Analytics

viernes, 3 de julio de 2009

FILÀ CRUZADOS


Aquesta filà va ser creada en 1945 i és la primera que es va fundar després de la Guerra Civil. El seu primer tro en aquell any era Joaquim Nadal.
El disseny original és obra de José Balaguer, del qual només s'ha eliminat el plastró de cuir i s'ha substituït la creu per l'heràldica de la fila. La túnica és de vellut blanc i la capa blava amb ones. El casc, un altre dels elements més significatius de la indumentària de la filà, té un cert aire romà, amb un raspall verd i una cueta de pèl.
La filà Cruzados en realitat va nàixer amb el nom de Bravos, encara que aquesta denominació va durar molt poc temps. De fet, ni tan sols arribaren a eixir al carrer com a Bravos, ja que ben prompte canviaren a Cruzados. Aquest nom fa referència als cristians que en l'Edat Mitjana anaren a reconquistar els Sants Llocs en les famoses Croades o Guerres Santes. De fet, en el primer disseny portaven la creu del cristianisme al pit, que encara es conserva en els escuts que utilitzen en l'esquadra.
Quan l'any 1952 la filà va acceptar el càrrec d'alférez, va proposar a l'Associació de Sant Jordi que es canviara la posició que aleshores ocupava l'alférez en l'Entrada Cristiana, del centre de l'Entrada, lloc que avui ocupa la filà del Mig, a l'últim lloc que tanca la desfilada. Aquesta proposta va ser finalment acceptada per l'Associació de Sant Jordi en 1954.
Els Cruzados tenen també com a fet destacable que en els anys 1978 i 1979 van tenir l'alférez i el capità més jove de la història de la Festa en la persona de Jorge Verdú Catalá.
Com passa amb moltes altres filaes, tenen també una marxa dedicada. Es tracta de la peça "Als Creuats" de Joan Enric Canet Todolí.
En Festes els acompanya la banda de música Unió Musical d'Agres.
En l'any 1993 van tindre com a Capità Cristià la persona de Javier Vicedo Manzano, que també va ser el'Alférez Cristià de 1992. Al 2007 van tindre el càrrec més recent de la filà: Antulio Miguel Moltó Femenia. L'any 2006 l'Alférez Cristià va ser Miguel Seguí amb un meravellós boato.

No hay comentarios:

Publicar un comentario

El temps en Alcoi.

El Tiempo en Alcoy, Alcoi

Visites