De 1942 és el pasdoble "El berebere" de Gustavo Pascual Falcó i va ser el primer pasdoble dianer dedicat a la filà Bereberes, filà que aquest any desempenya el càrrec de Bandera Mora.
Gustavo Pascual Falcó va ser un músic molt prolífic desde 1909 fins la seua mort en 1946. Mostra de la seua creativitat musical és el pasdoble dianer "Tots menos uno".
També Gustavo Pascual Falcó va dedicar un pasdoble a una de les filaes més polèmiques de Cocentaina: Els Bereberes i el seu "Himne dels Borts" de l'any 1939.
Altre himne conegut que va composar Gustavo Pascual Falcó va ser "No som d'eixos", dedicat a la filà Kabilenyos. fundada en 1904.
Altre desenfadat pasdoble de Gustavo Pascual Falcó és "El bequetero", que òbviament sona en la característica Diana de la filà Bequeteros, sempre els últims tancant l'acte.
Altre himne conegut que va composar Gustavo Pascual Falcó va ser "No som d'eixos", dedicat a la filà Kabilenyos. fundada en 1904.
Altre desenfadat pasdoble de Gustavo Pascual Falcó és "El bequetero", que òbviament sona en la característica Diana de la filà Bequeteros, sempre els últims tancant l'acte.
Canviant de músic, el mestre José Pérez Vilaplana (1929-1998) va composar el cèlebre pasdoble "Bohemios del 29" que és interpretat per filaes tan distinguides com la filà Llana desde l'any 1955.
"L'Alcàsser contestà" fa referència al Palau Comtal de Cocentaina i en aquesta obra arquitectònica es va inspirar Damián Molina Beneito per a que el pasdoble s'estrenara en les Festes de 1981.
"Juanjo Casquet" és un pasdoble de Ignacio García Vidal ple d'emotivitat. La filà Muladies el fa sonar constantment desde 2001 en la seua Diana.
Vicente Cortés va composar en 1986 el pasdoble "Reme Orts" i com no pertany a cap filà en concret s'ha pogut escoltar en filaes tan diverses com Guàrdia Jalifiana, Mudéjares, Gentils i fins hi tot en Maseros i Contrabandistes.
José Insa Martínez va composar el sonor pasdoble dianer "Luis Sáez" que alguns anys ha sigut l'acompanyament musical de la filà Manta Roja, filà amb un càrrec molt especial aquest 2015: El capità moro.
"Brisas de Mariola" s'interpreta en molts pobles de la comarca i en moltes filaes de Cocentaina, per exemple els Almogàvars. Però també ha sonat en alguna Diana de la filà Cruzados, filà que aquest any té l'honor de fer la capitania cristiana, mentre que la filà Cavallers de Llúria tindrà al seu primer abanderat cristià de la història. "Brisas de Mariola" és obra de Francisco Esteve Pastor en 1976.
No ens podem oblidar d'una de les singularitats de les Festes de Cocentaina: La filà Cavallets i el seu marcial pasdoble "Cavalleria Ministerial, composada per Enrique Torró Insa en 1960. Curiosament aquesta filà desfila amb "Cavalleria Ministerial" tant en la Diana com en l'Entrada, per tant el pròxim 8 d'agost a partir de les 20:00 de la vesprada el públic podrà gaudir del pas militar dels cristians i dels sorprenents boatos preparats per les filaes Cruzados, Cavallers de Llúria, Manta Roja i Bereberes. Tots els càrrecs i esquadres desfilaran pel Passeig del Comtat fins arribar a la plaça del Pla.
Sols queda desitjar bones Festes als veïns socarrats i que homenatgen al seu patró Sant Hipòlit amb germanor, tal i com cantaran demà en l'acte de l'Himne de Festes.
Paquito el chocolatero es un plagio de un pasodoble de rafael gomez martinez escrito en 1900 que tuvo un gran triunfo en su epoca. Reconozcamos el valor de cada uno. En mi investigacion que ha sido proscrita por todo lo que conlleva incluidos los millones de euros percibidos sin corresponderles lo demuestro. La verdad debe salir a la luz
ResponderEliminar