Les Festes d'Alcoi seran les primeres d'entre les de Moros i Cristians en ser declarades BIC, és a dir "Bé d'Interès Cultural". La Direcció General de Cultura i Patrimoni de la Generalitat Valenciana està aprovant l'expedient per a atorgar un reconeixement conjunt a tots els actes de les Festes de Sant Jordi. L'Associació de Sant Jordi i l'Ajuntament d'Alcoi han impulsat aquest procés als últims mesos. L'alcalde Toni Francés va manifestar que és un privilegi, ja que permetrà protegir institucionalment unes Festes que s'han convertit per drets propis en una de les expressions culturals més valorades dels valencians.
Juan José Olcina, president de l'Associació de Sant Jordi, també va manifestar que es garantitza la preservació d'una festa centenària molt arrelada al poble i que demostra la seua identitat. S'han estudiat bé els criteris per a que les Festes d'Alcoi es declaren BIC en la seua totalitat, englobant tots els actes. Per exemple per a Ontinyent sols s'ha valorat la singularitat de les seues Ambaixades i de la "Baixà del Santíssim Crist de l'Agonia". La transcendència social i turística de les Festes d'Alcoi ha convençut als directius per a que siguen BIC pròximament. Però també es destaca la personalitat pròpia que tenen aquestes festes desde el segle XVI i la seua evolució fins a que al segle XIX adquirira les característiques actuals. El context també s'ha valorat positivament, tenint en compte que és la recreació d'uns fets militars del segle XIII. El reconeixement ve justificat per l'antiguitat, l'estructura i l'organització popular però també pel valor escenogràfic de les seues vestimentes, sent pioners en la creació d'indumentàries especials. Per suposat també perquè han incorporat la música a les desfilades i passacarrers i han influït en la consolidació del fenomen de les bandes de música valencianes, perquè han contribuït al manteniment d'oficis artesanals i perquè han cooperat en la conservació del patrimoni arqueològic industrial, entre altres aportacions.
En 2015 les Festes de Moros i Cristians van ser declarades Bé de Rellevància Local en tota la Comunitat Valenciana. Aquest va ser el pas previ, dirigit a actes concrets d'altres municipis. En Alcoi la intenció es valorar els dies previs, el dia els músics i sobretot tot el que passa desde la Diana del 22 d'abril fins l'Aparició de Sant Jordi del 24 d'abril. Les Festes d'Alcoi són més que les Entrades, no sols és tindrà en compte l'espectacularitat de les desfilades, sinó també la devoció al patró, la solemnitat, la referència històrica a la batalla de 1276, la protecció de l'Alardo i també els moments lúdics que converteixen les Festes d'Alcoi en úniques al mon.
L'Associació de Sant Jordi agraeix que 25 entitats de la ciutat s'han adherit a recolzar aquest reconeixement per a la gran festa de la primavera. En l'any 2000 se li va concedir a l'Associació de Sant Jordi el títol d'Entitat d'Utilitat Pública. A més a més l'alcalde ha recordat que Alcoi serà de les poques poblacions en tindre les dos principals celebracions amb el reconeixement BIC. I és que la Cavalcada de Reis Mags també està declarada Bé d'Interès Cultural, junt a la resta del Nadal Alcoyà. De fet Tirisiti va ser el primer en rebre la distinció cultural en 2002. De moment la declaració més important que tenen les Festes de Moros i Cristians d'Alcoi són les de Interès Turístic Internacional, títol rebut en 1980.
És el resultat de 2 anys de treball desde les regidories per a que les Festes del pròxim mes d'abril ja siguen Bé d'Interès Cultural Immaterial. Els esforços d'aquesta iniciativa estan a punt de veure's recompensats. Esperem que prompte el Consell valencià aprove en un ple la proposta de BIC per decret. Tenim molt que celebrar ara que la Generalitat ha donat llum verda als tràmits per a rebre la màxima distinció nacional en matèria de tradicions. Açò suposa que l'administració dedique més diners a la promoció i difusió de les Festes d'Alcoi.
No hay comentarios:
Publicar un comentario