Analytics

martes, 29 de noviembre de 2016

JA BAIXEN: COL·LECCIÓ DE MÚSICA FESTERA

JA BAIXEN és una iniciativa musical que va començar en 1980 gràcies a la discogràfica valenciana "Alberri Soart". Es tracta d'una col·lecció de discos dedicats íntegrament a la música festera. En els 36 volúmens es pot escoltar una amplia varietat de marxes cristianes, marxes mores i pasdobles interpretats per diferents bande de música. Les 600 peçes musicals registrades als discos es classifiquen en temàtiques variades com compositors, gèneres o obres musicals identificatives d'un determinat poble. Però sempre amb el nexe comú de les Festes de Moros i Cristians. Durant els primers anys de producció musical "Ja Baixen" eixien al mercat en format vinil però l'empresa va saber adaptar-se als nous temps i actualment tots els discos en poden trobar en format CD. A continuació presentem les portades dels discos de "Ja Baixen":
 1: Unió Musical d'Alcoi.

 2: Festa Alcoyana.

 3: Als músics.

 4: Serpentines i confeti.

 5: José Maria Valls Satorres.

 6: Paquito el xocolatero.

 7: Pas a la Festa.

 8: Ximo Ontinyent.

 9: Soc Fester.

 10: Moros y Cristianos.

 11: Nostra Música.

 12: Bocairent en Festes.

 13: 50 años de Fiesta en Elda.

 14: Saudites.

 15: Petrer y su música.

 16: Musulmans Elda.

 17: Petrer en Festes.

 18: Contrabandistes Ontinyent.

 19: Elx en Festes.

 20: Agrupació Musical de Pego.

 21: Apoteosis Festera 1.

 22: Apoteosis Festera 2.

 23: Contrabandistes Elda 2000.

 24: Per Alcoi.

 25: Música de nuestras escuadras.

 26: Moros de Sax.

 27: Per Sant Jordi.

 28: 25 anys de Festa en Elx.

 29: Concurs Alcoi 1949-1964.

 30: Concurs Alcoi 1965-1981.

 31: Concurs Alcoi 1981-2002.

 32: Fester i capità.

 33: Monforte del Cid 2004.

 34: 20 años certamen de Elda.

 35: Con nombre propio.

 36: Elda 1986-2010.

En els 36 discos estan gravades peçes musicals tan importants com: "Llanero i president", "Zoraidamir", "El conqueridor", "Guàrdia Jalifiana", "Voluntat de fer", "Moros Verdes", "Als Berebers", "Almogàver i alcoyà", "No ho faré més", "El president", "Bonus Christianus", "El mahdí", "Fran-semp", "Pas als Maseros", "Soc Marrakesch", "Jamalajam", "Als Ligeros", "Desperta Ferro", "Ix el cristià", "Marxa del centenari", "Éxodo", "Fanfàrria llanera", "Un moro mudéjar", "Ximo", "Sisco", "Els Contrabandistes", "El moro del Sinc", "Als Judíos", "Apòstol poeta", "Juanjo", "Xavier el coixo", "Tarde de abril", "Mozàrabes i Alfarrasí", "Obeida", "Víctor", "Reige", "Als cristians", "Aben-Bazel", "Gloria", "Esquadra Alferis 1995", "Farolero", "Ambaixadora Contrabandista 1998", "Tino Herrera", "El Barranc del Sinc", "Habibi", "Caballeros de Navarra", "Bon capità", "El kabila", "L'Enguerí", "Te Deum", "Any d'alferis, "L'ambaixador cristià", "Mitja lluna, "Moro de Granada", "Magenta", "Aleluya", "L'entrà dels negres", "Wahabitas", "Cid", "Alhakem", "Aljama", "Al-Azraq", "Gentileza 72", "Anabel", "Picadilly Circus" o"Marfil". A més a més hi han edicions especials en vinil i homenatges a autors com José Pérez Vilaplana que destaca per la marxa mora "A mons pares". 

La Corporació Musical Primitiva d'Alcoi també va tindre el seu propi segell discogràfic i van posar en venta discos, vinils i cassetes de música festera. La més important de les seues obres musicals exclusives és "Uzul el selmim", encara que als discos hi han peçes musicals que tocaven habitualment en els concerts del Diumenge de Rams. Les portades dels vinils, a partir de fotografies antigues, són una meravella:








Les següents obres musicals són marxes mores i cristianes del segle XX que s'inclouen als discos de "Ja Baixen" però poques voltes sonen als carrers d'Alcoi:



La noticia festera més recent és l'elecció de Javier Lerma com a Sargento Cristià per als pròxims 4 anys. El concurs es va fer en la seu social de la filà Navarros, ja que desempenyen l'alferecia cristiana l'any que ve. Un jurat va determinar que d'entre els 5 candidats el millor era Javier Lerma Llorca. El fester de la filà Verds va ser elegit per la seua elegància amb la llança i serà un dels Sargentos Cristians més joves de la història, ja que tan sols té 22 anys. És un gran admirador d'Alcoi i viu amb passió les Festes de Moros i Cristians. Encara que la seua responsabilitat en la Glòria serà dirigir al compàs de pasdobles dianers, la seua obra musical preferida és "Tarde de abril", una marxa mora d'Amando Blanquer que fins hi tot té una versió simfònica.

No hay comentarios:

Publicar un comentario

El temps en Alcoi.

El Tiempo en Alcoy, Alcoi

Visites