Analytics

jueves, 16 de junio de 2016

MURAL DE L'ALTAR DE LA FESTA ALCOYANA

El desaparegut pintor Ramón Castanyer no sols va engrandir les Festes de Moros i Cristians amb la creació d'un nou llibret de filaes, sinó que també va pintar un meravellós mural a l'altar del Santuari de Maria Auxiliadora d'Alcoi. Aquest mural de Ramón Castanyer té data de 1993 i es molt admirat entre els Salesians d'Alcoi perquè es troba en la capella de Sant Jordi.

En aquest mural apareixen tots els motius principals que conformen les Festes de Moros i Cristians d'Alcoi: El patró, les filaes mores i cristianes, els càrrecs festers, la relíquia, els àngels celestials, carrosses, animals, banderes, l'alardo, l'enramada i el castell. El mural de la Festa Alcoyana és una pintura teatral i completa degut a que Ramón Castanyer la va fer quan ja era un veterà i sabia aprofundir en detalls. Entre les filaes hi ha un autoretrat del propi pintor alcoyà, i destaca per damunt dels altres ja que l'abencerraje és l'únic fester que va a camell. Com Ramón Castanyer pertanyia a aquesta filà mora, ell mateix porta el vestit groc i al seu costat apareixen també sobre camells les favorites que són la seua família. 

Fem un repàs de tots els elements del Mural, aprofundint en les 28 filaes que també són retrats de reconeguts festers de prestigi de cada entitat. Per exemple el llaner és José Luis Córcoles, fester il·lustre que va faltar fa pocs mesos. En quant als càrrecs festers estan inspirats en Hermelando Linares dels Gusmans en 1986, Santiago Lillo dels Judíos en 1987 i Rogelio Vaello que apareix disparant com a alférez cristià dels Almogàvars en 1988. Són càrrecs dels anys 80 que es poden reconèixer fàcilment pels seus trages i carrosses. A continuació mostrem els festers moros i cristians junt als escuts de les filaes que representen:
 Filà Benimerines.
 Filà Marrakesch.
 Filà Mudéjares.
 Filà Ligeros.
 Filà Abencerrajes.
 Filà Cordoneros.
 Filà Berberiscos.
 Filà Magenta.
 Filà Verds.
 Filà Realistes.
 Filà Xanos.
 Filà Miqueros.
 Filà Judíos.
 Filà Llana.
 Filà Andaluces.
 Filà Asturianos.
 Filà Cides.
 Filà Maseros.
 Filà Gusmans.
 Filà Cruzados.
 Filà Vascos.
 Filà Navarros.
 Filà Tomasines.
 Filà Mozàrabes.
 Filà Muntanyesos.
 Filà Alcodianos.
 Filà Almogàvars.
 Filà Aragonesos.
 Capità cristià.
 Capità moro.
 El patró a cavall llançant fletxes. Associació de Sant Jordi.
 Portadors de la relíquia de Sant Jordi.

Al lateral esquerre del mural estan pintats els trages antics d'algunes filaes, una carrossa floral i les muntanyes d'Alcoi amb la torre Na Valora en xicotet. A la part central i alineats estan els festers de les 28 filaes. El Mossèn Torregrosa separa el bàndol moro del cristià i alguns festers estan plantats i altres sobre cavalls. Al mig del mural estan la relíquia de Sant Jordi que brilla gràcies a la pintura daurada i que està envoltada de heraldos i coloms. D'entre els banderins de les filaes sorgeixen el capità moro i cristià amb les seues respectives carrosses luxoses. Uns àngels sostenen l'escut d'Alcoi i a l'altra part més alta està Sant Jordi Matamoros sobre un cavall blanc. Apareix d'entre els núvols per a llançar fletxes i salvar als alcoyans de l'atac dels invasors. A la part dreta del mural està l'enramada que subjecta una tela amb la creu i la mitja lluna. I baix apareix l'alférez cristià en el dia els trons i el Castell de Festes envoltat de fum. La cúpula de la capella forma un cel de núvols de colors.

El Mural de la Festa Alcoyana de Ramón Castanyer no s'ha de confondre amb el Mural de Sant Jordi de Fernando Cabrera (1866-1937). Aquesta obra de 1888 es troba al Temple de Sant Jordi i conta la història de l'atac d'Al Azraq en 1276 fins l'aparició miraculosa del Sant. El Mural de la Festa Alcoyana és més colorista i està al Santuari de Maria Auxiliadora, encara que els dos tenen un component religiós i un protagonista comú: Sant Jordi.

Després d'acabar aquest mural, Ramón Castanyer es va dedicar a pintar els quadres de caràcter històric que relataven els fets de la Revolució del Petroli en la que els insurrectes treballadors i sindicalistes van assassinar a l'alcalde Agustín Albors que és conegut en Alcoi com "el Pelletes". Per acabar, internet ens ofereix un vídeo de 1993 en el que està gravat el procés de creació de l'obra pictòrica de gran realisme que és el "Mural de l'altar de la Festa Alcoyana". A la gravació es poden veure diferents dies de treball en els que apareix Ramón Castanyer pintant al oli els 200 metres quadrats que té la capella de Sant Jordi dels Salesians. Tota aquesta informació pretén ser un homenatge viral al magnífic pintor alcoyà Ramón Castanyer.

Mural del Altar de la Festa, Alcoy por sebas233

No hay comentarios:

Publicar un comentario

El temps en Alcoi.

El Tiempo en Alcoy, Alcoi

Visites