Alcoi "Ishtar" perquè no és una marxa mora fàcil d'escoltar i no emociona. Per tant és un dels fracassos que alguna volta han patit càrrecs que han estrenat obra musical al seu boato. Àngel Lluís Ferrando va agafar el títol de la marxa mora d'una deesa persa de l'amor, la fertilitat i la bellesa. A Babilònia hi havia una portalada sagrada que s'anomenava "Ishtar" i tenia una mantícora, símbol de la capitania mora de la filà Realistes.

"ALAIA" és una composició de Francisco Valor Llorens per a xirimites. En 2011 va sonar a un dels ballets de la capitania mora de la filà Realistes. El seu ritme és molt apropiat per a les coreografies orientals i sensuals que caracteritzen l'Entrada Mora. De fet "Alaia" es va estrenar en l'Entrada Mora de Muro a l'any 2005. Està dedicada a Laia, que va ser la rodella del capità moro de la filà Realistes. "Alaia" té una melodia que no per desconeguda deixa de ser bonica.

"BEN AL SAHAGUI" és una marxa mora de Francisco Valor Llorens que està en auge. Als últims anys s'escolta molt a les Entrades Mores i corre el risc d'acabar saturant al públic. En 2017 "Ben al Sahagui" va sonar per a l'esquadra d'enmig de la filà Realistes d'Alcoi. El disseny africà va ser el més votat al Ranking d'esquadres 2017. El percussionista contestà Francisco Valor li va dedicar "Ben al Sahagui" al seu amic Natxo Ferràndiz. Aquest fester de Cocentaina va ser l'abanderat moro de la filà Guàrdia Jalifiana i no és una coincidència que "Ben al Sahagui" siga el nom del carrer on està allotjada la seu social de la filà Sahorins, una de les més estimades de la capital de la comarca del Comtat.

"AL-WAZIR" és altra de les grans marxes mores dedicades a la fila de cavalleria. Per a acabar aquesta recopilació de les marxes mores de la filà Realistes hem deixat una grandíssima marxa mora de Saül Gómez Soler. Desde la seua estrena en 2011 "Al-Wazir" no ha deixat d'escoltar-se en les desfilades de la filà Realistes d'Alcoi. Recentment s'arranca al Partidor amb "Al-Wazir" perquè és una marxa mora prou llarga que dona temps a disfrutar als esquadrers. Ja ho van comprovar a la capitania mora 2011, perquè "Al-Wazir" és altra de les composicions per a Toni Aracil Martínez, un regal del seu montepio. Els cavallers van donar suport al capità moro en aquelles Festes d'Alcoi que es van celebrar els dies 14, 15 i 16 de maig. Una marxa mora molt emotiva i vibrant com totes les del jove Saül Gómez Soler.

No hay comentarios:

Publicar un comentario

El temps en Alcoi.

El Tiempo en Alcoy, Alcoi

Visites