Analytics

sábado, 2 de enero de 2010

EL BANDO I LES BURRETES

Se celebra a poqueta nit del dia 4 de gener.

El Ban Reial és un acte molt singular, preludi de la Cavalcada dels Reis Mags, que se celebra a Alcoi des de l'any 1923. L'Emissari de Ses Majestats declama repetidament al llarg del recorregut una peça literària de versos escrits en valencià (el ban), en què anuncia la imminent arribada dels Reis Mags a la ciutat. Al final del seguici van unes burretes que porten unes bústies sobre els lloms, a l'interior de les quals els xiquets dipositen les cartes que han escrit als Reis. Gràcies a aquestes burretes, desde 1924, els xiquets demanen els joguets dels seus somnis als monarques.

Uns moments abans de l'inici, cap a les sis i mitja de la vesprada, davant del pessebre de la plaça d'Espanya té lloc el 'Pregó del Tio Piam (que evoca una tradició alcoyana ancestral, documentada en la primera meitat del segle XIX, segons la qual els xiquets eixien de la ciutat per rebre els Reis Mags). L'escenificació és representa pels components del Grup de Danses Carrascal. El grup puja pel carrer de Sant Nicolau, arreplega a la Glorieta l'Emissari i els personatges vivents del Betlem de Tirisiti i s'incorporen al seguici del Bando a la Font Redona.

-Horari: S'inicia a les 7 de la vesprada desde la Font Redona, recorre el carrer de Sant Nicolau, la plaça d'Espanya, el carrer de Sant Llorenç, l'avinguda del País Valencià, el passeig de Cervantes, el carrer dels Alçamora, l'Alameda i acaba cap a les nou i mitja de la nit a l'avinguda del Pont de Sant Jordi. En la llunyania de la muntanya de Sant Cristòfol, llums de fogueres i bengales simulen el campament dels Reis de l'Orient.

-Formació:

Motoristes de la Policia Local.
Heraldos.
Personatges del Betlem de Tirisiti.
Grup 'poble'. Grup de Danses Carrascal.
Grup musical (Societat Musical Nueva).
Grup 'poble'. Grup de Danses Carrascal.
Carro.
Grup musical (Corporació Musical Primitiva). Interpreten "Crida i Clam" de Gregorio Casasempere.
30 antorxers.
Carrossa de l'Emissari.
Burretes amb bústies.

Pregó del tio Piam:

Es fa saber a tots
que per la porta d'Alacant
arribarà a aquesta ciutat
una visita molt important.

L'Emissari de Ses Majestats,
Melchor, Gaspar i Baltasar
ve il·lusionat a avisar
que els tres Reis demà han d'arribar.

Donada la importància
del que us ha de comunicar
pareu batans i telers
i les fàbriques de paper.

La feina heu de deixar
perquè l'Emissari puga apreciar
que Alcoi espera impacient
l'arribada dels Reis de l'Orient.

No hay comentarios:

Publicar un comentario

El temps en Alcoi.

El Tiempo en Alcoy, Alcoi

Visites