Analytics

domingo, 7 de enero de 2018

CAVALCADA REIS MAGS ALCOI 2018

133 edicions de la Cavalcada d'Alcoi avalen una tradició més que consolidada en la ciutat i que cap col·lectiu pot tombar amb descontextualitzades acusacions. Així es va demostrar el passat divendres 5 de gener quan Melchor, Gaspar i Baltasar van aplegar a "El Camí" quan s'estava fent de nit. Junt als monarques anaven 400 patges paqueters amb una tasca il·lusionant i desinteressada. La única crítica a la Cavalcada que es pot fer és que portem massa anys amb els mateixos ropatges per als Reis Mags. En 2014 es van estrenar els actuals trages de Melchor, Gaspar, Baltasar i l'Emissari Reail, dels més espectaculars que s'havien vist mai. Es tractava d'un homenatge pòstum al gran artista Alejandro Soler. 5 anys desprès continuen sent uns trages preciosos però ja necessiten un canvi i normalment la renovació es feia cada 4 anys.


El dia 4 de gener l'avantsala de la CXXXIII Cavalcada de Reis Mags va ser "El Bando". Els xiquets i xiquetes van poder dipositar les cartes en les burretes mentre l'Emissari Reial declamava el Bando que havia escrit Joan Valls i continuava inèdit. La música popular de l'acte alegra a qualsevol, sobretot quan el poble es posa a cantar "Pastorets i pastoretes" o es sent la sobrietat de la peça musical "Crida i clam" de Gregorio Casasempere. La part dels personatges del Tirisiti va contar amb dos novetats: La remodelació de les vestimentes per a fer-les més fidels a les titelles autèntiques i l'aparició del bou. Una sorpresa que va fer riure als més menuts, sobretot quan el bou perseguia al torero Clásico.

Els més matiners van poder accedir al Campament Reial situat al Preventori. Un any més l'èxit de públic demostra que la idea de l'Associació Cultural Samarita era bona i amb uns objectius solidaris que la fan encara millor. Els xiquets s'emocionen quan troben el seu paquet entre els llocs naturals on està muntat tot el Campament. El 5 de gener comença fort però no té comparació amb el que passa a la vesprada...

La Cavalcada dels Reis d'Orient 2018 es va iniciar amb les heraldo, que eren totes dones, i els trompeters i timbalers. Darrere aquest avís s'apreciava la lluminosa estrela que guia el camí. Les danses tradicionals es van poder veure en dos ocasions, gràcies al grup de danses Sant Jordi i el grup de danses Carrascal. L'Emissari Reial no es va perdre la Cavalcada i va desfilar en la carrossa. Aquesta volta va poder descansar la veu ja que no tenia que llegir cap missatge. 

La part principal de la Cavalcada estava formada pels seguicis dels tres Reis Mags. Melchor pujava el primer camell i estava acompanyat de la Banda Primitiva d'Alcoi. Els músics de la vella intepretaven la mítica obra musical "L'Entrà dels Reis". En 1913 Camilo Pérez Monllor la va composar per a la Cavalcada d'Alcoi amb una dedicatòria important: A la Societat el Panerot que en aquell moment organitzava la Trilogia dels Reis Mags.

El benvolgut rei Baltasar va besar a una multitud de xiquets que s'apropaven al seu camell per a saludar-lo. El betún és la característica diferenciadora del rei que va enmig i per diverses raons és el preferit de la majoria d'alcoyans. Pel que fa a la música, la Banda Societat Musical Nova d'Alcoi anava tocant "5 de gener", una obra musical que li van encarregar a José Maria Valls. Es va estrenar en 2010, any del 125 aniversari de la Cavalcada d'Alcoi.

Quasi tancant la Cavalcada alcoyana desfila sempre el rei Gaspar, el de la barba marró. De principi a final va rebre l'estima dels xiquets i xiquetes, encara que aquesta part de la Cavalcada es més caòtica i desordenada. La Unió Musical d'Alcoi participa amb el rei Gaspar tocant la peça musical "Nit Màgica". És l'obra d'Alfonso Yepes més recent ja que data de 2016. L'Agrupació Musical Serpis d'Alcoi no s'oblida de la Cavalcada i també ix però sense acompanyar a cap rei. 

L'Adoració es va fer esperar però no va decepcionar a cap dels assistents que estava guardant lloc a la Plaça d'Espanya. Focs artificials, revolteig de campanes, bengales i el "Haleluya" de Haendel creen un ambient irrepetible per a que Ses Majestats li entreguen regals al Jesuset. Els potents focos van il·luminar a Melchor, Gaspar i Baltasar que caminaven lentament fins el pessebre i van retornar seguint una estora i saludant al públic. Un públic afortunat que per a estar en primera fila havia acudit a les 5 de la vesprada. 

Els patges i la seua pintura negra s'han convertit en un tema d'actualitat que desperta opinions enfrontades. La gran majoria de la societat alcoyana està a favor d'aquest personatge que ajuda als Reis a entregar els regals a les cases. Al contrari, algunes agrupacions de punts d'Espanya han descrit als patges com "un blackface massiu" que ofen a les persones negres. El problema i l'error és comparar uns personatges singulars i que transmeten pau i concòrdia amb els esclaus del colonialisme i la segregació en Estats Units. No tenen res que veure i òbviament la tradició alcoyana no té cap intenció discriminatòria ni vol ridiculitzar cap raça. Si Afroféminas hagueren acudit a Alcoi el dia 5 haurien comprovat l'amor amb que els alcoyans reben als patges i que pujar per un escala amb regals no converteix a ningú en racista. Ni per anar pintat de negre, ni per entregar regals a xiquets com a treball voluntari. Gràcies, més que mai, a aquells 400 joves que mantenen la màgia del Nadal Alcoyà i fan que la Cavalcada de Reis Mags siga inimitable.

No hay comentarios:

Publicar un comentario

El temps en Alcoi.

El Tiempo en Alcoy, Alcoi

Visites