La Fira Internacional de Turisme es celebra en Madrid cada mes de gener i per a Alcoi és una cita obligada. Anualment l'Ajuntament d'Alcoi ha estat promocionant les característiques de la ciutat dels ponts. Tots els regidors s'han bolcat en convertir a Alcoi en un lloc atractiu per als turistes de la zona de Llevant. "Costa Blanca" sempre els va rebre amb els braços oberts per a potenciar el turisme d'interior. Per això la marca d'Alcoi en Fitur sol ser els seus paratges naturals i les muntanyes. Hi ha hagut anys especials en que la regidoria de tradicions d'Alcoi ha centrat totes les mirades a la fira madrilenya. L'edició de 2025 és la número 45 i s'ha realitzat un vídeo sobre "Alcoi mirant la passat" unint les noves tecnologies a l'arquitectura física i urbana i els actors locals. La secció d'Alcoi s'ha centrat en varies temàtiques.
El patrimoni industrial i modernista: Alcoi és coneguda per la seua arquitectura modernista i el seu patrimoni industrial. En Fitur, van destacar edificis emblemàtics, així com la importància de la ciutat com a centre d’activitat industrial al segle XIX.
LesFestes de Moros i Cristians: Es va promoure la riquesa festiva com a element diferenciador, amb l'objectiu de captar més visitants durant aquestes celebracions, que enguany es celebraran a principis de maig.
La natura i el turisme d'aventura: Alcoi també va mostrar la seva proximitat a la natura, amb espais com el Parc Natural de la Serrella i el Parc Natural de la Font Roja, així com activitats a l'aire lliure com el senderisme i el ciclisme de muntanya.
Gastronomia i productes locals: També es va destacar la gastronomia de la zona, amb productes com la pericana o els plats típics d'Alcoi, convidant els visitants a descobrir els sabors locals.
En 2024 Alcoi va aprofitar Fitur per possicionar-se com una ciutat de contrasts, amb una gran oferta cultural, festiva i natural, buscant atraure tant turisme urbà com rural. A més a més es va anunciar el festival de cine d'animació "Animalcoi" i l'oferta de la ciutat com a destí turístic cinematogràfic. Així es buscava que Alcoi es convertira en lloc de referència per al rodatges de pel·lícules.
L'espai Costa Blanca va tindre en 2022 una taula redona en la que la Diputació d'Alacant li va donar prou difusió als atractius culturals d'Alcoi. Lorena Zamorano, regidora de Turisme, va dur a terme una presentació per a donar a conèixer el model de Destinació Turística Intel·ligent. Un dels objectius del turisme en Alcoi és l'evolució del seu model turístic en el marc de la gestió ecològica per guanyar en competitivitat i sostenibilitat. Les promocions amb eslogans com "Alcoi cor de muntanya", "Alcoi: Déjate conquistar" o "Alcoi t'espera" ja no estan de moda.
Finalment, desde Alacant Turisme Interior es van promocionar 8 rutes de muntanya i costa, algunes de les quals estaven dedicades a les comarques de l'Alcoià i el Comtat. Es volia aprofitar el creixement del senderisme que s'havia produït degut a la pandèmia del Covid-19. A més a més Alcoi formava part de la ruta BTT per a bicicletes d'alta muntanya. No és una ruta difícil per a ciclistes i es passava per la Serra Mariola i la Font Roja. Començava en Batoi i la Via Verda, les cases del Salt i la Serra de Sotarroni. Desprès es descendia cap al Barranc del Troncal, junt al riu Polop. Una ruta circular de 39 km i un desnivell acumuladol de 710 metres. Es considera de dificultat tècnica fàcil i dificultat física mitja. El temps aproximat és entre 3 i 4 hores.
L'edició de 2020 es van centrar en una nova iniciativa: l'oleoturisme. Es va parlar de les varietats d'oli i en la presentació va participar també Pau Ferrando Vilaplana de l'Almàssera de Millena i de l'oli Travadell. També es va fer un èmfasi en convertir Alcoi en una destinació turística atractiva per a famílies i per al turisme de proximitat. Aquest enfocament volia aconseguir que la ciutat fos percebuda com una destinació accessible per a un públic ampli, aprofitant la seva proximitat a grans nuclis urbans i el seu ambient tranquil i familiar.
Altres anys més generals s'han centrat en donar més visibilitat als museus de la ciutat i també a la gastronomia típica i els dolços. Les Festes de Moros i Cristians d'Alcoi mai s'han considerat una prioritat en Fitur, ja que al ser d'Interès Turístic Internacional són de sobra conegudes i no necessiten un llançament per a fer-se famoses. Ara que les Festes de Sant Jordi són Bé d'Interès Cultural si seria important promocionar-les a la Fira Internacional de Turisme de Madrid. Especialment tenint en compte que en 2026 es celebra el 750 aniversari de la Batalla d'Alcoi (1276) i seria interessant explicar la història i els orígens festers en un àmbit més general.
El Winter Black Swing Festival de 2019 va ser promocionat per Alcoi en Fitur. Un festival dedicat al Lindy Hop i la cultura que l'envolta i que portava 5 edicions fent-se en Alcoi. Es comptava amb grans professionals del ball, ajudats pel Conservatori Municipal de Música i Dansa Joan Cantó. El Restaurant Savoy va realitzar un showcooking on els assistents van tastar els sabors de la pericana i del Café Licor. Per a futures edicions hi ha que posar més atenció en degustacions culinaries de plats calents.
La primera Setmana Modernista d'Alcoi es va celebrar en 2017, així que al gener de 2018 es va aprofitar Fitur per a fer més coneguda la Fira Modernista de setembre. Es parlaria de l'escultor alcoyà Lorenzo Ridaura que va construir els àngels de l'altar major del Temple de Sant Jordi en 1918. De les escultures del cementeri algunes de les seues obres són "Àngel del silenci" (1903), una escultura situada en el panteó familiar d'Agustín Gisbert.
La realitat virtual va ser la protagonista de l'stand d'Alcoi en Fitur 2014. L'aplicació de vídeo en 360 graus mostrava distints moments de les tradicions alcoyanes com si estagueres vivint-les en directe. Amb unes Oculus Rift es podia experimentar la baixada dels 3 Reis Mags en la Cavalcada del 5 de gener i altres demostracions immersives desenvolupades per Publiaescala. L'alcalde Toni Francès va provar la demostració. Tant ell com altres assistents manifestaren que l'experiència havia sigut satisfactòria i resultava realment autèntica. Es buscava més repercussió mediàtica per a les Entrades d'Alcoi, ja que en 2014 caïen en maig i coincidien amb un pont llarg a Madrid pels dies 1 i 2 de maig.
La Llum de les Imatges va ser una exposició a les esglésies d'Alcoi que es va realitzar en 2011. Encara que la principal va ser sobre la cúpula de Santa Maria, l'art religiós va estar present en molts llocs de la ciutat. En gener de 2010 i 2011 la promoció de Fitur es va centrar en donar-li difusió a un esdeveniment que ajudava a restaurar i donar a conèixer la cultura catòlica. Es van centrar en la pintura, escultura, orfebreria, indumentària, música, arts decoratives i arquitectura. La fundació de la Generalitat Valenciana "La llum de les imatges" li va donar molta importància a Sant Jordi en els seus "Camins d'art" on es van exposar fins hi tot Cartells de Festes de Moros i Cristians amb el patró com a protagonista. Es van exposar 250 obres d'art i també es van restaurar els edificis.
En 2009 Alcoi va trencar els esquemes de Fitur. La carpa estava dedicada a la Cavalcada de Reis Mags, però allí no es regalaven folletos publicitaris, ni bolígrafs. Hi havia un fons de cases modernistes i uns patges pujaven als balcons autèntics per les tradicionals escales. La música va arrancar i quan sonava "L'entrà dels Reis" van aparèixer Ses Majestats sobre camells per a fer la seua entrada triomfal a l'estand de "Costa Blanca". L'emblemàtica arribada de Melchor, Gaspar i Baltasar entre patges amb regals va ser el moment estelar de la jornada inaugural de Fitur 2009. No se sap la rentabilitat econòmica d'aquella impressionant visita a Fitur, però l'alcalde Jordi Sedano va estar molt satisfet. En aquella extraordinària expedició a la capital van viatjar en autobús 300 alcoyans i alcoyanes. El govern municipal del PP va presumir molt en aquell moment d'haver aconseguit que els Prínceps d'Astúries visitaren la carpa d'Alcoi d'entre 800 estands. Felipe i Leticia van saludar i es van fer fotografies en les autoritats i Melchor Gaspar i Baltsar, a pesar de la fina pluja que amenaçava l'acte a l'exterior. Fins hi tot l'actual reina d'Espanya va acariciar als animals de Peluca i va ser molt simpàtica amb els alcoyans. Entre fotògrafs va conversar en Melchor i Baltasar sobre les besades al rei negre. Felipe VI va fer la promesa incomplida d'anar un any a la Cavalcada més antiga d'Europa. Una congregació de monarques màgics i monarques Borbons que va obligar a trencar tot el protocol. La dinastia espanyola va parlar amb els participants alcoyans i els músics de Canaries es van afegir a l'estand d'Alcoi per a fer unes entraetes improvidades. La percussió de Carnestoltes i les marxes mores es van mesclar en una espècie d'ensayo que va eclipsar la fira madrilenya. Va ser una recreació molt autèntica, muntada pel regidor Mario Santacreu, Javier Morales i Joanfra Rozalén. L'any 2009 Alcoi va centrar totes les mirades de Fitur, i això es buscava per a crear expectació de cara al 125 aniversari de la Cavalcada de Reis Mags d'Alcoi en 2010.
No hay comentarios:
Publicar un comentario