Per primera volta en els 65 anys de Nostra Festa en el Sanatori de Fontilles, la jornada va transcórrer un dissabte. Habitualment la visita a Fontilles es celebrava un diumenge d'octubre però degut a la baixada de participants en els últims anys, el president de la Penya Fontilles, Sixto Zaragoza, va prendre la decisió de celebrar els actes un dissabte. I l'afluència de públic i festers va augmentar. No obstant, encara que aquest any han anat més filaes, 4 més que en 2014, es nota que la Visita a Fontilles passa per un mal moment i la popularitat no és la mateixa que fa uns anys. No s'ha perdut l'esperit de la visita perquè es segueix fent la visita als malalts, però la il·lusió ja no és la mateixa i es percep amb facilitat. Un canvi tan propici com celebrar l'Entrada un dissabte sols ha fet que 14 filaes desfilen pels carrers estrets de Fontilles. Fa uns anys més de 20 filaes s'involucraven en la Visita a Fontilles. Actualment sols col·laboren les filaes de càrrec i algun grup reduït de components d'altres filaes. Perquè filaes com Mudéjares sols tenien una esquadra de 8 membres, amb formadora femenina. Però lo important en aquesta visita és la solidaritat i els diners recaptats. Els 10000 euros recaptats van destinats als malalts de lepra que hi ha al Sanatori de Fontilles, en la Vall de Laguar a la comarca de la Marina Alta. Els actes del matí del dia 17 d'octubre de 2015 van ser l'interpretació de l'Himne de Festes, la Diana, la Missa Solemne, la visita dels càrrecs als malalts per a que els 5 repartisquen regals als residents.
Després del dinar de germanor, la vesprada quedava reservada per a l'Entrada. Els moros van arrancar la desfilada amb un bon humor i molta alegria. No es tracta d'un acte seriós però el comportament d'alguns festers no és del tot correcte i li lleva prestigi a la Visita a Fontilles. L'ambient festiu es va transmetre al públic gràcies a les marxes mores i cristianes que van sonar. El capità moro de la filà Judíos va desfilar junt a la favorita, cavallers, dames i esquadra de negres. A Toni Masià el seguia l'altre càrrec del bàndol moro: l'alférez miquero Javier Ferràndiz. Les dames van formar una esquadra i els cavallers altra. L'última esquadra del bàndol moro va ser la genuïna esquadra de negres de la filà Miqueros. Les grans absents en la desfilada mora van ser les filaes Abencerrajes i Magenta que tenint esquadra especial no van participar, per a decepció del públic. Tampoc estaria de més demanar que els ballets professionals d'Alcoi s'involucraren en la Visita a Fontilles, ja que mai participen i serien un gran atractiu per a les xicotetes Entrades.
Els xiquets també van tindre la seua pròpia esquadra, dirigida pel Sant Jordiet 2015: Mauro Alcaraz. Després va ser el torn de la filà Vascos. Els cavallers i dames van desfilar a la manera tradicional creant un llarg passadís per al seu capità cristià: Eduardo Tormo visiblement emocionat en la despedida del seu càrrec. La participació de la filà Vascos va ser la més multitudinària, fins hi tot van haver estandards i no va faltar la meravellosa esquadra de negres del capità cristià. També s'ha apreciat un descens en els participants que eixen amb els vestits del boato. Fins hi tot es dona el cas de que a l'alférez cristià no el va acompanyar cap component del boato, tan sols un grup reduït de cavallers, la favorita i el rodella. Les filaes cristianes que van desfilar van ser Cruzados, Almogàvars que van sorprendre per l'aparició d'esquadres mixtes. En un acte tan desenfadat poc importa si són dones o homes i poc importa si van amb el disseny femení o masculí. L'essència de la Visita a Fontilles es passar-ho bé i fer disfrutar als malalts, trencant la rutina d'un centre de la tercera edat. Fins hi tot alguns residents del Sanatori van desfilar en les esquadres de la filà Cides i Navarros. Darrere dels Gusmans anava l'esquadra d'enmig cristiana. La filà Alcodianos si va participar en Fontilles i al contrari que l'esquadra d'enmig mora, els esquadrers van poder lluïr el seu trage bèl·lic per última volta en la vida. Ignacio Herrero va ser l'últim càrrec que va desfilar en l'Entrada. L'alférez cristià de la filà Mozàrabes es mostrava orgullós amb el seu magnífic trage i acompanyat de la marxa cristiana "Paco Jover". L'esquadra de negres mossàrab tancava l'Entrada de Fontilles 2015.
En la 65 Visita al Sanatori de Fontilles també s'ha fet notable la integració de la dona en la festa, amb moltes esquadres femenines i sense que fora un cas excepcional o polèmic. La normalitat era tan patent que fins hi tot van haver esquadres mixtes i les favorites agafaven un paper rellevant en l'acte central de la Visita a Fontilles.
Són temps de canvi per a les Festes de Moros i Cristians d'Alcoi i una mostra d'aquest fet és la sorprenent noticia que ha donat l'Ajuntament aquesta setmana: Els germans Piñero crearan el Cartell de Festes 2016. L'alcalde Toni Francés aposta per autors alternatius que no són pintors. Si en 2015 era un fotògraf l'autor del Cartell, aquest any ho seran un artesà: José Miguel Piñero, i un professional dedicat a la publicitat: Antonio Piñero. La capacitat creativa dels dos germans augura un gran Cartell per a les Festes de Sant Jordi 2016. Cal destacar que el Taller de Piñero va ser l'inventor dels famosos caragols que desde fa uns anys han invadit Alcoi. Les ments prodigioses dels dos artistes ja estan pensant en eixa responsabilitat gratificant que és fer el Cartell de Festes i un sector de la població els demana un Cartell arriscat i innovador, fins hi tot en 3 dimensions. El somni dels germans Piñero ara és un repte que afronten amb entusiasme. Desitgem a José Miguel i Antonio Piñero molta sort en el procés creatiu i que no defrauden el pròxim 1 d'abril. Cooperació i talent seran les bases del pròxim Cartell 2016.
Amb la final del Campionat de Cotos arriba el cap de setmana central del Mig Any 2015. El dimecres 21 d'octubre les filaes Abencerrajes i Cruzados s'enfrontaran com a finalistes en el famós joc de cartes. El divendres 23 d'octubre es presentarà el Sant Jordiet 2016 de la filà Asturianos. Juan Anduix viurà una vesprada molt intensa al Col·legi Tomás Llàcer. A les 20:30, al Teatre Calderón es celebrarà la Presentació Oficial de capitans i alferes 2016: El veterà Francisco Baldó serà el capità cristià de la filà Mozàrabes i Pedro Luis López serà el capità moro miquero, després d'haver sigut cabo batidor en l'alférecia de 2015. L'expresident del Club Deportivo Alcoyano Javier Gandia agafarà altre paper: el d'alférez cristià de la filà Almogàvars i Fidel Mestre serà presentat públicament com a alférez moro de la filà Xanos. Proclamats els càrrecs festers arribarà el dia més replet del Mig Any: el dissabte 24 d'octubre amb la celebració a la Glorieta del XLIII Concurs d'Olleta Alcoyana. Adjuntem també l'horari de la Entraeta del Mig Any que plenara la nit de tardor de música festera.
No hay comentarios:
Publicar un comentario