Analytics

lunes, 1 de noviembre de 2021

RECREACIÓ 40 CAVALLERS DE JAUME I 2021

 

Alcoi va viure el retorn dels 40 Cavallers de Jaume I el passat 31 d'octubre. Era l'acte més esperat i el que tancava el Mig Any d'aquest 2021 tan estrany. La recuperació d'aquest acte antic ha sigut una gran idea de l'Associació de Sant Jordi. S'ha dut a terme una desfilada bonica en temps de Covid-19, un fet insòlit i que no s'havia pogut veure fins ara. Els 40 cavallers de Jaume I el Conqueridor van arrancar al Camí a les 17:30 de la vesprada amb bon temps. El recorregut va ser el mateix que a la Cavalcada de Reis Mags, començant a l'altura de les estàtues i acabant al pont de Cervantes. El públic no estava aglomerat i va aplaudir sobretot al Sant Jordiet com a rei Jaume I.




La Cavalcada Històrica dels 40 Cavallers de Don Jaume I pretenia recrear l'arribada heroica d'uns guerrers enviats desde Xàtiva pel Conqueridor. La base real d'aquest esdeveniment estava demostrat en manuscrits de 1276, on es parla de l'enviament de Jaume I a la vil·la d'Alcoi. La població estava assetjada per les tropes àrabs d'Al-Azraq. El visir musulmà tenia intenció de conquerir Alcoi, encara que a la batalla va trobar la mort. Al-Azraq ja era un ancià quan va preparar la Tercera Revolta contra els cristians, el fet històric que es conta a les Festes de Moros i Cristians d'Alcoi. Els 40 cavallers van vèncer a les tropes musulmanes amb l'ajuda dels repobladors d'Alcoi i l'aparició miraculosa de Sant Jordi, anomenat "Walí" pels sarraïns. Va ser Mossèn Torregrosa qui per mitjà de tocs de campanes va alertar als alcoyans. El clero es va emparar en Sant Jordi per a aconseguir la victòria cristiana del 5 de maig de 1276. La invocació divina de Sant Jordi va tindre resultat i les tropes musulmanes van fugir atemorides al veure el final d'Al-Azraq. Els 40 cavallers de Jaume I es van dirigir al Barranc de la Batalla, on els musulmans van preparar una emboscada. Però sense la presència d'Al-Azraq, no van tornar a atacar la vil·la i els alcoyans van viure tranquils baix el mandat del rei de la Corona d'Aragó. Jaume I el Conqueridor tenia l'objectiu de reconquerir Sharq Al-Andalus, es a dir les terres de Llevant de la Península Ibèrica. La seua vida com a rei va estar marcada per fer front a les insurreccions dels mudèjars i per fer pactes amb els àrabs.



La Cavalcada dels 40 Cavallers de Jaume I és un acte històric i que data de 1882. L'acte dels 40 cavallers es celebrava el 21 d'abril, vespra de la Trilogia Festera Alcoyana. Consistia en que els genets del Regne de València, en nom de Jaume I, partien a cavall per a lluitar contra els sarraïns que amenaçaven Alcoi. 130 músics acompanyaven als genets i a Jaume I. El monarca amb les claus de la ciutat encapçalava la comitiva. Jaume I no portava un trage de rei, sinó una cotamalla amb detalls daurats. A l'any 1889 la figura de Jaume I va passar a ser representada per un xiquet. Clarins i timbals anunciaven l'arribada dels 40 cavallers, els escuders i el Penó de la Conquesta amb les 4 barres roges sobre fons groc. A l'acte també participava Mossèn Torregrosa que era molt aplaudit. En 1896 ja no es va fer més l'acte i es va recuperar en 1924. El ressorgir de l'acte va tindre el beneplàcit del públic, sorprès per la riquesa i solemnitat dels genets a cavall. A la desfilada van participar en aquest ordre heralds, trompeters, adalids, banda Primitiva d'Alcoi, banderes i la Senyera, nobles i governadors, Mossèn Torregrosa, clarins, 40 cavallers i per últim la banda Nova d'Alcoi. En 1940 el nou règim dictatorial va permetre la Cavalcada del 21 d'abril. La comitiva va ser austera i no tenia el mateix esplendor aconseguit al segle XIX així que l'acte va desaparèixer definitivament en 1941. 









Els Heraldos obrien el seguici. Es van estrenar els nous trages de timbalers i trompeters, obra de Jordi Sellés. En un carro anaven els tríptics explicatius de l'acte, repartits per donzelles medievals. El grup de guerrers rojos amb llançes continuava la comitiva al compàs del pasdoble "El K'sar el Yedid" de Camilo Pérez Monllor. Tots els participants portaven mascaretes, incloent el grup de la noblesa que repartia romer. La cort anticipava a la figura de Jaume I, encarnada pel xiquet Fernando Rius Mestre. El Sant Jordiet 2020 va desfilar a cavall envoltat de reis amb trages de color blau. Fernando Rius vestia de blanc amb un casc alat i li seguia un abanderat amb el Penó de la Conquesta. Altre genet acompanyava al Mossèn Torregrosa amb un vestit de clero molt bonic. Víctor Hugo Ribes espera poder participar en 2022 amb l'alferecia cristiana de la filà Cruzados. Un grup amb trage de cavaller navarro desfilava davant la banda de música interpretant "Pavana". Alcoyans i alcoyanes van poder disfrutar dels 40 Cavallers perduts mentre baixaven pels carrers d'Alcoi amb el pasdoble "Un moble més". Hi havia 4 grups distints, uns de negre, altres de taronja, altres de blau i altres de verd. Els 40 cavallers anaven en batalló posant el punt i final a aquesta espècie de boato. A l'arribada a la Plaça d'Espanya es van soltar coloms i van revoltejar les campanes de l'Església de Santa Maria. La recuperació de l'acte no sabem si és puntual o quedarà establida per a altres anys, però si seria adequat veure més genets, ja que originalment els 40 cavallers desfilaven en cavalls. Enhorabona per aquesta iniciativa que ha enriquit molt el Mig Any 2021.










Durant els dies 29 i 30 d'octubre van eixir al carrer les últimes filaes per a desfilar en les "Entraetes". El divendres van ser Benimerines i Llana per Sant Nicolau i Mudéjares, Abencerrajes i Andaluces per Sant Llorenç. El dissabte va ploure un poc, però no va ser impediment per a que les filaes Muntanyesos, Maseros i Navarros desfilaren per Sant Llorenç. Molts aplaudiments anaven dirigits al capità cristià 2020, com a senyal de suport i estima a Alfonso Moreno Fernández. Per l'emblemàtic carrer Sant Nicolau van desfilar els nombrosos Aragonesos i els Verds amb la marxa mora "Un moro mudéjar" de Rafael Mullor Grau. Així acaba un Mig any atípic però que ha significat el punt d'inici desprès de la pandèmia. Ara toca tindre paciència i responsabilitat per a poder celebrar la Trilogia Festera Alcoyana en abril de 2022.


No hay comentarios:

Publicar un comentario

El temps en Alcoi.

El Tiempo en Alcoy, Alcoi

Visites