Analytics

viernes, 3 de julio de 2009

FILÀ MARRAKESCH


El boceto d'una nova filà, denominada Marrakesch, es va presentar a l'Associació de Sant Jordi el 2 de juny de 1901, i va participar per primera volta en les Festes d'Alcoi de 1902.
El vestit de la filà Marrakesch és obra de Francisco Laporta Valor, el qual va crear una forma nova d'indumentària festera, amb la qual trencava de sobte els esquemes del segle XIX: així, va incorporar la túnica i elements diversos que li donen un caràcter més àrab i historicista. Aquest disseny no ha tingut canvis importants.
El nom d'aquesta filà té relació amb el poble fundat pels Almoràvides durant el segle XI a l'actual regne del Marroc. Els Marrakesch s'han caracteritzat sempre per la seua originalitat i bon gust, potser desde la mateixa presentació del seu disseny. Van provocar autèntica admiració en la realització i posada en escena quan van exercir per primera volta els càrrecs d'alférez i capità en 1909 i 1910. Van introduir en el boato de la capitania elements d'estil nord-africà: camells, burretes, banderoles, espindargues, un elefant de cartó, dissenyat pel pintor Cabrera i una banda de música vestida amb túniques mores.
Dos han sigut els Sant Jordiets dels Marrakesch: Jorge Mora Alberola, en 1952, any en el qual se celebrava el 50 aniversari de la filà; i Joel Vicente Juan Botella, l'any 1982, en el qual es complia el Centenari del Personatge de Sant Jordiet i el Centenari de la Música Festera Alcoyana (1882-1982). Aquest any va coincidir amb la capitania representada per Francisco Cortés. Han vestit el disseny Marrakesch, entre altres personalitats, el general Guillermo Prieto i l'escriptor Juan Gil Albert.
La Diana Marrakesch arriba amb l'excel·lent pasdoble "Krouger" de Camilo Pérez Laporta; mentre que en l'Entrada Mora sonen habitualment les marxes "Marrakesch", del mestre José Maria Ferrero, i "Xavier el Coixo" de José R. Pascual Vilaplana.
En Festes els acompanya la banda de música Societat Musical "La Pau" de Beneixama.
En l'any 1996 van tindre l'últim Capità Moro en la persona de Jaume Navarro Sielva qui va aguantar la pluja durant tota l'Entrada Mora i que també se li van cremar les carrosses del seguici pocs dies abans del 22 d'abril. Esperem que a la pròxima capitania del 2010 no tinguen la mateixa mala sort. L'any 1995 l'Alférez, que va soportar una nevada el dia Sant Jordi, va ser Antonio Candela Llopis junt al d'aquest any 2009 desempenyat per Miguel Llorens.

No hay comentarios:

Publicar un comentario

El temps en Alcoi.

El Tiempo en Alcoy, Alcoi

Visites