Analytics

domingo, 7 de agosto de 2011

MIG MAGENTA I BICENTENARIS MIQUEROS I LLANA 2011

























L'Entrada Mora de 2011 es presentava diferent a les d'altres anys. Dos filaes celebraven els seus 200 anys en la festa: Miqueros que havien estat investigant els seus inicis en la festa desde feia anys, i la filà Llana: una de les més conegudes. Però abans d'aquestes efemèrides, just al mig de l'Entrada Mora, apareixia l'esquadra d'enmig mora número 50, ja que en 1961 va eixir la primera esquadra d'enmig després de que en 1960 els Cordoneros malinterpretaren la seua data de fundació. L'esquadra d'enmig de la filà Magenta oferia un aspecte clàssic de les esquadres típicament africanes. El creador d'aquesta esquadra és l'autor de la portada de la revista de Festes d'enguany. El veterà Jordi Sellés a més a més era membre d'aquesta esquadra de negres. No era un disseny massa cridaner però per al públic era el centre d'atenció quan sonava la marxa mora "Lawrence d'Arabia". El casc de forma redona no portava plomes i les banyes que solen portar els esquadrers tribals eren substituïdes per cuero i espart. El cobre i les teles grogues i marrons també eren part essencial d'un trage amb xicotets adorns verds i medallons.

Quan el sol s'estava amagant i alguns núvols començaven a apropar-se lentament, es sentia la melodia de la coneguda marxa mora "No ho faré més" anunciant l'arribada de l'esquadra commemorativa del bicentenari miquero. L'auster disseny d'Alejandro Soler estava inspirat en el propi disseny de la filà Miqueros però amb un aire més noble. El turbant senzill i calcat al de la filà estava coronat per una mitja lluna. A l'esquena dels esquadrers penjava una sargantana de pa. Les frondoses barbes recordaven als savis musulmans que fumaven amb pipes fent més elegant el conjunt d'una esquadra que ens va retornar als orígens de la filà del fester Domingo Miques. Una esquadra que era tot un homenatge als festers del segle XIX. Felicitats Miqueros!!! A pels 300 anys!

Poc després de la filà Miqueros, i amb un retràs horari de 20 minuts, desfilava la segona esquadra bicentenària, aquesta volta la de la filà Llana amb un disseny que era tota una al·legoria a la filà i als dissenys de les filaes del segle XIX. Sonava "Als berebers", perfecta marxa mora per a una efemèride tan important com aquesta. En realitat la filà Llana haguera tingut que celebrar el seus 200 anys en 2005, ja que en 1805 van tindre la primera capitania mora. El trage de l'esquadra commemorativa portava una curta capa roja amb el símbol més característic de la filà: la palmera. La llana del bombatxo groc no podia emular millor el trage oficial d'una filà molt nombrosa amb més de 400 membres però que també durant de la seua llarga existència ha tingut moltes polèmiques com la de la suspensió per pluja de l'Entrada Mora de 1972 quan feien el capità, la de la capitania de l'any 2000 amb un boato massa llarg, la de l'esquadra d'enmig 2006 dels bufats, o la d'aquest 2011 amb un bicentenari que alguns van qualificar injustament com a fals. No sabem si en 1811 l'esquadra llanera va desfilar amb ulleres però al disseny de Santi Carbonell apareixien representades fent l'esquadra més curiosa. Al carrer Sant Nicolau quan passava aquesta esquadra es va viure un dels moments més impactants de la jornada amb una abundant pluja de paperets que es llançaven desde els balcons creant una magnífica estampa. Molt emotiva va ser aquesta esquadra bicentenària. Per a la Llana, la pròxima parada és l'alferecia mora 2013.













No hay comentarios:

Publicar un comentario

El temps en Alcoi.

El Tiempo en Alcoy, Alcoi

Visites