Analytics

martes, 9 de octubre de 2018

FESTA DEL 9 D'OCTUBRE DE 2018 A ALCOI

Alcoi un any més està celebrant la festivitat del 9 d'octubre, dia dels valencians. Entre el divers guió d'actes destaca la Fireta a la Glorieta que està sent molt visitada. Productes típics, gastronomia valenciana, artesania i informació d'associacions alcoyanes ocupen gran part de les tendetes de la Fireta. Destaca per damunt de tot el lloc de la llibreria Llorens i els llocs de torrons i menjar tradicional. La periodista Anna Boluda ha escrit aquest any el "Manifest del 9 d'octubre" parlant de l'enyorança d'estar lluny de la seua terra i en especial d'Alcoi. A més a més el dia 6 d'octubre la Muixeranga Penyeta Blanca de Cocentaina va fer torres humanes a la Glorieta. Els joves castellers van deixar bocabadats als alcoyans que es van acostar a veure l'espectacle amb música de xirimita.

La Generalitat Valenciana compleix 600 anys en aquest 2018. La bona noticia que ens han donat els polítics als últims mesos és el retorn de la televisió pública valenciana. Canal 9 s'ha convertit en À Punt amb una notable millora de qualitat, on el contingut és en valencià sense trampes. Durant tot el cap de setmana i fins aquesta vesprada estarà oberta la Fireta del 9 d'octubre d'Alcoi. També el dissabte 6 d'octubre a les 9 de la nit es va celebrar el popular Correfocs. Els Dimonis Rafolins van omplir de fum, xispes i coets els carrers d'Alcoi. Dimonis en diferents vessants, disfresses i estils van asustar i alegrar al públic en una demostració pirotècnica de caràcter 100% valencià. El final a la Bandeja va entusiasmar a la gent gràcies a les interaccions dels dimonis i un sonor castell de focs.

Alcoi celebra la festa dels valencians d'una forma austera i sense excessiva pompositat. Tal volta la proximitat amb altres Festes com la Fira Modernista en setembre li resten importància. Però mai deixarà de ser un dia festiu en el que les famílies i amics es junten per a celebrar la nostra identitat com a poble lliure i amb una cultura rica. A l'escut d'Alcoi es pot veure la quatribarrada com a signe de que pertanyem al País Valencià i ja antigament Alcoi formava part de les viles medievals de la Corona d'Aragó. Al llibre de Vicent Carbonell de 1672 apareix l'escut d'Alcoi. Gràcies a la "Célebre Centúria" sabem que l'escut d'Alcoi recrea un Alcoi tradicional amb el castell rodejat de terra verda. Al fons es veuen les muntanyes que envolten Alcoi. Però destaca al dibuix la confluència de dos rius: Barxell i Molinar que acaben unint-se per a formar el riu Serpis. La creu roja sobre la fortalesa al·ludeix al patró Sant Jordi i les ales a que és una ciutat salvadora. Les banderes d'Espanya es van afegir en 1844 pel suport de la ciutat a la monarquia de Isabel II. Si l'escut ovalat ja dona pistes de que Alcoi és una ciutat valenciana, la bandera ho remarca més per tindre com a fons la quatribarrada. 

Més mostres de que Alcoi forma part de la Comunitat Valenciana són les nombroses al·lusions a la senyera que hi ha en trages institucionals com els portadors de la relíquia de Sant Jordi o els heraldos de la ciutat. Els heraldos són personatges secundaris que obrin la majoria de desfilades que es celebren a Alcoi. Per exemple la Glòria Major i la Glòria Infantil, les processons del dia Sant Jordi, el Bando i la Cavalcada de Reis Mags i fins hi tot les cercaviles de la Setmana Modernista. El trage dels heraldos destaca pels tons marrons i granate, però sobretot per portar les quatre barres de la Corona d'Aragó en varies parts de la vestimenta, i també a les banderes. A la recent Glòria del Cavallet de la Fira Modernista es van recuperar antics trages d'heraldo en els que també hi havia referències a la quatribarrada.

En un dia tan emblemàtic com hui no podem obviar a Ovidi Montllor i les seues cançons en valencià. El cantautor alcoyà va deixar frases mítiques en lletres excel·lents dins de la seua extensa discografia: "Un entre tants", "Crònica d'un temps", "A Alcoi", "Salvat", "A l'Olimpia", "De manars i garrotades", "Bon vent i barca nova" i "4-2-1942". Entre aquestes és important recordar:
-Direm paraules amb sentit i canviarem armes per abraçades. ("A la vida.") 
-Se'ns anirà la por i no dubtarem a eixir de casa. ("Autocrítica i crítica.")
-Fruirem de les garrigues, de la mar, de les espigues i del cel clar. Fruirem de l'home o de la dona, de l’amor i de la brisa bona. ("Balada del pas pel món.")
-Serà blava i tranquil·la la mar, serà verda i espessa la vall, serà gran i dolça la muntanya. ("Serà un dia que durarà anys.")
-No oblidarem les arrels que ens han tocat i són la nostra preferència: catalanes a la manera de València. ("La cançó del cansat.")

No hay comentarios:

Publicar un comentario

El temps en Alcoi.

El Tiempo en Alcoy, Alcoi

Visites