Analytics

jueves, 21 de diciembre de 2017

EL NADAL ALCOYÀ 2017

Aplega el final de l'any i Alcoi és converteix en la ciutat del Nadal. Unes festes tradicionals que s'han consolidat com una senya de identitat pròpia. La forma d'entendre el Nadal que tenen els alcoyans és única i singular. A la vista està el massiu recolzament de la societat en les últimes setmanes. Una defensa del Nadal Alcoyà i les seues peculiaritats que comença a ser més necessària que mai. Sobretot per els atacs que ha patit fa poc. Però no anem a centrar-se en la polèmica ja que estem per a celebrar l'alegria d'aquesta època i desitjar un bon Nadal.

El Betlem del Tirisiti acapara l'atenció en aquestes setmanes tan especials i sobretot els xiquets i xiquetes esperen amb ansietat el dia per anar al Teatre Principal i gaudir de la representació més nadalenca i popular que té Espanya. I sense perdre l'essència ja que el Betlem de Tirisiti es narra en valencià, un encert de la companyia teatral La Dependent. I és que no es pot oblidar que aquest teatre de vareta té el seu orígen en el segle XIX i els personatges havien de parlar indiscutiblement la llengua autòctona, excepte en la part sacra. Tirisiti és un fenomen de masses consolidat i també un símbol de la infància, per això existeix fins hi tot en format llapis:

La campanya per a públic en general del Betlem de Tirisiti comença el dia 22 de desembre fins el 5 de gener, abans de la vinguda dels Reis Mags. Hi ha sessions totes les vesprades i pels matins sols els cap de setmana. El preu únic és de 3 euros, tant per a xiquets com per a adults, encara que els menors de 2 anys poden estar als braços dels seus pares o familiars. La venta per internet es fa desde la pàgina web de TicketAlcoi. Si hi han dubtes es pot tocar per telèfon al número 965541449. Els personatges faran disfrutar a grans i xicotets segur.

En aquesta ocasió les figures del Betlem de Tirisiti que s'estrenen són les de les filaes amb l'alferecia en 2018, és a dir Tomasines i Magenta. Les Festes de Moros i Cristians d'Alcoi estan escenificades al teatre amb una recreació de la Diana i ja s'han vist les 28 esquadres de les filaes quan han tingut càrrec. Ara s'està afegint la versió femenina dels trages, tal i com es pot comprovar amb la filà Tomasines que ha entregat les seues titelles dels dos sexes.

A la revista "Màgia" de Radio Alcoy està perfectament explicat el Nadal Alcoyà al complet. Una guia plena de informació per a conèixer les tradicions nadalenques. No sols per a visitants, també per als ciutadans que no saben tots els actes que l'Ajuntament d'Alcoi prepara per a disfrutar d'aquestes dates tan boniques. La regidoria de Turisme està treballant per a convertir aquestes Festes en un referent internacional. Per això s'exposa propaganda a les grans ciutats i a la capital. Per motius que no s'entenen a Madrid el títol no escriu "Navidad" ni "Christmas" i els anglesos no poden comprendre de que tracta la marca "Alcoi ciutat del Nadal". La portada de la revista "Màgia" és del desaparegut artista local Raül Botella i per dins explica les jornades més destacades de les Festes d'Alcoi i també actes més senzills com el del castanyer solidari. El matí del 24 de desembre el venedor de castanyes vendrà castanyes a la gent que s'acoste a la Plaça Espanya. La causa és solidària ja que els diners es destinen a ajudar als més desfavorits. L'acte del castanyer solidari contarà amb l'acompanyament musical de xirimites interpretant nadaletes.

Altra forma de ser solidaris és comprant el calendari de 2018 que ha preparat el Centre d'Educació Especial Tomás Llàcer d'Alcoi. Carlos Lucca ha fotografiat als xiquets de l'escola junt al Grup de Danses Carrascal. El projecte té com a resultat unes imatges molt carismàtiques on es reflexa la simpàtia dels xiquets i els personatges del Tirisiti al llarg dels 12 mesos de l'any. Els xiquets del Tomás Llàcer i tots aquells que són diferents mereixen el respecte i ajuda de la nostra societat. L'agraïment als pares, professorat, fotògrafs, participants i maquetadors per crear un calendari solidari de gran qualitat i amb una temàtica tan apropiada i típica d'Alcoi.


I la solidaritat també va unida a l'Associació Cultural Samarita. Per la seua part han confeccionat un cobertor de balcons amb el logo de la marca "Alcoi ciutat del Nadal". No podia faltar un rei mag pujat al seu camell. És la gran novetat d'aquest any, i van a recaptar diners també en les visites al Campament Reial. Segur que aquest cobertor de balcons, al preu de 10 euros, engalanarà les façanes dels edificis per on passen els Reis Mags d'Orient. El 5 de gener arribaran Melchor, Gaspar i Baltasar a Alcoi per a repartir regals i besades en la magnífica CXXXIII Cavalcada dels 3 Reis Mags.

Altre bon regal per a fer a una persona estimada en aquesta època consumista és el disc "Voces y sonidos". En ell estan enregistrades les dos Ambaixades de les Festes de Moros i Cristians amb les veus dels dos ambaixadors actuals: Ricard Sanz i Juan Javier Gisbert. Una iniciativa que ha promogut l'alférez moro de la filà Magenta com a part del seu any de càrrec. Santi Carbonell s'està involucrant molt en el seu futur paper principal en abril i ha preparat diverses idees culturals. El caràcter solidari del Nadal no s'oblida i les ventes del CD van per a Asfial, l'Associació de Fibromialgia d'Alcoi. A part de l'Ambaixada Cristiana i Mora també estan gravades les fanfàrries de José Maria Valls. El compositor les va titular "Alcoi ma pàtria" i "Fortuna favorable" perquè són dos frases que es declamen el 24 d'abril. La portada de "Voces y sonidos" està formada per una fotografia del Castell de Festes i un quadre d'un moro pintat per Ignacio Trelis, amb el seu estil personal.

Els patges de la Cavalcada de Reis Mags d'Alcoi han sigut amenaçats per l'Associació Afrofeminas per considerar-se un blackface massiu. La comunitat negra acusa a la tradició dels patges paqueters de racisme i discriminació. La ciutat d'Alcoi ha eixit en defensa d'uns dels personatges més volguts i honrats del seu imaginari col·lectiu. El fet de que persones blanques es pinten la cara de negre amb betún no implica una humillació ni caricaturitza a la raça negra. En Alcoi no hi existeix odi cap a les persones negres i els patges reben milers de besades i aprovacions per ser portadors de felicitat. Els xiquets estimen i esperen als patges amb cares d'alegria i sorpresa i ahí no hi ha lloc per a la xenofòbia ja que és un dia molt entranyable. El debat ha esclatat i tal volta l'Associació Afroféminas tindria que vindre a veure la Cavalcada de Reis Mags per a comprovar que els patges no són una ofensa per al seu col·lectiu i promouen valors tan importants com el treball cooperatiu. Pujen amb escales als balcons en grup i porten els regals de forma voluntària i sense demanar res a canvi. És una tasca que fa més gran el Nadal alcoyà i especialment la seua Cavalcada del 5 de gener.

Sobre l'argument de que estereotipa la imatge dels negres cal ressenyar que els patges no representen a esclaus ni als negres d'Àfrica sinó als ajudants dels Reis Mags d'Orient. Per tant són un personatge de ficció al igual que els donyets del Santa Claus. Pintar-se la cara de negre i els llavis rojos no converteix a una persona en racista, i menys quan ho fan centenars de joves amb una mentalitat molt oberta i desinteressadament. La noticia ha unit a tot Alcoi per a recolzar la seua Cavalcada i als seus patges i els polítics també reafirmen unilateralment que es tracta d'un malentès pel desconeixement i ignorància de Afrofeminas. No oblidem que els patges són una tradició i símbol nadalenc ple de significat per als alcoyans i sobretot per als xiquets i xiquetes de les comarques centrals valencianes.

Hem de protegir les nostres tradicions més antigues i innocents en aquest segle on tot és ofensiu fins a un punt exagerat. Alcoi està adaptant-se a la societat actual en molts aspectes com la igualtat de gènere però no pot fer desaparèixer les seues arrels. Un poble que perd els origens perd la identitat com diu Raimon. Desprès de d'aquesta defensa a ultrança dels patges paqueters és necessària una reflexió col·lectiva i dies tan familiars com la nit de Nadal, els sopars d'empresa o cap d'any poden ajudar a pensar amb claredat sobre les tradicions precioses que té Alcoi. BON NADAL de part de l'equip de http://moroscristiansdealcoi.blogspot.com.es/.

No hay comentarios:

Publicar un comentario

El temps en Alcoi.

El Tiempo en Alcoy, Alcoi

Visites