Són els bombatxos de color verd els que identifiquen el nom de la filà. Possiblement se'ls anomenava de "Seda Verde" fins que el nom va ser canviat, cap al 1840, pel de llana, com va passar amb les altres filaes. Complementen la seua indumentària la jaqueta blava, faixa groga, xaleco roig i brodat, turbant i capot. Abans anaven amb un turbant amb ploma, capot de ratlles i manta. El disseny actual data de l'any 1928, a partir del qual no hi ha hagut cap canvi. En 1847 i 1848 la filà Verds va tindre els primers càrrecs d'alférez i de capità. A la primeria del segle XX, els Verds tenen idees renovadores per a la Festa. Entre d'altres, destaquen la indumentària feta per als músics, semblant a la de la mateixa filà. En 1917, any de la capitania d'Antonio Jordà Sempere, els Verds mostren un gran boato en l'Entrada Mora, incorporant la primera esquadra de negres de la història.
A pesar que es fixa la seua data de fundació abans de 1839, la filà Verds va celebrar el seu centenari en 1966, ja que en 1850 van desaparèixer i la filà es va refundar en 1866. Curiosament, tingueren la sort de capitanejar el bàndol moro en el VI i VII Centenari del Patronatge de Sant Jordi, patint una pluja suau en l'any de capitania mora 1976.
En 1955 es va estrenar la marxa "Moros Verdes", del mestre Manuel Sagi Echevarria, composició que avui continua interpretant-se cada 22 d'abril en la seua desfilada solemne.
En Festes els acompanya la banda de música Ateneu Musical de Rafelguaraf.
En l'any 2004 van tindre l'últim Capità en la persona de Antonio Carbonell Llopis i l'any 2003 l'Alférez, que va ser Luis Carbonell Llopis.
No hay comentarios:
Publicar un comentario