Analytics

viernes, 19 de junio de 2009

FILÀ ASTURIANOS


La filà Asturianos apareix en la primera acta que posseeix l'Associació de Sant Jordi, corresponent a 1839, el primer tro de la qual era Félix Espí, substituït l'any següent per Agustín Masià. L'any 1862, quan es va fer un torn oficial d'antiguitat, se li assignà el desè lloc. Més tard, en 1909, va passar a ocupar el segon lloc en el bàndol cristià, que és el que ocupa actualment. No obstant això, en 1929 estigué a punt de desaparèixer per falta de festers. Afortunadament, la desaparició no va arribar a produir-se, en fer-se càrrec de la filà un grup d'amics de la "Penya La Amistad", que assumiren la continuïtat de la filà Asturianos.
Aquesta filà ha vestit diferents dissenys al llarg de la seua història, però cal destacar que sempre han tingut, generalment, un caràcter medieval. El seu disseny actual és obra de Luis Solbes, un dels artistes que més fruits ha deixat en Nostra Festa. La túnica és de vellut ocre i porten al pit la creu d'Astúries amb l'alfa i l'omega. La capa de vellut roig i el casc de metall acaben de compondre la seua indumentària.
Va tenir un destacat protagonisme en 1876, any en què se celebrava el VI Centenari de l'Aparició de Sant Jordi a Alcoi, ja que un membre de la filà Asturianos, Felipe Pascual, va tenir el privilegi de ser el capità cristià en un any tan especial.
En l'Entrada Cristiana, la peça que normalment interpreta la seua banda de música és la marxa "A la Creueta", del compositor José Maria Valls Satorre. El títol de la marxa fa referència al nom pel qual la filà és coneguda popularment.
En Festes els acompanya la banda de música Unió Musical de Bèlgida.
En l'any 1997 van tindre l'últim Capità en la persona de Federico Agulló Pericas i l'any 1996 l'Alférez, que va ser Fermín Vélez Soriano.

No hay comentarios:

Publicar un comentario

El temps en Alcoi.

El Tiempo en Alcoy, Alcoi

Visites