lunes, 22 de junio de 2009

FILÀ GUSMANS


L'origen dels Gusmans cal buscar-lo en la "Sociedad Católica de los Luises", que presidia el reverend Leonardo Blanes Terol. En la junta del 28 de maig de 1905 es va aprovar el disseny de la filà i es va autoritzar la seua participació en la Festa de Moros i Cristians, però no van eixir a la Festa fins a 1907.
Però, sens dubte, l'impacte fonamental de la filà Gusmans en la Festa és el seu disseny, que desde la seua fundació és el mateix, excepte alguns petits canvis, pràcticament inapreciables. Va ser l'excel·lent pintor alcoyà Francisco Laporta Valor qui, inspirant-se en els quadres historicistes de l'època, va dissenyar el vestit de la filà, amb la particularitat de fer-ho per a infants i cavallers; així marcava la pauta de donar propietat històrica al bàndol cristià. Aquest vestit està compost de capa roja, faldó blanc, túnica grisa i corretges marrons de cuero amb claus.
El primer càrrec que exerciren els Gusmans va ser l'alférez de 1910 en la persona de Francisco Laporta Boronat, el qual l'any següent també en va acceptar ser el capità cristià.
Durant els anys 20 cal destacar l'organització de la Cavalcada dels Reis Mags d'Alcoi, la primera d'Espanya, per part dels Gusrnans, quan la filà tenia el local al carrer del Caragol; amb això van ajudar a mantenir una Festa a hores d'ara més que centenària. Moltes són les seues activitats, com les visites a centres benèfics, però tal volta la més coneguda és la representació del primer acte d'El Tenorio a la seu de la filà, on els versos de Zorrilla es barregen amb la sornegueria dels festers que interpreten els papers.
El seu aspecte és el que ha donat nom a la marxa que actualment els acompanya: "Claus i Corretges", estrenada en 1993 per a l'esquadra d'enmig. A més a més tots els anys trauen una alegre Roponà.
En Festes els acompanya la banda de música Agrupació Musical El Delirio de Gorga.
En l'any 2000 van tindre l'últim Capità en la persona de José Luis Sanchis Machancoses i l'any 1999 l'Alférez, que va ser Fernando Gisbert Pascual.

No hay comentarios:

Publicar un comentario

El temps en Alcoi.

El Tiempo en Alcoy, Alcoi

Visites