Analytics

sábado, 4 de julio de 2009

FILÀ ARAGONESOS


En 1859 la Junta General de l'Associació va aprovar el disseny d'una fila anomenada "Antigua Aragonesa", que va tenir molts alts i baixos i va desaparèixer en 1893, encara que en realitat la fila actual no té massa a veure amb l'antiga excepte la connotació històrica. Va tornar a fundar-se durant els anys anteriors a la Guerra Civil, després d'haver protagonitzat un fet curiós com va ser el de desfilar en 1934 amb la bandera republicana al pit.
L'any 1961 un grup d'amics amb il·lusió per la Festa, molts dels quals eren del barri de Batoi, amb el suport de Paco Boronat, aleshores president de l'Associació, crearen una nova filà. Es van pensar diverses denominacions, fins que a petició de Salvador Doménech, en aquell temps cronista de l'Associació, es va acceptar el nom d'Aragonesos.
El disseny de la fila és obra de Luis Solbes i està format per una capa verda, túnica negra i cobrepit marró, en què destaca especialment l'escut de la Corona d'Aragó. A més, les mànegues i el faldó estan vorejats per la quatribarrada, la bandera de les tropes catalanes. Com a arma que els identifica, els Aragonesos porten una ballesta, la qual els dóna un element diferenciador.
Curiosament, la seua primera aparició al carrer va ser a Alacant, en la desfilada del Dia de la Província, l'any 1962, quan era primer tro Salvador Sellés Cabrera, fet que va coincidir, a més, amb l'any en què les Entrades van canviar d'itinerari i ja no finalitzaven davant l'església de Sant Jordi, per a fer-ho a l'altura del carrer de Santa Llúcia.
En Festes els acompanya la banda de música Primitiva El Palomar d'aquest xicotet municipi valencià.
En l'any 1995 van tindre Capità en la persona de Pedro García Ramírez i l'any 1994 l'Alférez, que va ser Javier Rufino Valor.
Durant el 2007, 2008 i el 2009 han fet els últims càrrecs: Sant Jordiet, Alférez Cristià i Capità Cristià respectivament.

No hay comentarios:

Publicar un comentario

El temps en Alcoi.

El Tiempo en Alcoy, Alcoi

Visites