Analytics

viernes, 3 de julio de 2009

FILÀ NAVARROS


En principi, el nom de Navarros que va adoptar aquesta filà no és un intent de recordar, com molts poden pensar, aquells que lluitaren a las Navas de Tolosa, sinó els carlistes tradicionals del segle XIX. De fet, fins a 1903, el primer disseny recordava el dels requetés, amb boina roja i tot.
El disseny actual data de 1963 i és obra de Luis Solbes Payà. Aquest vestit està compost d'una dalmàtica de vellut adornada amb la creu de Sant Jordi i les cadenes que simbolitzen el regne de Navarra. La capa és de color ocre i l'original arma representa una flor de lis.
La fila va ser fundada en 1870, però durant dos o tres anys de la dècada dels 80 no va participar en la Festa, van tornar a eixir en 1882 i, més tard, en 1889, van substituir la filà Estudiants en l'acte del "Contrabando", realitzat amb els Andaluces, en el qual van intervenir fins a 1903.
De 1904 a 1914 la fila va tornar a desaparèixer; per a retornar a la Festa en 1918, amb un disseny de Fernando Cabrera, en el qual destacava l'ampla capa roja amb mànegues i la túnica de vellut verd adornada amb un lleó rampant, símbol de Pamplona, i les cadenes de Navarra. Mantenien la boina, però en aquest cas era verda amb la borla blanca.
En 1976, any en què es va celebrar el VII Centenari de l'Aparició de Sant Jordi a Alcoi, van tenir el càrrec de capità cristià en la persona d'Adrián Espí Valdés, i també és la primera volta en la història de la Festa que l'Entrada Cristiana es va fer per la vesprada.
En Festes els acompanya la banda de música Societat Musical Beniatjarense del xicotet poble valencià de Beniatjar.
En l'any 2004 van tindre l'últim Capità en la persona de Jorge Espí Verdú i l'any 2003 l'Alférez, que va ser Santiago Llorca Gomis.

No hay comentarios:

Publicar un comentario

El temps en Alcoi.

El Tiempo en Alcoy, Alcoi

Visites