Analytics

miércoles, 5 de octubre de 2016

CARRERS PER ON PASSA LA FESTA I BARRIS D'ALCOI

Les Festes de Moros i Cristians d'Alcoi són sense cap dubte unes festes de carrer. Es viuen intensament al centre de la ciutat, el casc antic d'Alcoi que històricament ha viscuts grans esdeveniments. Per això la Trilogia Festera Alcoyana es desenvolupa en uns carrers específics que li donen majestuositat a tots els actes en honor a Sant Jordi. És destacable el recorregut de les Entrades, ja que són les desfilades més espectaculars i els carrers realcen l'emotivitat i grandiositat que ja de per sí tenen els moros i cristians.

-EL PARTIDOR: Un lloc xicotet que alberga l'inici de l'Entrada Mora i Cristiana. Està situat al final del Carrer Sant Vicent Ferrer i en ell esperen festers i carrosses fins l'hora de començar l'Entrada. En un balconet es situa un home per organitzar l'acte i al crit de "Per Alcoi i per Sant Jordi, avant l'Entrada Cristiana!" es dona començ a la màgia. Tots els anys al Partidor brollen llàgrimes, per això les arrancades de les esquadres són vistes per masses de gent.

-CARRER SANT NICOLAUET: L'itinerari de les Entrades s'obri en el Carrer Sant Nicolauet, la part més estreta del conegut Carrer Sant Nicolau. La proximitat entre fester i públic en aquesta part fa que la connexió siga més intensa i especial. Aquest tram acaba en la Font Redona. Els cabos d'esquadra disfruten molt en aquesta part per la intimitat amb la que poden viure l'Entrada, junt a l'eufòria dels primers moments i el trist record pels que ja no estan.

-LA GLORIETA I PLAÇA RAMÓN I CAJAL: Les Entrades no passen per dins del parc de la Glorieta, però si pel seu costat. Les reixes del parc no són impediment per a veure les desfilades perquè s'instalen tribunes. També hi han tribunes a la Plaça Ramón i Cajal, on està la Parròquia de Sant Mauro i el Mercat de Sant Mateu. La majoria d'actes de la Trilogia passen per davant la Glorieta, inclús els actes previs com la Glòria i la Glòria Infantil.

-CARRER SANT NICOLAU: Probablement el carrer més important d'Alcoi i el preferit dels festers per a desfilar. Desemboca en la Plaça Espanya i al ser estret i tindre les cases apegades fa que la sonoritat siga magnífica. Les marxes mores i cristianes sonen de meravella en aquesta part del trajecte de l'Entrada i els balcons estan tan junts que llançar confeti i serpentines és fàcil i vistós. Els edificis modernistes i rics que té el Carrer Sant Nicolau li donen més elegància al pas dels boatos. Per exemple veure les Processons desde la Casa el Pavo o el Círculo Industrial és tot un luxe. Quan la Diana passa pel Carrer Sant Nicolau hi han aglomeracions però també es poden contemplar els girs de les esquadres en respecte als càrrecs festers.

-PLAÇA D'ESPANYA: Coneguda com la Bandeja, és el centre neuràlgic de la ciutat d'Alcoi. La Plaça Espanya és tan gran i important que en ella està construïda l'Ajuntament, el Teatre Calderón, El Campanar, el Cantó Pinyó i baix d'ella la Llotja de Sant Jordi de l'arquitecte Santiago Calatrava. Actualment les Entrades li peguen la volta a la Plaça d'Espanya per darrere el Castell de Festes, però abans de 1985 ho feien per davant. La part de La Bandeja en la que es planta la tribuna d'autoritat és la única part del recorregut de les Entrades que es fa costera amunt. A la Plaça Espanya es solen llançar les mascletaes i s'escenifiquen tots els actes teatrals que tenen que veure amb la conquesta del Castell, per exemple les Ambaixades, la lluita d'espases i l'Aparició de Sant Jordi. A més a més al entrar el Capità Cristià a la Plaça d'Espanya se li fa l'Entrega de claus de la vil·la en mans d'un xiquet alcodianet. La Diana arranca davant del Consistori, també a la Plaça Espanya en direcció al Pont de Sant Jordi. Les Festes d'Alcoi també comencen en la Plaça d'Espanya perquè és el cor de la ciutat, el lloc desde on s'interpreta l'Himne de Festes el dia 21 d'abril.

-CARRER SANT LLORENÇ: El Carrer Sant Llorenç també és molt important en les Festes d'Alcoi i molts actes no s'entendrien sense aquest carrer ple de cases de la burgesia. És destacable nombrar comerços del Carrer Sant Llorenç molt arrelats a Alcoi com la llibreria o la pastisseria "El Túnel". El Carrer Sant Llorenç forma part de l'itinerari de les Entrades desde 1962, any en que es va canviar l'estructura i horari de les Entrades per a fer-les més llargues en quant a metres. En les Entrades el Carrer Sant Llorenç queda eclipsat pel proper Carrer Sant Nicolau però la majoria d'actes passen pel Carrer Sant Llorenç i en la Processó de la Relíquia és vital perquè fa més atractiva la llançada de clavells al Sant Jordiet.

-AVINGUDA PAÍS VALENCIÀ: L'Avinguda País Valencià comença en la Casa de la Cultura i al ser un lloc més ample té menys públic en les Entrades, encara que les tribunes del Parc del Parterre s'omplin prou de públic, L'última part del recorregut de les Entrades està en les tribunes de l'Avinguda País Valencià i els sentiments festers són notables en aquest tram perquè l'adrenalina i glòria de la desfilada s'acaben. Fins als anys 90 les Entrades finalitzaven en l'encreuament amb el Carrer Santa Llúcia però actualment el punt i final està al Pont de Cervantes. Menció especial té el Carrer Joan Cantó, ja que està prop de l'Avinguda País Valencià i fins fa uns anys l'Encaro de l'alférez cristià amb el moro el dia de l'Alardo es feia allí, encara que ara es fa a la pròpia Avinguda País Valencià a conseqüència de la limitada pólvora que deixen disparar el 24 d'abril, dia dels Trons.


-CARRER SANTO TOMÁS: La unió entre el Carrer Santo Tomás i el Temple de Sant Jordi fa que siga un lloc de pas obligatori per a tots els actes religiosos o relacionats amb el Patró d'Alcoi. Per això la Processó del Trasllat  i la Processó de la Relíquia comencen quasi al final del Pont de Sant Jordi, on està ubicat el Temple que resguarda la figura del Sant Jordi Xicotet. En canvi el Carrer Santo Tomás és el final de la Processó General i quan apareix el Sant Jordi Eqüestre tot el carrer s'il·lumina amb bengales. Fins a 1961 també les Entrades acabaven al Carrer Santo Tomás però els metres entre el Partidor i el Temple de Sant Jordi es quedaven curts aixina que es va modificar l'itinerari per a que acabaren en l'Avinguda País Valencià. Ara el Pont de Sant Jordi condueix al Carrer Santo Tomás i serveix d'enllaç per als habitants d'altres barris que arriben al centre històric per a veure les Festes de Moros i Cristians. Hui en dia el Carrer Santo Tomás queda reservat per a la Diana i les Processons.

-CARRER SANT FRANCESC I CARRER MOSSÈN TORREGROSA: Són dos carrers singulars per on passen les Processons del 23 d'abril, dia de Sant Jordi. Desde el Carrer Sant Francesc es pot veure la Parròquia de Sant Mauro i el Carrer Mossèn Torregrosa desemboca en el carrer L'Escola i Santo Tomás. Són carrers estrets desconeguts per al gran públic i els turistes però molt apreciats pels alcoyans que desitgen contemplar els trages dels càrrecs festers de prop.  


CARRER PINTOR CASANOVA: Pel Carrer Pintor Casanova passen les dos Processons del dia 23 d'abril, ja que condueixen a la Plaçeta del Fossar, on està la porta principal de l'Església Arciprestal de Santa Maria. Com el Sant Jordi Matamoros ix per la Plaçeta del Fossar, la Processó General ha de passar pel tranquil Carrer Pintor Casanova. Aquest carrer manté l'essència del casc antic d'Alcoi i és l'últim carrer pel que passen els càrrecs festers abans d'entrar a la Missa Major.

-PLAÇA DE DINS: Encara que cap acte oficial de la Trilogia es celebre en la Plaça de Dins, innegablement és un emplaçament ple d'alegria i diversió on els festers deixen la seriositat i adopten actituds més lúdiques i festives. El café licor està present en totes les barres lliures i sempre hi ha una xaranga tocant alguna cançó, junt als venedors ambulants. Pel dia tot és festa i per la nit els DJ prenent la Plaça de Dins fins a altes hores de la matinada.

I així acaba un breu coneixement dels carrers i places del barri del Centre d'Alcoi. Però sent una ciutat de 60000 residents està clar que hi han altres barris. Dels més destacats serien la Zona Nord i Santa Rosa, dos barris molt poblats que a més a més tenen l'Hospital Verge dels Lliris i el Parc del Romeral respectivament. A la Zona Nord es situen gran supermercats, l'Avinguda de la Hispanitat i les estacions de tren i autobusos mentre que Santa Rosa conta amb "La marxa" per a eixir de festa. També trobem els barris de Batoi i el Viaducte que estan més allunyats i tenen la seua pròpia idiosincràsia. Al Viaducte va nàixer Ovidi Montllor i en Batoi està el Camp de Futbol del Collao i Els Clots. La zona del Camí és la zona alta d'Alcoi i va en direcció a Alacant i és coneguda pel parc de Cantagallet. El barri del Ensanche Benisaidó té molta vida ja que l'Alameda alberga les millors tendes de la ciutat i per això l'Ensanche sempre està ple de gent. Destaca pel Centre Comercial Alzamora, l'Església de Sant Roc i la Rosaleda. Cada zona té un institut i varies escoles, excepte les urbanitzacions que envolten Alcoi i que estan construïdes al camp.


Hem de felicitar a les associacions veïnals que han cumplit 40 anys reivindicant millores per a garantir un futur millor per a Alcoi. Amb una ciutat perdent població ara és més important que mai aquesta unió de forces entre barris. I a pesar dels problemes socials que està vivint el municipi, sempre hi ha una alegria que anima als alcoyans de pro: Nostra Festa. Com ja estem en octubre l'Associació de Sant Jordi ha publicat l'Horari de l'Entraeta del Mig Any. En aquest 2016 serà la nit del 22 d'octubre, acabant en la Plaça d'Espanya.

No hay comentarios:

Publicar un comentario

El temps en Alcoi.

El Tiempo en Alcoy, Alcoi

Visites