Analytics

viernes, 3 de julio de 2009

FILÀ MUNTANYESOS


La filà va ser fundada en 1921 a instàncies de Francisco Laporta Boronat i un grup d'amics del Círculo Industrial. El primer tro d'aleshores era José Conrado López Merita.
El seu disseny, obra dels pintors Francisco Zaragoza i Francisco Vicens, és un dels més originals del bàndol cristià, sobretot pel fet que la seua corassa esta formada per unes 2.500 xapetes d'alumini. Per això, popularment se la denomina "l'Escata". Un altre dels signes d'identificació de la filà és la destral, que a l'hora de desfilar en l'Entrada Cristiana, els esquadrers porten a la part de darrere del cinturó. El disseny inclou, a més, una túnica de vellut verd, rivetada per un feltre roig, i una original llança, l'asta de la qual representa una branca. Cal considerar que el primitiu disseny no tenia capa, ja que aquesta es va incorporar en 1961.
Els seus primers anys foren d'una certa dificultat, que els va impedir fer l'alférez la primera volta que els corresponia, i així no el van poder fer fins a 1929. Després del parèntesi imposat per la Guerra Civil, els Muntanyesos tornaren a la Festa, però com que no aconseguiren reingressar fins a 1942, unes altres filaes se'ls avançaren en l'ordre d'antiguitat. Així passaren del lloc vuitè a l'onzè que actualment tenen.
Els elements identificadors del seu disseny estan reflectits en el nom de la marxa cristiana feta per Rafael Mullor Grau amb motiu del 75 aniversari de la fundació de la fila: "Alcoi, escata i destral".
En Festes els acompanya la banda de música Unió Musical de l'Orxa.
En l'any 2006 van tindre l'últim Capità en la persona de Roberto Peréz i l'any 2005 l'Alférez, que va ser José Francisco Julià.

No hay comentarios:

Publicar un comentario

El temps en Alcoi.

El Tiempo en Alcoy, Alcoi

Visites