Les Festes de Moros i Cristians d'Alcoi 2009 han tingut una novetat prou sorprenent. Després de la impressionant capitania cristiana de la filà Aragonesos apareixia la segona filà del dia: Els Alcodianos. L'esquadra oficial desfilava com sempre però darrere de la banda de música va aparèixer d'imprevist una esquadra de xiques joves. Aquesta esquadra es podria considerar la primera esquadra de dones que ha eixit a les Entrades d'Alcoi. La filà Alcodianos és una de les filaes que més lluita per l'integració de la dona en la Festa, junt a altres com Xanos, Realistes o Marrakesch. Tot indica que als pròxims anys la filà Aragonesos també deixe eixir a les joves en esquadra si porten el disseny femení. Precisament la filà Aragonesos comença al 2010 la seua roda fins la pròxima alferecia cristiana. A pesar de que l'aparició de l'esquadra de joves alcodianes és una noticia positiva, segueix sent una situació poc normalitzada que una esquadra de dones desfile pels carrers d'Alcoi. De moment ninguna ho ha fet oficialment, al contrari que en altres pobles de la comarca on l'aparició de la dona en esquadra està ben vista i ha seguit un procés ja completat. En Alcoi encara falta pegar uns passos endavant cap a una celebració més oberta i progressista però s'espera que en la pròxima dècada s'avançe molt en la igualtat de l'home i la dona al mon fester. Ja ixen als actes moltes més dones que fa uns anys, quan la seua participació es reduïa a les filaes dels càrrecs festers, sobretot als boatos, ballets i acompanyaments. Les xiquetes si poden eixir sense cap problema a les Entrades i de fet totes les esquadreres de la filà Alcodianos eren menors d'edat en 2009. Les joves van eixir sense música, darrere de les esquadres infantils i amb el trage femení de la fila, que té algunes diferències amb el masculí però és molt bonic i respecta els colors de la filà, com per exemple el verd. Justament la filà Alcodianos ja va ser la primera en 1998 en acceptar a una dona com a membre de ple dret. Va ser Núria Martínez que va creuar en la filà Alcodianos i al pagar la fulla a gastos complets va poder desfilar amb el disseny masculí en l'Entrada Cristiana de 1998. Va desfilar junt als seus companys de filà però no en l'esquadra i portava capa i casc, com la majoria de festers. Aquest fet va ser molt aplaudit fa 11 anys però també va tindre els seus detractors, el sector més conservador, és a dir els festers fundamentalistes. Núria Martínez es va donar de alta a la filà Alcodianos i es va fer molt coneguda a la ciutat, tenint una vida social intensa i fins hi tot es parlava d'ella als mitjans de comunicació. Simplement per ser la primera dona festera i hui en dia continua en actiu a la filà del seu cor.
Cal recordar que als anys 70 va esclatar la polèmica en una entraeta de la filà Llana quan les regidores de l'Ajuntament Conxa Martínez i Maria Júlia Miró van ser obligades a abandonar una esquadra mixta. El primer tro de la filà els va dir "la fiesta es para los hombres y las mujeres a aplaudir desde la acera". Als anys 80 les dones van poder començar a eixir a les Entrades i Processons gràcies a la participació als boatos dels càrrecs festers. Aquesta participació es va convertir en massiva als anys 90. L'any 2002 la festera de ple dret Hermínia Blanquer va denunciar que la filà Navarros li negava el dret a esquadra de blancs que li pertocava per l'ordre de la Roda. Desde 1997 havia pagat la fulla de gastos complets de la filà Navarros però la junta directiva li va prohibir eixir en l'esquadra oficial de l'any 2002. Les esquadres mixtes no estan permeses en la Ordenança de Nostra Festa i com no hi havien 11 dones pagant fulla a la filà Navarros Hermínia Blanquer no va poder disfrutar de l'esquadra. El primer tro no va respectar la igualtat entre els homes i les dones al segle XXI. A la filà Navarros se li va xiular en l'Entrada Cristiana 2002 per l'injust masclisme d'alguns components i per a recolzar a Hermínia Blanquer. A causa d'aquest incident es crea l'Associació Fonèvol que lluita per la integració completa de la dona en les Festes d'Alcoi. A favor de la igualtat les dones de Fonèvol repartixen tots els anys confeti morat per a tirar-lo pels balcons durant les Entrades del dia 22 d'abril. La presidenta de Fonèvol és Gemma Ballester no volen que la dona tinga un paper secundari en la festa, ni tampoc en la vida social. Moltes de les batalles de l'Associació Fonèvol han sigut malauradament davant d'un jutge i això ha fet que part de la societat alcoyana estiga en contra de les associades.
L'any 2004 apareixen els primers dissenys femenins en les filaes Cruzados, Asturianos, Vascos i Realistes. Les dones que van vestir aquests primers trages no eren membre de ple dret sinó familiars de components d'aquestes filaes. Els dissenys femenins van fer difícil el canvi cap a esquadres mixtes ja que els vestits de home i dona anaven a ser diferents i estèticament era impossible amb trages mesclats. Les filaes que més es negaven a acceptar dones eren Llana, Verds, Mozàrabes i Navarros. La discriminació ja no es tan gran com abans però cal seguir avançant i recolzant que les dones entren a les filaes com a membre de ple dret. En 2007 van ser 700 les dones que van participar a les Festes d'Alcoi amb disseny femení però ninguna fent esquadra i sense els mateixos privilegis que els homes.
Esperem que en els pròxims anys la integració de la dona en la festa avançe i es donen verdaderes situacions de igualtat entre els homes i les dones a les filaes. La tradició festera s'ha de respectar però també implica una evolució i els moros i cristians d'Alcoi no poden quedar-se anclades en el passat. El progrés no va a afectar negativament a unes Festes tan especials. La riquesa i emoció de Nostra Festa ha d'adaptar-se al segle XXI i continuar el seu camí cap a un futur millor. El sentiment fester no entén de gènere. Tots som humans, tots podem ser festers.
No hay comentarios:
Publicar un comentario