"PAS ALS MASEROS" està composada per l'autor alcoyà José Maria Valls per a la filà Maseros d'Alcoi. És la marxa cristiana insigne de la filà i es toca tots els anys en l'esquadra oficial llauradora i en totes les altres poblacions on hi ha una filà Maseros. Es va escriure en 1982 però no va sonar al carrer fins l'alferecia cristiana de 1984. "Pas als Maseros" és molt coneguda i anima al públic d'una forma extraordinària. Està dedicada a Francisco Sanjuán Moltó i la seua base són temes populars que cantava la gent humil d'Alcoi al segle XX.
"VALÈNCIA" és una famós pasdoble faller que també s'ha aprofitat en les Festes d'Alcoi. De fet, és la música dianera de la filà Maseros. Amb aquest airós pasdoble de José Padilla arranca la Diana del 22 d'abril aquesta antiga filà. "València" també va substituir a "Pas als Maseros" en l'esquadra oficial de 1998. Al desempenyar l'alferecia cristiana l'esquadra de negres va voler desfilar amb la marxa cristiana de José Maria Valls i per a no repetir música, l'esquadra oficial va alternar "València" amb "Ragón Falez". No hi ha res més valencià que un pasdoble dedicat a les Falles i a la capital del Túria.
"COTES" va obrir el boato de l'alferecia cristiana 1998 de la filà Maseros. Una peça musical de caire guerrer que havia composat el xirimiter Xavier Richart un any abans, en 1997. A l'alférez cristià 1998 se li va dedicar la marxa cristiana "El sabater" que evocava el Carrascal de la Font Roja. Alfonso Torres Cardador treballa en el calçat i per això el nom de la melodia de José Insa.
"ALIMARA" representa perfectament la música festera dels anys 90, sobretot la creada al municipi de Muro. I és que el compositor de la marxa cristiana és José Rafael Pascual Vilaplana. Les xirimites toquen una part de la "Muixeranga d'Algemesí" i fan referència als castellers valencians. "Alimara" va sonar al començament de la capitania masera de 1999.
"EL TERRÒS" és una alegre peça musical per a xirimiters i per això va dedicada a la colla de xirimiters "Terròs" de Petrer. L'optimisme que proclama l'obra de Juli Micó la fan molt adequada per a la filà Maseros i per això va sonar al boato del capità cristià 1999, 3 anys desprès de la seua estrena en 1996 a Petrer i al disc de Xavier Richart.
"ALFONSO ALFÉREZ I CAPITÀ" està dedicada a Alfonso Torres Cardador. Tal i com indica el nom de la marxa cristiana el fester masero va ocupar els càrrecs d'alférez i capità en anys consecutius: 1998 i 1999. Un gran esforç que mereixia un recordatori musical: Les peçes musicals "El sabater" i "Alfonso Alférez i Capità" de Jordi Ribera. El capità cristià 1999 va fer a peu tot el recorregut de l'Entrada, provocant comentaris de tot tipus en el públic. La sorpresa d'Alfonso Torres estava més en la capa que en la música. Aixina hi tot pocs artesans del mon fester poden presumir d'haver estrenat dos marxes cristianes dedicades a ells.
"EL REGALL" és altra peça musical amb el nom d'una colla de Xirimiters, en aquest cas d'Ontinyent. També va estar escrita als anys 90 per Enric Gironés, en una dècada en la que l'ús de la xirimita ja s'havia recuperat i l'instrument tornava a cobrar importància en la societat valenciana. En la capitania 1999 de la filà Maseros d'Alcoi, "El Regall" va ser la banda sonora escollida per a l'apartat del boato ambientat en la Verge dels Lliris. Una melodia tan tradicional ens transportava a setembre, al dia de la Romeria dedicada a la patrona d'Alcoi.
"GLORIA" de Pedro Joaquim Francés és una marxa cristiana de 1993. Es va fer popular als anys 90 i va estar tan cremada que va quedar oblidada durant uns anys. Però la filà Maseros no va desaprofitar l'ocasió i va utilitzar "Gloria" per a la capitania cristiana 1999, encara que la marxa cristiana no té res a veure amb els Llauradors. Està dedicada a una família de Beneixama i el nom ho diu tot: Estar al cel, estar en la glòria celestial.
"AMBAIXADORA CONTRABANDISTA 1998" no sona com el típic pasdoble de la filà Contrabandistes. Fins hi tot té un so molt bèl·lic, amenaçant i seriós. No obstant, Miguel Àngel Sarrió li va dedicar aquesta marxa cristiana a la seua germana, ambaixadora cristiana d'Ontinyent en 1998. Mesos desprès de les Festes d'Ontinyent "Ambaixadora contrabandista 1998" va sonar en Alcoi per a la favorita del capità masero de 1999. Les ballarines de Carmina Nadal també van executar els seus passos amb aquesta marxa cristiana.
"DIMONIS DE MASSALFASSAR" té una adictiva melodia de Xavier Richart. Està composada per a que la colla de dimonis faja el seu correfoc pels carrers del xicotet poble de Massalfassar. La qualitat de la partitura per a xirimites ha fet que a dia de hui encara es toque en les Festes de Moros i Cristians, tal i com va passar en l'Entrada Cristiana d'Alcoi per al capità de 1999.
"L'ALTET DELS CANONS" no podia faltar en aquest recopilatori de música festera de la filà Maseros per ser una de les marxes cristianes més brillants de José Rafael Pascual Vilaplana. Li la va dedicar al seu paisà Rafael Colomer, qui anava a ser el capità cristià de la filà Maseros de Muro en 1989. 10 anys desprès "L'altet dels canons" va acompanyar a l'esquadra de negres de la capitania cristiana dels Maseros. Per tant en Alcoi va sonar en 1999, quan José Rafael Pascual Vilaplana ja gaudia d'èxit amb aquesta divertida marxa cristiana. El nom fa referència a un lloc muntanyós de Muro amb casetes. "L'altet dels canons" va rebre aquesta denominació degut a que era l'únic lloc del Port d'Albaida on es posaven canons en 1808. Els canons atacaven a les tropes napoleòniques en la Guerra de la Independència contra l'imperi de França fins a 1814. 200 anys desprès del conflicte bèl·lic "L'altet dels canons", a part de ser un terme de Muro, també és una famosa marxa cristiana.
"PRÒLEG AL TIO PEP" és una marxa cristiana per a la filà Maseros d'Alcoi. La va escriure Francisco Valor en 2006, quan la seua carrera musical començava a despuntar i les seues obres s'estaven fent conegudes. "Pròleg al Tio Pep" està basada en una marxa cristiana de José Maria Valls i a l'hora té com a inspiració la cançó popular "El tio Pep se'n va a Muro". Òbviament tots coneixem aquesta cançó popular amb lletra quotidiana, però l'adaptació a marxa cristiana no es toca massa al carrer. Va acompanyar a l'esquadra d'enmig 2006 de la filà Maseros. Els components de l'esquadra anaven cantant "De Muro que em portaràs tio Pep" mentre baixaven pels carrers d'Alcoi. El tio Pep és un personatge rural molt recordat que fins hi tot té una estàtua a Muro, junt a una tartana i un burro. És un símbol del poble al mateix temps que una cançó antiga vigent hui en dia.
"DE QUIRÒGA A SÉNECA" es va composar en 2007 i per tant aquest any compleix 10 anys. Miguel Àngel Más Mataix li la va dedicar a la Foguera Séneca Autobusos de la ciutat d'Alacant. Aquesta marxa cristiana també és l'himne de la Bellea del Foc de les Fogueres del barri alacantí de Benalúa. "De Quiròga a Séneca" va acompanyar al ballet de Carmina Nadal i a la favorita i les dames en l'alferecia cristiana 2012 de la filà Maseros d'Alcoi.
"VICEDO CAPITÀ" va ser estrenada en la solejada Entrada Cristiana 1987 de Muro, en l'any en que la filà Maseros tenia càrrec amb Paco Vicedo. La música d'Enric Gironés no es va tocar en Alcoi fins al 2012, quan la filà Maseros va aprofitar "Vicedo capità" per al boato de l'alférez cristià.
"TABAL I SARAGÜELLS" té dos versions: Una per a banda i altra per a xirimites. Gràcies a l'alférez cristià 2012 d'Alcoi aquesta marxa cristiana de Mario Roig es va fer famosa i als últims anys no ha parat de sonar en totes les Festes de Moros i Cristians que es celebren al territori valencià. A més a més "Tabal i saragüells" inclou un fragment de "La Muixeranga d'Algemesí" que la fa més emotiva. S'ha convertit en un himne impressionant per als festers i desde 2012 es considera la marxa cristiana de moda. "Tabal i saragüells" té una sonoritat que entusiasma al públic i als festers, sobretot als d'Albaida ja que va ser Vicent Belda, amic de l'autor i masero, qui la va estrenar en 2003 en l'Entrada Cristiana d'Albaida. La peça musical té varies parts, algunes identifiquen a la societat valenciana, altra als castellers i altra a les danses regionals. Per això és una marxa cristiana que arriba a tots i que va servir de cloenda a l'alferecia masera 2012, desempenyada per José Luis Giner.
"XAFIGUEM" va ser una de les primeres peçes musicals que es van escoltar en l'Entrada Cristiana 2013. Però abans s'havia escoltat l'himne regional en la capitania de la filà Maseros ja que es recreava la conquesta de València. El ballet Silma tenia preparat un homenatge a Jaume I i el centenar de la ploma. Darrere un exèrcit de ballesters la coreografia feia moviments de gimnàstica al so de "Xafiguem" de Mario Roig. L'estrena de la peça musical va estar a càrrec de la colla de xirimiters "La Xafigà" de Muro en l'any 2010.
"NIT DE BRUIXES" i en especial la part Akelarre ha servit d'inspiració per a varios ballets d'Alcoi. Els rats penats de la capitania cristiana 2013 de la filà Maseros van ballar amb aquesta peça musical del compositor Antonio de la Asunción. La música està inspirada en els sortilegis de les bruixes medievals i l'ambient perillós d'un akelarre es palpa en les notes musicals. L'agut so de les xirimites fan més teneborsa la suite "Nit de bruixes".
"EL DIVÍ" no és una marxa cristiana molt masera però va ser la reconeguda obra de Francisco Valor va ser la banda sonora per a la favorita de la filà Maseros en 2013. "El diví" s'ha tocat molt desde la seua estrena en l'estiu de 2007, en una versió amb coral. En la capitania cristiana 2013 d'Alcoi sols la va tocar la banda de música. Va ser un encàrrec de la filà Hospitalaris de Torrent per al seu capità cristià Àngel Llàcer.
"THOR" va ser estrenada en un dels ballets de la capitania cristiana 2011 de la filà Asturianos d'Alcoi. I dos anys desprès seria la peça musical que oficialment va acompanyar al capità masero 2013: Fernando Muñoz. Thor és el déu de la pluja i els llamps en la mitologia nòrdica i el seu símil en l'antiga Grècia era el totpoderós Zeus. La música era més indicada per a ballar però el capità cristià 2013 va demostrar que l'obra de Saül Gómez també podia gastar-se per a la desfilada d'un càrrec fester.
"LLEBEIG" és altra marxa cristiana de Saül Gómez 100% bèl·lica. L'esquadra de negres de la filà Maseros la va elegir per a l'Entrada Cristiana 2013, sense fer cas als consells i recomanacions de músics. És una marxa cristiana poderosa però difícil de interpretar i a més a més recrea un ambient pirata que s'allunya de la simbologia llauradora. En "Llebeig" es pot apreciar el vent i els sorolls del mar, per exemple el so d'uns caragols marins. El capità cristià 2010 dels Mariners va estrenar "Llebeig" en l'any en que les Festes d'Ontinyent celebraven el seu 150 aniversari.
Per a finalitzar volem recordar unes marxes cristianes pròpies de les filaes de Maseros però que mai han sonat en Alcoi. Es tracta de "Draps bruts", "Manta, forca i festa", "La neta del Manyà", "Molí de lluna", "Saoro" i "Pepe el Rompe". Són marxes cristianes de gran qualitat que inexplicablement han passat desapercebudes per als Labradores d'Alcoi però identifiquen molt a Festes de poblacions properes com Cocentaina, Muro o Ontinyent. Animem a que els festers alcoyans les escolten i les disfruten. Tal volta en la futura esquadra d'enmig de la filà Maseros podem escoltar alguna d'elles, en especial "Manta, forca i festa". Haurem d'esperar fins a l'Entrada Cristiana de l'any 2020...
"TABAL I SARAGÜELLS" té dos versions: Una per a banda i altra per a xirimites. Gràcies a l'alférez cristià 2012 d'Alcoi aquesta marxa cristiana de Mario Roig es va fer famosa i als últims anys no ha parat de sonar en totes les Festes de Moros i Cristians que es celebren al territori valencià. A més a més "Tabal i saragüells" inclou un fragment de "La Muixeranga d'Algemesí" que la fa més emotiva. S'ha convertit en un himne impressionant per als festers i desde 2012 es considera la marxa cristiana de moda. "Tabal i saragüells" té una sonoritat que entusiasma al públic i als festers, sobretot als d'Albaida ja que va ser Vicent Belda, amic de l'autor i masero, qui la va estrenar en 2003 en l'Entrada Cristiana d'Albaida. La peça musical té varies parts, algunes identifiquen a la societat valenciana, altra als castellers i altra a les danses regionals. Per això és una marxa cristiana que arriba a tots i que va servir de cloenda a l'alferecia masera 2012, desempenyada per José Luis Giner.
"XAFIGUEM" va ser una de les primeres peçes musicals que es van escoltar en l'Entrada Cristiana 2013. Però abans s'havia escoltat l'himne regional en la capitania de la filà Maseros ja que es recreava la conquesta de València. El ballet Silma tenia preparat un homenatge a Jaume I i el centenar de la ploma. Darrere un exèrcit de ballesters la coreografia feia moviments de gimnàstica al so de "Xafiguem" de Mario Roig. L'estrena de la peça musical va estar a càrrec de la colla de xirimiters "La Xafigà" de Muro en l'any 2010.
"NIT DE BRUIXES" i en especial la part Akelarre ha servit d'inspiració per a varios ballets d'Alcoi. Els rats penats de la capitania cristiana 2013 de la filà Maseros van ballar amb aquesta peça musical del compositor Antonio de la Asunción. La música està inspirada en els sortilegis de les bruixes medievals i l'ambient perillós d'un akelarre es palpa en les notes musicals. L'agut so de les xirimites fan més teneborsa la suite "Nit de bruixes".
"EL DIVÍ" no és una marxa cristiana molt masera però va ser la reconeguda obra de Francisco Valor va ser la banda sonora per a la favorita de la filà Maseros en 2013. "El diví" s'ha tocat molt desde la seua estrena en l'estiu de 2007, en una versió amb coral. En la capitania cristiana 2013 d'Alcoi sols la va tocar la banda de música. Va ser un encàrrec de la filà Hospitalaris de Torrent per al seu capità cristià Àngel Llàcer.
"THOR" va ser estrenada en un dels ballets de la capitania cristiana 2011 de la filà Asturianos d'Alcoi. I dos anys desprès seria la peça musical que oficialment va acompanyar al capità masero 2013: Fernando Muñoz. Thor és el déu de la pluja i els llamps en la mitologia nòrdica i el seu símil en l'antiga Grècia era el totpoderós Zeus. La música era més indicada per a ballar però el capità cristià 2013 va demostrar que l'obra de Saül Gómez també podia gastar-se per a la desfilada d'un càrrec fester.
"LLEBEIG" és altra marxa cristiana de Saül Gómez 100% bèl·lica. L'esquadra de negres de la filà Maseros la va elegir per a l'Entrada Cristiana 2013, sense fer cas als consells i recomanacions de músics. És una marxa cristiana poderosa però difícil de interpretar i a més a més recrea un ambient pirata que s'allunya de la simbologia llauradora. En "Llebeig" es pot apreciar el vent i els sorolls del mar, per exemple el so d'uns caragols marins. El capità cristià 2010 dels Mariners va estrenar "Llebeig" en l'any en que les Festes d'Ontinyent celebraven el seu 150 aniversari.
Per a finalitzar volem recordar unes marxes cristianes pròpies de les filaes de Maseros però que mai han sonat en Alcoi. Es tracta de "Draps bruts", "Manta, forca i festa", "La neta del Manyà", "Molí de lluna", "Saoro" i "Pepe el Rompe". Són marxes cristianes de gran qualitat que inexplicablement han passat desapercebudes per als Labradores d'Alcoi però identifiquen molt a Festes de poblacions properes com Cocentaina, Muro o Ontinyent. Animem a que els festers alcoyans les escolten i les disfruten. Tal volta en la futura esquadra d'enmig de la filà Maseros podem escoltar alguna d'elles, en especial "Manta, forca i festa". Haurem d'esperar fins a l'Entrada Cristiana de l'any 2020...
No hay comentarios:
Publicar un comentario