Analytics

martes, 4 de febrero de 2020

NEVADES A ALCOI

La neu és un fenomen meteorològic poc freqüent a la ciutat d'Alcoi. No obstant sol caure una nevada forta cada dos anys. Les muntanyes de la comarca solen cobrir-se de blanc varies voltes durant l'hivern, però que la neu qualle a Alcoi és més difícil. A continuació recopilem les grans nevades que ha tingut Alcoi al llarg de la seua història recent. 

-2020:
La nevada més recent de la comarca de l'Alcoià i el Comtat es va produir fa poques setmanes. El diumenge 19 de gener de 2020 arribava a Llevant la borrasca "Gloria" que portaria fort vent, pluja i una baixada de les temperatures. En ple hivern no era d'estranyar que l'aigua es convertira en neu en pobles com Ibi, Castalla, Alcoleja, Agres, Biar, Onil o Alcoi. Les classes es van suspendre per a evitar danys i que la joventut disfrurara de la neu als carrers. Però els efectes del temporal també van tindre una part negativa i dolorosa: Els despreniments i la caiguda de varies cases al casc antic de la ciutat. Una tragèdia que va provocar una mort i les queixes dels veïns del centre, cansats del mal estat dels edificis vells. Les 5 cases enderrocades han deixat patent que el barri més històric d'Alcoi necessita una restauració. El carrer Casablanca i el carrer Pintor Casanova han sigut els més afectats. El mal temps ha deixat 184 litres per metre quadrat, molts d'ells en forma de neu. Alcoi va quedar incomunicat al tancar-se totes les carreteres en la jornada del dilluns 20 de gener de 2020.

-2018:
La nevada del 2 de febrer de 2018 va ser important a les muntanyes d'Alcoi, sobretot a la Font Roja i la serra Mariola. Als barris alcoyans va nevar menys, però si es va poder jugar a llançar-se boles de neu o fer algun ninot de neu als parcs. Els ametlers ja estaven florint i van haver de suportar més de 10 centímetres de neu a les rames. 


-2017:
Tal volta és una de les nevades més recordades dels últims anys. La raó va ser la intensitat amb la que va nevar a Alcoi els dies 17 i 18 de gener de 2017. Va començar durant la nit i els alcoyans es van despertar amb tota la ciutat coberta de neu gelada. Les fotografies per a recordar els 9 litres de neu caiguts van ser compartides per les xarxes socials. La gent tenia moltes ganes de neu, ja que feia anys que no nevava fort i en 2015 la neu no va quallar. El divendres 20 de gener de 2017 el grup català "Manel" actuava a la ciutat i la neu encara no s'havia derretit a la Plaça d'Espanya.

-2013:
Poc habituals són les nevades al mes de novembre, quan encara és tardor i no fa un fred exagerat, però el dia 16 de novembre de 2013 la província d'Alacant va al·lucinar amb una forta nevada que congelava els termòmetres. Els 26 litres de neu caiguts es van rebre amb alegria, ja que no havia nevat en tot l'any i en 2012 tan sols va nevar tímidament un matí.


-2010:
La primera sorpresa de l'any i de la dècada va ser la neu caiguda els dies 7, 8 i 10 de gener de 2010. El 125 aniversari de la Cavalcada de Reis Mags no va tindre bon temps, però almenys la neu es va esperar fins que acabaren les Festes nadalenques. Els agricultors van perdre gran part de la collita d'olives. El 13 de febrer de 2010 va tornar a nevar a Alcoi, deixant 4 litres més de neu acumulada. La coincidència amb el cap de setmana va fer que els alcoyans eixiren al carrer a veure la fina neu.


-2009:
El mes desembre de 2009 va ser molt bo per als aqüífers d'Alcoi. El dia 14 de desembre van caure 24 litres per metre quadrat en forma de neu i pocs dies desprès va tornar a nevar. El dia 19 de desembre va nevar un poc menys i sols va quallar a la serra. Els paisatges eren molt bonics, però també es van produir desperfectes en cases i garatges de la ciutat. La proximitat amb Nadal va ser motiu de felicitat, perquè la neu és més normal als mesos de gener i febrer.

-2008: 
Tal volta siga una de les nevades més curioses d'Alcoi, per la data en la que va caure. La casualitat va fer que coincidira amb el diumenge de Resurrecció. La Setmana Santa acabava el 23 de març, quan la primavera encara no s'havia deixat notar. Alcoi es preparava per al pròleg de les Festes de Moros i Cristians: La Glòria Major. Els Sargentos miraven al cel encapotat, tement la pluja. El que no s'esperaven els festers va ser la neu. Poc desprès d'acabar la mascletà, la neu va fer acte de presència als carrers d'Alcoi. Va parar de nevar per la vesprada i es va poder celebrar l'Entraeta del berenar. Molts alcoyans es van menjar la mona a les muntanyes nevades.
La nevada del 26 de novembre de 2008 va ser intensa durant el matí, però la neu va durar poques hores a causa de la pluja posterior. Ni tan sols es van suspendre les classes a les escoles i instituts. A les carreteres va haver més problemes i es va tirar sal. Les nevades de 2007 i 2008 van ser fluixetes, però la del 23 de març es recorda encara per ser l'única volta que ha nevat el dia de la Glòria.


-2006:
La nevada de 2006 va durar dos dies: El 27 i 28 de gener. La persistència del temporal va provocar situacions de perill i es van tancar 11 carreteres de l'interior de la província d'Alacant i València. En total van caure uns 20 litres per metre quadrat. La neu va quallar en la ciutat d'Alcoi i també a les muntanyes. L'estampa del Barranc del Sinc va ser molt fotografiada per a la posteritat. Es tracta d'una de les postals més utilitzades, ja que el Barranc del Sinc és un símbol d'Alcoi. El camp de futbol del Collao va acabar amb una capa de 30 centímetres de neu i el Club Deportivo Alcoyano no va poder jugar el partit del diumenge 29 de gener de 2006.

-2005:
Febrer va ser l'únic mes de l'any en que va nevar a Alcoi durant tot el 2005. L'ona de fred polar i la pluja van donar les condicions per a tindre la nevada més gran en dècades. Els dies 27 i 28 de febrer i el dia 1 de març la ciutat es va paralitzar per l'adversa climatologia. Les classes es van suspendre i els xiquets i xiquetes van disfrutar de dies lliures per a passar-ho bé en la neu. Va haver accidents de tràfic, encara que s'havia tirat sal a les carreteres. També el servici d'autobús urbà es va cancel·lar. Es van recollir 43 litres per metre quadrat en forma de neu.  

-2003: 
Alcoi va tindre dos xicotetes nevades durant el 2003, sent la més curta el dia 11 de gener. En canvi, el 15 de febrer de 2003 la neu si va quallar a la ciutat d'Alcoi. Es van suspendre les classes per a que els xiquets i xiquetes disfrutaren dels 29 litres per metre quadrat d'aigua congelada, és a dir de neu sòlida. Els barris de la zona alta van ser els més castigats, per les costeres que feien difícil caminar sense esvarar-se. Encara que al 2002 també havia nevat un poc, Alcoi portava molts anys sense una nevada gran.

-1996:
El dimarts 14 de febrer, dia dels enamorats, va començar a nevar en Alcoi amb força. Però va ser el 15 de febrer de 1996 quan la neu es va instal·lar a la ciutat de forma definitiva. No es van lamentar problemes, però si es demanava precaució per a circular per la Carrasqueta. Al 1994 i 1995 també havia nevat lleugerament. De fet la Nevada d'abril de 1995 és molt recordada perquè va permetre als festers fer-se fotos xafant neu. El dia 23 d'abril Alcoi celebrava el dia de Sant Jordi i les baixes temperatures i el mal temps van donar com a resultat un fet inusual. Neu a les Festes de Moros i Cristians 1995. 

-1993:
Una tempesta va acabar convertint-se en ventresca de neu i aire gelat. Durant la vesprada del dissabte 27 de febrer de 1993 ja va caure molta neu, però es va arribar als 38 litres per metre quadrat quan la nevada va cessar el 28 de febrer. Al ser cap de setmana els xiquets i xiquetes de la comarca van poder xafar la neu, però també es van patir talls en l'electricitat i moltes cases es van quedar sense llum. Els 15 centímetres de neu acumulada es van triplicar a la Font Roja. Es van posar de moda els ninots de neu damunt  dels cotxes, amb botons, bufandes i safanòria.

-1992:
Una nevada extraordinària va caure sobre Alcoi el dia 24 de gener de 1992. El fred insuportable d'aquells dies va tindre com a conseqüència la nevada més infeliç de les que es recorden a Alcoi. La gent no volia eixir fora pel mal temps i els carrers van estar molt buits, tal i com es pot veure al vídeo.
La quantitat de neu no va ser molt elevada, però va blanquejar tots els barris d'Alcoi. Nevades similars es van viure a la ciutat el 14 de febrer de 1984, el 12 de febrer de 1983, el 23 de març de 1982 i el 11 de gener de 1981.


-1980:
La segona nevada més important de la història d'Alcoi és del 13 de gener de 1980. De fet es manté en la memòria col·lectiva com una efemèride destacada. Aquell dia hivernal la neu va tindre 60 centímetres d'espessor. Es van caure teulades i alguns empresaris es van arruïnar al afonar-se varies fàbriques. Durant 30 hores no va deixar de nevar en tot Alcoi, tenint conseqüències greus en la seguretat i economia de la ciutat. Una ciutat col·lapsada que el 13 de gener de 1980 no va poder disfrutar de la neu com desitjaven tots. Talls en l'electricitat i carreteres incomunicades van fer que fins hi tot es mobilitzara l'exèrcit per a recuperar la normalitat. El desastre va superar totes les expectatives quan el poliesportiu municipal no va suportar el pes de la neu. Alcoi va ser declarada zona catastròfica, i això que la temperatura no va ser inferior als 0 graus. Feia 20 anys que la ciutat no sofria una nevada com la del 13 de gener de 1980. En gener de 1960 es van arribar als 50 centímetres de neu amuntonada.

-1958:
El Castell de Festes ja estava plantat quan va nevar el 13 d'abril de 1958. No és corrent que neve en abril, a pocs dies de les Festes de Moros i Cristians. L'enramada festera es va cobrir de blanc en una jornada molt recordada i que va ser fotografiada per molts curiosos, sobretot per ser una imatge excepcional que mai s'ha tornat a repetir. L'ambient gèlid va propiciar una nevada històrica que els alcoyans es van prendre amb humor. A les filaes no es desitjava "Bones Festes", sinó que deien "Bon Nadal i feliç any nou". El Castell de Festes es va construir en 1895 i fins a 1958 mai va estar nevat, encara que tots els anys li cau alguna tromba de pluja. La capa de neu el dia 14 d'abril de 1958 era de 80 centímetres. L'aire polar arrasaria amb els cultius i va deixar unes Festes de Sant Jordi 1958 passades per aigua. A l'any 1942, Alcoi també va viure una nevada difícil el 8 de febrer. El motiu del desastre va ser que, en plena postguerra, no hi havien mitjans disponibles per a llevar la neu i la població es moria de fam.

-1926:
La nevada de referència per a tots els alcoyans i alcoyanes és la dels dies 26, 27 i 28 de desembre de 1926. Una data molt llunyana però recordada amb el pas del temps per la magnitud del temporal. Evocada pels més vells, sempre se l'ha anomenat "La Nevada Grossa". Va ser l'ona de fred més intensa del segle XX a Espanya. Al Santuari de la Verge dels Lliris, situat al paratge natural del Carrascal de la Font Roja, hi ha una placa commemorativa. A l'ermita està la plaça que deixa clar fins on va arribar la neu el dia 27 de desembre de 1926: Als 2,10 metres d'altura. La copiosa nevada va canviar la vida dels ciutadans i fins hi tot en algunes cases s'havia d'accedir pel balcó del primer pis. El dia 12 de gener de 1927 encara quedava neu als carrers del nucli urbà. Desde el 10 de desembre de 1883 no es vivia una nevada de tal nivell. El dia 28 de desembre de 1926 els carrers estaven intransitables, les faroles no funcionaven i els trens no podien circular per les vies. Moltes famílies es van quedar sense menjar pels problemes d'abastiment, i més tractant-se dels dies posteriors a Nadal. Alcoi vivia en 1926 una crisi econòmica que va empitjorar amb "La Nevada Grossa". La neu va destrossar indústries de paper i tèxtil. Comerços i vivendes també van patir danys, però no van haver víctimes mortals. La ruïna de moltes fàbriques va ser conseqüència de que no estaven preparades per al pes de tanta neu. La nevada va coincidir amb la construcció del famós Pont de Sant Jordi, que va acabar en 1931. El risc va ser molt alt, però el pont i els andamis van resistir a "La Nevada Grossa". La nevada de rècord va ser beneficiosa per als camps i l'agricultura de la comarca de L'Alcoià i el Comtat. L'activitat empresarial si va quedar paralitzada pel clima gelat.

No hay comentarios:

Publicar un comentario

El temps en Alcoi.

El Tiempo en Alcoy, Alcoi

Visites